Cazino Sinaia
Dimensiune font:
Impunătoarea clădire aflată în partea nordică a Parcului Dimitrie Ghica, a fost construită într-un an. Construcţiile au început în 1912, iar în 1913 au fost finalizate. Ani de-a rând s-a speculat că impresionanta clădire ar fi copie fidelă a cazinoului din Monte Carlo, deoarece principalul acţionar al cazinoului, baronul de Marcay era acţionar şi la cazinoul din Monte Carlo. În realitate, doar câteva din elementele de arhitectură interioară sunt asemănătoare.
Cazinoul a devenit în scurt timp o atracţie irezistibilă şi o importantă sursă de venit pentru acţionari. Acesta aduna zilnic peste 900 de jucători, iar cele 13 mese din Sala Oglinzilor erau mereu arhipline, acolo desfăşurându-se jocurile de ruletă.
În Sala Ovală pătrundeau acorduri ale orchestrei de jazz, iar în camera de alături se făcea consumaţie şi se dansa. La salle privée adăpostea doar două mese, dar aici miza era de cinci ori mai mare ca în celelalte săli. În apropierea clădirii este o fântână arteziană, în care jucătorii aruncau, plini de încredere, monezi de argint înainte de a începe un joc. Chiar dacă odată pătrunşi în cazino, erau prinşi în mrejele jocului şi pierdeau sume foarte mari de bani, apelau ulterior la împrumuturi cu dobânzi colosale şi poliţe ce valorau averi întregi.
Comisia Ministerială pentru Redresare Economică şi Redresare Monetară hotărăşte, imediat după ce al doilea Război Mondial se sfârşeşte, să treacă cazinoul în proprietatea statului, acesta aparţinând iniţial Spitalelor Civile. Cazinoul nu va mai funcţiona ca loc de desfăşurare a jocurilor de noroc, fiind folosit de Societatea de Cruce Roşie în scopuri umanitare. În anii ce urmează, cazinoul devine Casa de Cultură a Sindicatelor din Sinaia, păstrându-şi eleganţa care l-a consacrat. Clădirea a adăpostit biblioteca oraşului şi a fost gazda unor spectacole de teatru şi concerte, devenind în 1978 destinaţia unor activităţi de protocol.
După căderea comunismului, în februarie 1990, cazinoul este cedat Ministerului Culturii, iar câteva zile mai târziu intră sub conducerea Ministerului Turismului, iar în 1995 a trecut sub administraţia Protocolului de Stat. În zilele noastre, cu o istorie bogată şi o arhitectură impresionantă prin eleganţă, cazinoul se află sub tutela Consiliului Local Sinaia, adăpostind Centrul Internaţional de Conferinţe.
Cazinoul din Sinaia este un adevărat simbol al non-conformismului şi un monument de o frumuseţe rară.
În Sinaia mai puteţi vizita Castelul Peleş, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Se spune că regele Carol I a înnoptat în această zonă, la mănăstirea din Podul Neagului, Sinaia de astăzi, pe vremea aceea doar un sat mic de munte, iar peisajul sălbatic l-a fermecat, hotărând să construiască aici o casă de vacanţă pentru familie.
Un alt obiectiv turistic important este Castelul Pelişor, construit de Regele Carol pentru Regele Ferdinand şi Regina Maria. Mai puteţi vizita şi Vila Luminiş - Casa Memorială a marelui muzician român, George Enescu. Casa de vânătoare Foişor, Mănăstirea Sinaia şi Gările regale reprezintă obiective turistice de prim plan în Sinaia.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3722
Sursa foto: wikimedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau