Turnul de la Crivadia
Dimensiune font:
Pe raza Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Ciclovina, în apropierea satului Crivadia din judeţul Hunedoara, se află Cheile Crivadiei, ce formează o arie protejată de interes naţional. Rezervaţia dispune de o suprafaţă de 10 hectare, iar peisajele sale extrem de frumoase se remarcă prin flora bogată şi complexă, dar şi prin numeroasele vestigii dacice, păstrate la adăpostul abruptului cheilor, pe un substrat calcaros.
Nu de puţine ori, Cheile Crivadiei au servit drept barieră naturală împotriva cotropitorilor. Alături de cele ale Baniţei, Tăii, Roşiei şi Jietului, Cheile Crivadiei reprezintă veritabile comori ale naturii. Pasionaţii de alpinism şi de speologie se pot bucura de un spectacol grandios, de o frumuseţe nemaiîntâlnită.
Cel mai important obiectiv turistic din apropierea Cheilor Crivadiei este Turnul cu acelaşi nume, situat pe drumul spre comuna Baniţa. În secolul al XVI-lea, acesta a fost punctul de vamă ce lega Transilvania de Oltenia, prin pasul Vulcan.
Turnul a fost construit din piatră de calcar, extrasă din apropiere. În unele locuri, zidurile măsoară 20 de metri. Forma turnului este circulară, având diametrul de 13 metri. În partea exterioară, acesta a fost tencuit. Accesul în turn era posibil prin partea de nord, la o înălţime de 2 metri faţă de nivelul solului. Cel mai probabil, pentru intrarea în turn, se folosea o scară. Un număr de şapte deschideri de tragere cu ambrazuri evazate spre interior, se găseau în jumătatea de vest. Acestea se aflau la o distanţă de circa 1 - 1,5 m unul de celălalt. Datorită terenului accidentat din partea de est, turnul era protejat natural, ceea ce făcea inutilă practicarea în zid a deschiderilor suplimentare de tragere.
Este posibil ca, în interiorul turnului, să fi fost o cisternă. Astăzi, singura urmă vizibilă, este o groapă. De asemenea, se pare că turnul era proiectat cu un drum de apărare, din lemn, care astăzi nu se mai vede. Parapetul acestuia măsura 1 metru în lăţime şi 0,80 de metri în înălţime.
Deşi turnul pare, mai degrabă, ca aparţinând unui castel medieval, acesta a fost ridicat mult mai târziu. Cel mai probabil, turnul a fost construit după anul 1528, pentru supravegherea vechiului drum, care lega Oltenia, prin Valea Jiului, de Valea Mureşului.
Voievodul Transilvaniei la acea vreme, Petru Pereny, a fost cel care a comandat construcţia turnului, ca urmare a plângerilor formulate de nobilii din Haţeg, cu privire la contrabanda făcută de olteni şi haţegani.
Aşadar, edificiul a fost un simplu turn de vamă. Prin zidurile groase şi ferestrele înguste, apărătorii turnului puteau trage, în caz de nevoie, dar nu puteau fi ţintiţi. Turnuri similare se găsesc şi în pasul Turnu- Roşu.
În afară de Turnul de la Crivadia, în această zonă puteţi vizita numeroase alte obiective turistice, la fel de importante. Printre acesta, se numără: Peştera Ioanei, Cascadele de la Stânca Comărnicelu, Peştera Şura Mare, Peştera în pereţi şi altele.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 5747
Sursa foto: panoramio.ro/ Sylvester Nata
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau