Muzeul Naţional de Istorie al României
Dimensiune font:
Oraşul Bucureşti a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1459, printr-un act emis de Vlad Ţepeş. A devenit capitala Ţării Româneşti două secole mai târziu, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Oraşul a reuşit să păstreze de-a lungul timpului o serie de monumente arhitectonice şi sectoare de interes, constituind un important patrimoniu turistic.
Pe Calea Victoriei, una dintre cele mai importante artere ale Capitalei, ce leagă Piaţa Victoriei de Piaţa Naţiunilor Unite, se regăseşte unul dintre cele mai importante obiective turistice, Muzeul Naţional de Istorie al României. Edificiul are o importanţă deosebită, datorită patrimoniului pe care îl adăposteşte, aici putând fi vizitate expoziţii permanente de mare valoare.
Clădirea Muzeului Naţional de Istorie a fost, până în anul 1970, sediul Palatului Poştei. Construită de arhitectul Alexandru Săvulescu în perioada 1894 - 1900, într-un stil francez eclectic, pe locul vestitului han al lui Constantin – Vodă, aceasta găzduieşte din 1970 cel mai important muzeu de arheologie şi istorie din ţară, sub aspectul reprezentativităţii. În muzeu au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, dar şi piese de mare valoare arheologică şi istorică pentru a ilustra milenii de istorie. Doar aici putea fi asigurată securitatea şi vizibilitatea maximă a acestor mărturii. Cutremurul din 1977 a provocat pagube mari clădirii, dar şi unei părţi a patrimoniului, expoziţia permanentă necesitând a fi schimbată aproape complet.
Muzeul Naţional de Istorie ocupă aproximativ 8.000 de metri pătraţi şi reuneşte 60 de săli. Ajungând aici, veţi vedea mărturii despre prezenţa omului pe teritoriul României încă din paleolitic, cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, dar şi alte dovezi importante ale istoriei - apariţia şi definitivarea structurilor de putere ale statului în societatea medievală, războaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, câştigarea independenţei, revoluţia burghezo-democratică de la 1848 sau intrarea României sub influenţă rusească.
Holul central are un lapidarium, organizat în jurul unei copii din ghips a Columnei lui Traian. Senatul roman a comandat originalul în anul 113, pentru a comemora victoria lui Traian asupra dacilor şi acesta se află acum la Roma.
Un număr de 125 de plăci numerotate se întind de-a lungul celor două etaje şi reproduc originalul. Cea mai preţioasă încăpere a muzeului este „Tezaurul Român”, care este păzită de jandarmi. Tezaurul cuprinde atât obiecte de aur antice, cât şi coroana şi alte obiecte ce aparţin familiei regale române.
Muzeul Naţional de Istorie al României este unul dintre obiectivele turistice ale Bucureştiului, spre care merită cu siguranţă să vă îndreptaţi. Prin inestimabila bogăţie şi diversitate a exponatelor sale, acesta este locul în care veţi putea urmări evoluţia culturală înregistrată de-a lungul epocilor istorice, în spaţiul geografic al României de astăzi.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3533
Sursa foto: ro.wikipedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau