Cartierul Pantelimon
Dimensiune font:
Fiecare zonă a Capitalei păstrează ceva deosebit şi are în spate o istorie sau un personaj care i-a dat numele. Unul dintre cartierele din Bucureşti este Pantelimon, situat în partea de est a oraşului, în Sectorul 2. Cartierul se întinde pe o suprafaţă de 206 ha şi este cuprins între cartierele Colentina, Baicului, salba de lacuri de pe râul Colentina şi cartierele Iancului, 23 August, Vatra Luminoasă şi Balta Albă.
Numele acestui cartier este legat de oraşul învecinat, Pantelimon, care la rândul lui a primit această denumire după numele unei mănăstiri a cărei biserică are hramul „Sfântul Pantelimon”.
De-a lungul timpului, cartierul s-a extins peste teritoriul fostei comune Pantelimon-Dobroeşti, cuprinzând în întregime satul Mărcuţa, ce aparţinea acestei comune. În satul Mărcuţa se găseşte fosta mănăstire Mărcuţa, care avea un azil psihiatric, unde a stat internat chiar Mihai Eminescu. În perioada comunistă, azilul a devenit „Spitalul de Recuperare a forţei de muncă”.
Între anii 1965 şi 1989, prin exproprierea şi demolarea unui număr mare de construcţii de mahala, cu puţine nivele, au fost ridicate 58 de blocuri ale căror partere au fost transformate în magazine de stat. Multe persoane s-au mutat în acest cartier, care era unul dintre cele mai dezvoltate, având numeroase spaţii comerciale. În acele vremuri, bucureştenii îşi petreceau timpul liber în centrul oraşului, în parcuri, cinematografe, la cenacluri şi cofetării.
În acest cartier se regăsesc multe locuri speciale, printre care şi parcurile „Vergului” şi „Morarilor”, ce au fost amenajate în perioada 1975 – 1980, pe locul unor gropi de pământ ale fabricilor de cărămidă existente în zonă anterior anului 1950. Acestea ocupă aproximativ 25 ha de spaţiu verde. Parcul „Morarilor” este o oază de verdeaţă într-o mare de blocuri înalte - un loc de relaxare unde veţi descoperi un lac, o insulă şi o organizare impecabilă a spaţiului verde.
În acest cartier se regăseşte şi cel mai mare stadion de fotbal din ţara noastră, Arena Naţională. Aceasta are o capacitate de 55.600 de locuri. Construcţia arenei a fost finalizată în 2011, având un cost total de aproximativ 234 milioane de euro.
Pe strada Fântânica puteţi vizita Biserica „Sfântul Gheorghe Nou”, căreia i se mai spune „Capra”, şi are hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”. În 1886, Constantin Duţulescu, mare negustor, poreclit „Capră”, s-a hotărât să ridice o biserică pe terenul de pe şoseaua Pantelimon, colţ cu strada Fântânica. Fiind prima sa ctitorie, împreună cu soţia sa Eufrasina, au dăruit bani şi au avut grijă ca lucrurile să meargă bine. În anul 1887, lucrarea a fost terminată şi biserica a primit hramul „Sfântul Gheorghe Nou - Capră”, după porecla ctitorului său.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3562
Sursa foto: ro.wikipedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau