Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei
Dimensiune font:
Organizat într-o clădire ridicată în stil neoclasic, datând din secolul XIX, Casa Petrichevich-Horvath Daniel, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca deţine una dintre cele mai mari secţii de istorie antică din ţară.
Muzeul cuprinde peste 400.000 de obiecte culturale, expoziţia de bază fiind astfel organizată, încât prezintă foarte sugestiv evoluţia istorică şi gradul de civilizaţie de pe teritoriul Transilvaniei din preistorie până la 1 Decembrie 1918.
Instituţia deschisă în anul 1937 mai are în componenţa sa o valoroasă pinacotecă, o colecţie de ceramică medievală şi modernă, un lapidar medieval, precum şi o colecţie etnografică.
Începând cu anul 1999, cei ce trec pragul acestui muzeu pot vedea Tezaurul care cuprinde peste 4.600 de piese din aur și argint: idoli eneolitici, tezaure monetare antice şi medievale, bijuterii cu pietre preţioase şi semipreţioase, medalii şi decoraţii precum şi obiecte de uz casnic din metal preţios.
Acest Muzeu de Istorie al Transilvaniei continuă activitatea primei asociaţii muzeale din Transilvania, Asociaţia Muzeului Ardelean, ce a fost pusă în funcţiune în anul 1859.
Această asociaţie a reuşit să strângă în patrimoniul său colecţii de antichităţi ce cuprindeau peste 24 000 de piese şi alte elemente din domeniul botanicii, zoologiei şi mineralogiei.
Toate aceste colecţii au trecut în administrarea Universităţii „Franz Joseph I” din Cluj, înfiinţată în anul 1872. Pe baza unui contract încheiat între Universitate şi Asociaţie, aceasta din urmă îşi păstra dreptul de proprietate asupra colecţiilor, în schimbul unei sume de 5.000 de florini anual, cu titlu de chirie.
Din anul 1929, datorită volumului foarte mare de obiecte, colecţia de antichităţi a fost preluată de Institutul de Studii Clasice din cadrul Universităţii. Inaugurarea muzeului în noul său sediu a avut loc la data de 27 mai 1933, prezenţi fiind reprezentanţii Universităţii clujene.
Pinacoteca şi colecţia etnografică au pus bazele altor două muzee clujene, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie. Întreaga colecţie a muzeului a funcţionat din anul 1948 în cadrul Academiei Române, filiala Cluj. În urma unei hotărâri din anul 1962, din luna decembrie a acelui an, muzeul de istorie va funcţiona ca instituţie de sine stătătoare, în cadrul Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă.
Dintre cele mai interesante colecţii ale muzeului, amintim Colecţia egipteană, ce cuprinde o mumie autentică în sarcofagul ei de lemn pictat, datând din secolul III i. Hr, colecţia de arme orientale sau cea a obiectelor de mobilier reprezentând diferite stiluri europene în domeniu.
Una dintre cele mai interesante piese din muzeu este un obiect metalic descoperit la Aiud în anul 1973, obiect ce conţine cantităţi mici de cupru, zinc, cobalt şi zirconiu, metale descoperite relative recent. În aliaj se găseşte şi staniu, această combinaţie de metale reprezentând o „imposibilitate” metalurgică chiar şi pentru zilele noastre.
Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Speologie „Emil Racoviţă”, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Cetatea Clujului sau o plimbare pe strada „în oglindă” sunt doar câteva din recomandările noastre, dacă ajungeţi la Cluj-Napoca.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 4913
Sursa foto:www.zibo.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau