Casa Memorială „Calistrat Hogaş”
Dimensiune font:
Aflată în oraşul Piatra Neamţ, Casa Memorială „Calistrat Hogaş” se află pe strada cu acelaşi nume şi păstrează documente şi manuscrise ale marelui scriitor, ediţii ale scrierilor sale, precum şi obiecte personale.
Casa a fost ridicată în anul 1885 şi este doar o parte din gospodăria mare, care mai cuprindea încă două locuinţe şi o anexă, reprezentând, alături de o livadă foarte bine îngrijită, zestrea soţiei sale, Elena. După ce scriitorul a trecut în nefiinţă, la data de 28 august 1917, în casă a locuit familia sa - soţia împreună cu cele două fiice, Cecilia şi Sidonia. În anul 1939, fiica Sidonia a început să organizeze primul muzeu, într-o singură încăpere, din dorinţa de a păstra vie amintirea tatălui său şi de a prezenta publicului materiale memoriale, pe care le însufleţea prin propria sa prezenţă.
În anul 1969, a fost amenajat acest muzeu memorial, care este unicul dedicat scriitorului Calistrat Hogaş şi care funcţionează chiar în casa în care el a locuit o mare parte din viaţa sa.
Casa este deosebită prin stilul arhitectural şi este înscrisă şi în Lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Naţional. Clădirea a fost refăcută, între anii 1967 şi 1969, iar mai apoi între 1992 şi 1994, însă a fost păstrată structura iniţială a acesteia. Casa este ridicată pe temelie de pământ, iar pereţii sunt realizaţi dintr-o combinaţie de lemn şi pământ. În interior se păstrează sobele realizate din ceramică care au elemente decorative neoclasice.
În prima încăpere, scriitorul Calistrat Hogaş este evocat şi prin lucrările care au fost transpuse din operele literare în diferite forme şi culori de către pictoriţa Iulia Hălăucescu. În salon, este prezentată o perspectivă mixtă, atât documentară, cât şi memorială cu privire la personalitatea, mentalitatea şi viaţa lui Calistrat Hogaş.
Acest loc a fost un mic paradis, un tărâm al bucuriei. Sidonia spunea odată: „Făcuse tata din acest petic de pământ rai, pentru că niciodată nu lăsa să cosească iarba înaltă şi înflorită din care nici creştetele celor mai năltuţi dintre noi nu se zăreau!”.
Printre obiectivele turistice ale oraşului Piatra Neamţ se numără şi Turnul lui Ştefan, mai exact turn-clopotniţă, ce a fost ridicat în jurul anului 1499, fiind realizat din piatră brută şi care făcea parte din Curtea Domnească.
Dacă sunteţi pasionaţi de drumeţii, puteţi urca pe Pietricica - muntele are o înălţime de 528 m şi poate fi urcat cu uşurinţă – sau să mergeţi într-o plimbare cu telegondola, pentru a admira de la înălţime întregul oraş, precum şi lacul de acumulare de pe Bistriţa.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2750.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau