Castrul roman Potaissa
Dimensiune font:
Oraşul Turda este amplasat în sudul judeţului Cluj şi are ca vecini oraşul Câmpia Turzii şi comunele Călăraşi, Mihai Viteazu, Sănduleşti, Tureni, Ploscoş şi Viişoara. Turda este al doilea oraş ca mărime din judeţ, după Cluj-Napoca. S-au descoperit aici urme ale locuinţelor omeneşti datând din paleolitic, urme descoperite în cele peste 60 de peşteri şi grote din renumita rezervaţie Cheile Turzii.
Considerată drept una dintre cele mai valoroase aşezări dacice de pe teritoriul României, şi situată în municipiul Turda, veche localitate dacică, al cărei nume este amintit (ca şi „Napoca”) în Geografia lui Ptolemeu (secolul II d. Hr), Potaissa a cunoscut o înflorire deosebită în timpul stăpânirii romane în Dacia.
Acest fapt s-a datorat staţionării pe teritoriul ei a Legiunii V Macedonica. În jurul castrului roman care adăpostea legiunea s-a format, aşa cum se întâmpla de regulă în jurul garnizoanelor romane, mai întâi o aşezare civilă relativ modestă, devenită un veritabil oraş la începutul secolului III d.Hr. Atunci, va fi ridicată succesiv la rangul de municipiu şi apoi de colonie. Oraşul propriu-zis a dispărut ca urmare a suprapunerii peste vechile construcţii ale altor edificii ridicate ulterior.
Ruinele castrului au rămas în picioare până târziu în Evul Mediu. Apoi, pietrele fasonate din castrul roman au fost folosite pentru construcţia a numeroase clădiri din centrul Turzii.
În schimb, s-au păstrat urmele castrului Legiunii V Macedonica, ce pot fi vizitate pe dealul „Cetate” din sud-vestul actualului oraş Turda. Se pot vedea urmele masivei porţi de pătrundere în castru, care era păzită de două turnuri de observaţie.
Castrul se întindea pe o suprafaţă de peste 25 de hectare, fiind înconjurat de un şanţ lat de 12 metri şi adânc de peste 2 metri. S-au păstrat porţiuni de ziduri, urmele unui canal şi fundaţiile construcţiilor din interior.
Avea două străzi care se intersectau în cruce (Via Praetoria, Via Principalis) şi patru porţi (Porta praetoria, Porta decumana, Porta principalis dextra, Porta principalis sinistra). Poarta pretoriană era orientată spre răsărit iar Poarta decumana, spre apus. Cea mai importantă clădire din castru (Principia) a fost cea a comandamentului (de aproximativ 1 hectar), fiind situată la intersecţia drumului principal cu cel pretorian.
Obiectele descoperite aici sunt expuse la muzeele din Turda, Cluj-Napoca, Aiud, Budapesta şi Viena.
Dacă vă aflaţi în oraş cu siguranţă nu vă veţi plictisi, deoarece diversitatea de obiective pe care le puteţi vizita vă vor menţine atenţia pe tot parcursul vizitei dumneavoastră.
Pe lângă Castrul roman Potaissa, mai puteţi vizita aici: Palatul Princiar (Muzeul de Istorie), Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche, Biserica Reformată-Calvină din Turda-Nouă, Catedrala Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Teatrul Municipal, Mormântul lui Mihai Viteazul.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 4851
Sursa foto: ro.wikipedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau