Cheile Bicazului
Dimensiune font:
În curgerea sa, râul Bicaz şi-a săpat albia printre stâncile muntelui, lăsând colţi imenşi de rocă în urma sa. Cheile Bicazului trec printre piramidele de stâncă şi se întind pe o distanţă de 27 km S-V de Bicaz, în partea centrală a Munţilor Haşmaş.
Reprezentând una dintre cele mai atrăgătoare zone turistice ale ţării, Cheile se întind pe 6 km începând de la Lacul Roşu şi până la Bicazul Ardelean.
Drumul pe care îl veţi parcurge prin acest frumos defileu cu origini tectonice al Carpaţilor Orientali este alcătuit din serpentine, iar acestea vă vor dezvălui o imagine splendidă a pereţilor din calcar şi al stâncilor în care veţi descoperi peşteri - Peştera Neagră şi Peştera Cascada - sau avene - Licaş şi Avenul cu Trei Intrări. De-a lungul afluenţilor Bicazului veţi observa că se desfăşoară şi alte chei, mai mici însă foarte frumoase.
Cheile mai sunt denumite şi „paradisul alpiniştilor” datorită faptului că aici se regăsesc masive stâncoase cum Piatra Altarului, cu o altitudine de 1120 metri, Piatra Pinteştilor cu o altitudine de 847 metri şi Piatra Arşitei cu o altitudine de 835 metri, Piatra Glodului, Piatra Surducului, Culmea Ucigaşului şi Poarta de Piatră.
Se spune ca numele Bicazului vine de la expresia bicaşmineral, cu sensul de „silex”, „cremene”. Bolovanii albi erau numiţi în trecut bicăjei, după numele unguresc care însemna sarea broaştei.
Începând cu locul denumit şi Poarta Iadului, cheile se lărgesc, până la stâncile Turnului Negru. Mergând pe o potecă, veţi ajunge la Peştera Neagră, care are intrarea de 15 m înălţime şi 3 m lăţime, iar încă de la primii paşi veţi da de măreţul turn al Pietrei Altarului.
Ceea ce este deosebit de frumos şi puteţi admira dacă treceţi prin Cheile Bicazului este cascada care se revarsă de pe munte numai primăvara, când se topesc zăpezile din masiv. Această minunată cascadă reuşeşte să fie deosebită pentru că în restul anului se formează foarte rar un şuvoi atât de impresionant.
Dacă ajungeţi la Cheile Bicazului, veţi descoperi peisaje minunate şi zone deosebit de frumoase. Trebuie doar să urcaţi până pe masivul Suhardul Mic, unde exista un punct de belvedere de unde se vede şoseaua care trece printre zidurile uriaşe ale muntelui alături de râul Bicaz, locul de unde încep Cheile Bicăjelului şi Drumul Surducului.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic
0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2712
Sursa foto: www.viziteazaneamt.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
costi
Dec 09, 2014
superb.avem nevoie de lumina,de frumos.
Adauga comentariul tau