Casa Memorială „Nicolae Iorga”
Dimensiune font:
De la Muzeul Judeţean, mergând pe Bulevardul „Mihai Eminescu”, veţi ajunge în scurt timp la Casa Memorială „Nicolae Iorga”. În această casă, veţi putea vedea o bibliotecă în care sunt păstrate cărţi din scrierile sale. Există şi o vitrină în care se află piese care au aparţinut lui Nicolae Iorga şi familiei acestuia. Aici sunt păstrate şi manuscrise care au aparţinut mamei sale.
Casa-muzeu este construită în stilul arhitecturii moldoveneşti şi datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Clădirea iniţială, cea originală, care era făcută din pereţi din paiată, a fost demolată în anul 1965. Clădirea, în care se află acum muzeul, a suferit în timp mai multe modificări, fiindu-i îmbunătăţită imaginea: acoperişul din tablă a fost înlocuit cu şindrilă, iar stâlpii din beton au fost înlocuiţi cu stâlpi de lemn.
În casă, în primele două încăperi se ştie că a locuit familia Iorga. Aici au fost realizate reconstituiri de epocă. Alte două încăperi ale casei sunt destinate unei expoziţii documentare, care cuprinde primele ediţii ale operei lui Nicolae Iorga.
Biblioteca se află într-o altă cameră, aici fiind păstrate cărţi achiziţionate în ultimii ani.
Biblioteca „Nicolae Iorga” a fost înfiinţată în anul 1967, iar în următorii patru ani a fost constituit patrimoniul muzeal şi a fost amenajată expoziţia de bază. În 1977, aceasta a devenit secţia Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.
Oraşul Botoşani vă aşteaptă să descoperiţi şi alte obiective turistice. Clădirea în care se află Muzeul Judeţean a găzduit înainte Palatul Prefecturii, fiind construită înainte de Primul Război Mondial, după proiectul arhitectului Petre Antonescu.
Secţia de Istorie a acestui muzeu a fost inaugurată la sfârşitul anului 1977 şi aici se află piese de valoare printre care: piese paleolitice de la Ripiceni, vase cucuteniene de la Drăguşeni, precum şi podoabe dacice de la Stânceni. Aici mai puteţi vedea şi monede romane, documente, arme, costume de epocă, instrumente muzicale dar şi fotografii originale şi ilustrate de epocă. Expoziţia permanentă cuprinde şi obiecte din lemn şi ceramică, precum şi o colecţie de artă plastică.
Ajunşi la acest muzeu, puteţi vedea cel mai vechi adăpost omenesc din Europa de Sud- Est. Acesta a fost descoperit la Ripiceni, iar ulterior a fost reconstituit pe cât a fost posibil. Au fost descoperite aici vestigii care au aparţinut culturii musteriene şi care sunt realizate în principal din aşchii de cremene şi cuarţit, care au aparţinut omului de Neanderthal. Datarea corespunde paleoliticului mijlociu (120.000 - 30.000 î.Hr.). În anul 1997 au avut loc importante săpături arheologice şi au fost descoperite atunci la Ripiceni schelete de cai din epoca bronzului, mai exact 2.000 - 1.200 î.Hr.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 4606.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau