Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul”
Dimensiune font:
Considerată cea mai impunătoare biserică din Ploieşti, Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” este situată chiar în centrul oraşului, dominând împrejurimile cu turnul său central, care are o înălţime de 60 de metri. Catedrala are o istorie de aproximativ 200 de ani. Totul a început între anii 1810 şi 1811, pe vreme când la marginea oraşului a fost construită o bisericuţă din lemn, foarte modestă, care purta hramul Sfântul Ioan. Din nefericire, aceasta a avut o viaţă scurtă de doar 30 de ani, perioadă în care s-a deteriorat iremediabil. Acest lucru a condus, în 1840, la construirea în acelaşi loc a unei biserici din cărămidă. Lucrările s-au încheiat în 1842, rezultatul putând fi admirat şi astăzi, cu unele schimbări în ceea ce priveşte elementele de rezistenţă şi pe alocuri, arhitectura.
Sursa foto: ro.wikipedia.org
După războiul de reîntregire a neamului, din perioada 1916 - 1919, reprezentanţii autorităţilor militare, civile şi bisericeşti, au hotărât construirea unui monument dedicat eroilor care au pierit în război. Construcţia consta într-un turn înalt sub forma unei clopotniţe, care era lipit de corpul principal al bisericii, servindu-i drept faţadă.
Lucrările au durat 16 ani, fiind începute pe 18 noiembrie 1923 şi terminate la data de 10 mai 1939. Cu o înălţime de 55 de metri, clopotniţa este cea mai înaltă construcţie din judeţul Prahova. Tot aici, aveţi ocazia să vedeţi şi pisania în care sunt explicate cauzele care au determinat ridicarea monumentului, dar şi câteva cuvinte în memoria celor care şi-au dat viaţa în numele ţării şi a urmaşilor lor.
Catedrala nu a suferit schimbări majore cu trecerea timpului, păstrându-şi forma impresionantă şi grandiosul interior frumos împodobit. Cu primii paşi pe care îi veţi face în interiorul catedralei, o să aveţi ocazia să admiraţi icoanele îmbrăcate în argint suflat cu aur şi catapeteasma zugrăvită într-o nuanţă verzui auriu, care este de o frumuseţe rară, sculptată şi înflorată. Mobilierul catedralei reprezintă o adevărată demonstraţie de artă.
Dacă vă aflaţi în Ploieşti, nu ezitaţi să vizitaţi Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul”. Este unul dintre cele mai impresionante şi importante obiective turistice din toată Muntenia.
De asemenea, în Ploieşti puteţi vizita Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, casa în care marele poet a locuit până la plecarea sa la facultate, Muzeul Memorial „Ion Luca Caragiale”, deschis în 1962 într-o casă care a aparţinut lui Gheorghe Dobrescu, un fost primar al municipiului Ploieşti, precum şi Casa „Hagi Prodan”, care a găzduit primul muzeul al oraşului - „Muzeul Prahovei”, la scurt timp după Primul Război Mondial.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 3721
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau