Podul Doamnei
Dimensiune font:
Oraşul Vaslui, reşedinţa judeţului cu acelaşi nume situat la graniţa cu Republica Moldova, este situat pe valea Bârladului, pe un drum comercial internaţional, fiind menţionat pentru prima dată în 1435. În urma aderării României la Uniunea Europeană, judeţul Vaslui a devenit limita estică a Uniunii, punctul de frontieră din Albiţa fiind cel mai mare din Europa de est. În această zonă a ţării puteţi vizita faimoasa Rezervaţie naturală „Movila lui Burcel”, precum şi o multitudine de obiective religioase sau istorice.
Podul Doamnei se află pe drumul ce face legătura între localitatea Roşieşti şi şoseaua Vaslui-Bârlad. Acest pod de piatră a fost construit în 1841, de către domnitorul Mihai Sturdza. El era preocupat de dezvoltarea ţării şi de aducerea acesteia la nivelul celor europene, fiind la curent cu literatura politică şi economică din acele vremuri, datorită spiritului iluminist francez ce i-a fost insuflat. Pentru dezvoltarea ţării, o atenţie deosebită a fost acordată de către domnitor căilor de comunicaţii, dezvoltând o adevărată politică rutieră. El a realizat o importantă reţea de drumuri şi poduri, care legau capitala Moldovei, Iaşul, cu principalele oraşe din ţară.
Tot în acestă perioadă de dezvoltare a ţării s-a construit şi podul de la Chiţcani, construit peste râul Bârlad, pod din piatră cu o formă arhitectonică deosebită ce iese în evidenţă prin dimensiunile sale şi prin echilibrul pe care îl dau formele sale.
Podul este construit din blocuri de piatră, lipite între ele cu mortar de var, având 5 deschideri în arc ce dau frumuseţe podului. Arcul cel mai înalt are o înălţime de 7 metri.
Odată cu trecerea timpului, ca multe alte monumente de altfel, şi acesta a fost afectat, necesitând măsuri de consolidare, care să-l repună în valoare.
Dacă vă aflaţi în judeţul Vaslui, merită să faceţi o scurtă vizită în oraşul reşedinţă de judeţ. Printre obiectivele culturale se numără şi Casa Ghica. Clădirea este cea mai veche construcţie-monument din oraş, fiind situată în central istoric al Vasluiului.
O altă construcţie la fel de importantă şi cunoscută este Casa Mavrocordat, o clădire foarte veche, totuşi foarte bine conservată, fiind construită în stil eclectic cu influenţe neoclasice. Clădirea a fost cumpărată în perioada interbelică de mareşalul Constantin Prezan, iar în 1930 a fost donată armatei, funcţionând ca Cerc Militar.
După 1948, Casa Mavrocordat a intrat în posesia autorităţilor locale, pentru ca 26 de ani mai târziu, să fie înfiinţată aici „Casa Pionierului”. Acum, în această clădire funcţionează Palatul Copiilor.
Alt obiectiv cultural interesant din Vaslui este Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare”, ce a fost înfiinţat în 1974. Aici, o proporţie însemnată are Secţia de Istorie Veche şi Arheologie, deţinând exponate cu o valoare deosebită din epocile străvechi şi medievale din istoria românească.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6305
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau