Muzeul Naţional de Artă - Palatul Regal
Dimensiune font:
Capitala României, Bucureşti, se află în sud-estul ţării, pe malurile râului Dâmboviţa. Supranumit în perioada interbelică „Micul Paris”, datorită arhitecturii deosebite şi a bogăţiei vieţii culturale, economice şi sociale, oraşul abundă de locuri pe care merită să le descoperiţi. Vă recomandăm să începeţi cu Piaţa Revoluţiei, care este un centru politic şi istoric al Bucureştiului, iar cândva a fost şi centrul cultural.
În partea vestică a pieţei, se află Palatul Regal, clădire ce găzduieşte Muzeul Naţional de Artă al României, cel mai important muzeu de artă din ţară. Palatul a fost construit în anul 1870 pentru Carol I de către Paul Gottereau, dar a fost distrus de un incendiu în anul 1926. Singura parte care a rămas neafectată de incendiu a fost scara care duce la Sala Tronului, azi numită „Scara Voievozilor”. În anul 1948, Palatul a fost naţionalizat şi s-a hotărât să fie deschis în aceste spaţii un muzeu de artă, care de-a lungul timpului va fi supus unui îndelung proces de renovare.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, clădirea a fost avariată şi peste 1.000 de lucrări de artă au fost degradate sau distruse. Din anul 1990, clădirea situată în Piaţa Revoluţiei a devenit Muzeul Naţional de Artă al României. Aici, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Românească Modernă prezintă opere ce sunt expuse într-o manieră atractivă şi modernă, un loc perfect pentru a petrece timpul în mod agreabil şi instructiv.
Galeria de Artă Europeană adăposteşte 300 de opere ce reflectă principalele şcoli artistice ale Europei între secolele XIV-XX. Sunt prezente opere începând cu goticul târziu şi renaşterea şi continuând cu manierismul şi caravagismul, până la formulele barocului şi rococoului. Mari maeştri reprezintă pictura italiană: Jacopo Bassano, Domenico Veneziano, Bronzino, Jacopo Tintoretto. Colecţia de artă germană se remarcă, de asemenea, prin opere de Bartholomäus Zeitblom, Lucas Cranach cel Bătrân şi Hans von Aachen.
În Galeria de Artă Veche Românească sunt expuse aproximativ 900 de piese ce prezintă o imagine unitară asupra vieţii culturale din secolele XIV-XVIII, din provinciile istorice: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Dintre acestea, ies în evidenţă fragmentele de fresce de la Curtea de Argeş din anul 1526, icoane deosebite, broderii, manuscrise miniate, orfevrărie şi sculptură în lemn şi piatră. Galeria are trei săli dedicate Tezaurului, în care sunt expuse piese laice şi de cult din metale şi pietre preţioase, bijuterii şi accesorii de costum, ce datează din secolele XIV-XIX.
Galeria de Artă Românească Modernă cuprinde aproximativ 700 de picturi şi sculpturi, ce reconstituie traseul artei româneşti de la începutul secolului al XIX-lea, până la epoca marilor clasici ai artei româneşti. Acesta este ilustrat prin desprinderea de arta religioasă de sorginte bizantină. Cele două veacuri de artă sunt marcate de numeroase curente şi tendinţe artistice, fiind reprezentate atât de nume celebre, de referinţă pentru întreaga cultură românească, cât şi de artişti importanţi.
Una dintre sălile galeriei prezintă în exclusivitate operele sculptorului Constantin Brâncuşi, printre care: „Somnul”, „Danaida”, „Supliciu”, „Cap de copil”, „Cuminţenia pământului”, „Prometeu” şi „Rugăciunea”.
Vă invităm să păşiţi în acest loc deosebit pentru a descoperi opere extrem de valoroase, expuse într-o manieră atractivă şi modernă!
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3531
Sursa foto: ro.wikipedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau