Lacul Vulturilor
Dimensiune font:
Lacul Vulturilor, numit în popor şi „Lacul fără fund”, este un lac periglaciar situat în Munţii Siriului, în apropierea localităţii Gura Siriului, judeţul Buzău. Accesul aici se poate face pe Valea Neagră pe un traseu de 3 ore, aflat în apropierea unui versant stâncos. Traseul începe la Gura Siriului, trece prin valea Milea şi ajunge la Lacul Vulturilor, continuând apoi până în localitatea Crasna. Traseul durează în total 8 ore şi este marcat cu triunghiul albastru. Cu toate acestea, cel mai eficient şi accesibil traseu este cel parcurs cu maşina. Astfel, după ce treceţi de staţiunea Băile Siriului, ajungeţi în zona Valea Neagră. De aici treceţi de pârâul Nehoiaşu şi mergeţi pe un drum forestier până la destinaţie.
Lacul Vulturilor este cu siguranţă unul din obiectivele turistice importante ale Buzăului. Situat la o altitudine de 1420 de metri, lacul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1 ha. În ciuda denumirii sale populare, „lacul fără fund” are o adâncime de aproximativ 2,5 m.
Această denumire provine dintr-o legendă, cunoscută în zonă, a unui ciobănaş care, sătul de meseria sa, şi-a părăsit turma şi şi-a aruncat bâta în lac. După ceva vreme, acesta îşi regăseşte bâta în apele Dunării, şi cuprins de nostalgia vechilor vremuri se întoarce la meserie, realizând că oieritul este cu adevărat menirea sa.
Numele de Lacul Vulturilor ar putea proveni şi dintr-o altă legendă, născută din însemnările făcute de Alexandu Vlahuţă în operele sale. Acesta credea că lacul era lăcaşul de vară al vulturilor, unde mamele obişnuiau să-şi înveţe puii să zboare. Această impresionantă legendă a făcut cunoscut lacul în întreaga ţară.
În apropierea lacului, se află o cabană cu circuit închis, iar pentru turiştii antrenaţi drumul poate continua până pe unul din vârfurile din vecinătate Mălâia şi Bocârnea. Nicio fotografie sau descriere nu poate expune frumuseţea răpitoare zonei, aşa că dacă vreţi să respiraţi aerul puternic al munţilor, să simţiţi apa rece a Lacului Vulturilor sau să vedeţi cirezi de cai alergând sau turme de oi păzite de câini, toate într-o armonie desăvârşită cu natura, nu ezitaţi şi porniţi la drum.
În judeţul Buzău mai puteţi vizita rezervaţia naturală de focuri vii din Lopătari. Aici are loc un fenomen spectaculos, întâlnit destul de rar în lume, dar înregistrat şi în alte regiuni ale globului ca Turcia, Australia, Asia sau Statele Unite ale Americii.
Deşi este o zonă austeră, regiunea atrage foarte mulţi turişti, graţie darurilor naturii.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 4710
Sursa foto: ro.secondglobe.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau