Palatul „Mavrocordat”
Dimensiune font:
Palatul „Mavrocordat” este o clădire grandioasă, situată pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Vaslui. Construcţia are mai bine de o sută de ani de când este ridicată şi a fost de-a lungul timpului, martoră a evenimentelor social-politice şi culturale care au avut loc în această urbe.
Palatul este situat în apropiere de Casa „Ghica”, pe artera principală a Vasluiului. Clădirea a fost proprietate a familiei Mavrocordat, o familie fanariotă care îşi avea rădăcinile în Imperiul Bizantin şi care a dat ţării noastre şase reprezentanţi de seamă în evoluţia culturii şi ştiinţei din secolele XVIII –XIX.
Palatul a fost la început o construcţie de cărămidă şi zidărie, ridicată pe un subsol parţial şi un parter. Accesul se făcea printr-un portic cu turlă. Pe corpurile laterale ale clădirii, erau aşezate metope din ipsos, cu decoruri simple şi mai mici ca dimensiune. Construcţia era formată dintr-un corp central şi două aripi laterale, mai mici ca înălţime şi măsura în total 68 de metri. Compoziţia faţadelor şi planul se înscriau cu uşurinţă în stilul eclectic al sfârşitului de secol XIX. Faţada principală a corpului central se închidea pe capete cu zone decroşate către exterior. Impresionantă era şi faţada posterioară care avea balcoane cu balustrade din fier forjat, inspirate din renaşterea italiană.
Acoperişul clădirii este realizat în patru ape, iar pe principala faţadă, apar patru turle învelite în plăci de ardezie, în timp ce restul acoperişului este format din şarpantă de lemn învelită cu tablă zincată. Trebuie să menţionăm faptul că toate cutremurele care au avut loc de-a lungului timpului, în special cele din 1908, 1940 şi cel din 1977 au afectat structura de rezistenţă a palatului.
În anul 1934, Ministerul Apărării Naţionale a hotărât cumpărarea unui imobil pentru instalarea Cercului Militar al Garnizoanei din Vaslui. Astfel, în acelaşi an, George Mavrocordat a trimis o scrisoare cu o ofertă de vânzare a palatului către minister. Actul de vânzare a fost încheiat la data de 31 decembrie 1934, iar la data de 27 mai 1935, aici a avut loc inaugurarea Cercului Militar „Costantin Prezan”.
De la 1 decembrie 1956, în fostul Palat „Mavrocordat” funcţionează Palatul Copiilor, care este sub administraţia Ministerului Educaţiei. Astăzi, sub îndrumarea unui colectiv impresionant de cadre didactice, Palatul Copiilor din Vaslui este o şcoală reprezentativă a talentelor, măiestriei şi pasiunii elevilor.
Actualmente, se impune o refacere totală a edificiului, întrucât trecerea anilor a afectat profund structura de rezistenţă şi înfăţişarea generală a acestei importante clădiri-monument din Vaslui.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6319.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau