Radiografia pieţei imobiliare ieşene
Dimensiune font:
În luna ianuarie oferta imobiliară a fost una foarte slabă * la nivelul Iaşului nu s-au sesizat creşteri de preţ * se caută apartamente cu două camere, situate în zone relativ noi * agenţii imobiliari susţin că s-au înregistrat multe cereri prin programul „Prima Casă“.
Cu toate că potrivit statisticilor, în marile oraşe ale ţării s-au înregistrat creşteri de preţ la apartamente, agenţii imobiliari ieşeni susţin că nu au remarcat astfel de schimbări majore asupra pieţei imobiliare, la început de an.
Potrivit acestora, în luna ianuarie oferta a fost una foarte slabă, iar la nivel de preţ nu s-au sesizat creşteri. „Deocamdată nu putem vorbi de creşteri de preţuri. Nu am observat şi mă refer la cele tranzacţionate, nu la cele afişate. Chiar dacă ar fi o stagnare sau o creştere, ar fi aproape insesizabilă. Lumea se aşteaptă atunci când vorbim de creşteri de preţ, măcar la 1.000 – 2.000 de euro pe apartament, să se vadă ceva. 500 de euro sau 1% nu ar putea fi pus pe tema creşterii. Cred că ianuarie este luna când nu sunt foarte multe oferte la vânzare. Începând cu luna martie, când apar cele mai multe oferte, este posibil să simţim descreşteri de preţ”, a precizat Paul Tehuţu, agent imobiliar cu o vastă experienţă în piaţă. Acesta mai spune că doar cei care vor cu adevărat să vândă au tendinţa de a negocia şi de a mai renunţa la preţ în această perioadă, restul fiind tentaţi să ţină ştacheta sus.
Piaţa celor mai ieftine apartamente
De aceeaşi părere este şi Tudor Stoica, un alt agent imobiliar ieşean, care susţine că la început de an unii proprietari reuşesc să îşi vândă imobilele mult mai uşor. „Cei care vor să vândă în perioada asta când oferta este mai mică decât în perioada mai caldă îşi găsesc mai uşor clienţi. Asta nu înseamnă neapărat că preţurile au crescut. Preţurile în Iaşi nu cred că au crescut pentru că este o concurenţă mare privind blocurile noi. Să spunem că acum este mai lichidă piaţa, se vând mai uşor apartamentele bune. Dar nu neapărat au crescut preţurile”, a spus Tudor Stoica, agent imobiliar.
Paul Tehuţu afirmă că în ultimii 3 ani s-a sesizat o descreştere a preţurilor apartamentelor din Iaşi. „Statistic, au scăzut preţurile, în ultimii trei ani, cu 1 sau 1,5%, adică cu 500 de euro – 1.000 de euro pe an. Astfel, în ultimii trei ani de zile putem vorbi de o descreştere cu 3.000 de euro la o unitate de 50.000 de euro. Cele care erau 55.000 de euro, anul acesta sunt 52.000. Cam 1.000 de euro pe an a scăzut piaţa în ultimii 3 ani”, a adăugat Tehuţu.
Programul „Prima Casă“, tot mai solicitat de ieşeni
Apartamentele cele mai căutate de ieşeni sunt cele utilate, cu două camere, situate în zone relativ noi şi cu etaje intermediare. „Şablonul celui mai căutat apartament este cel cu două camere, decomandat, de 50 de metri pătraţi. Acesta este şi cel mai vandabil pentru Prima Casă”, a spus Tudor Stoica, agent imobiliar. Cu toate că sunt ieşeni care achită imobilele cu bani gheaţă, acesta susţine că cei mai mulţi clienţi aleg metoda creditului ipotecar sau cel prin programul „Prima Casă”. Astfel, Tudor Stoica susţine că cererea pentru achiziţionarea apartamentelor prin programul Prima Casă este tot mai mare. „Au fost multe cereri, Prima Casă este un credit care merge bine, este un credit sănătos cu dobânzi mici, potrivit pentru situaţia actuală de la noi”, a subliniat Tudor Stoica. De asemenea, acesta spune că taberele sunt împărţite, în ceea ce priveşte preferinţele cumpărătorilor. „Cele noi sunt o alternativă bună acum pentru că a apărut o concurenţă destul de mare. Sunt mulţi care s-au apucat acum de construit, iar într-o oarecare măsură concurenţa face bine. Pentru că preţurile s-au mai egalizat, s-au apropiat cel puţin în zonele limitrofe ale oraşului la preţurile locuinţelor vechi pe metru pătrat, iar asta nu poate fi decât bine pentru client”,a adăugat Tudor Stoica, agent imobiliar.
PIAŢA IMOBILIARĂ: Apartamentele din marile oraşe s-au scumpit în ianuarie cu până la 17%
Agenţii imobiliari mai susţin că ieşenii au devenit mult mai atenţi şi calculaţi în ceea ce priveşte cumpărarea unui imobil, acordând o atenţie sporită atât imobilului în sine, cât şi zonei sau utilităţilor oferite, cum ar fi locul de parcare. Un alt aspect important luat în considerare este existenţa bulinei care avertizează cumpărătorul asupra riscurilor în cazul unui cutremur.
Conform unui studiu realizat de imobiliare.ro, apartamentele din marile oraşe ale ţării s-au scumpit în luna ianuarie 2015 cu 2,1 % faţă de luna decembrie a anului trecut. Începutul de an a adus cu sine majorarea preţurilor apartamentelor scoase la vânzare în oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Constanţa, Bucureştiul fiind singurul oraş unde s-au înregistrat scăderi ale preţurilor de 2,7%. Cluj-Napoca se află în topul clasamentului privind scumpirile la 12 luni, cu o diferenţă de 17,4% faţă de nivelul atins la sfârşitul lui ianuarie 2014. Andra PETRARIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau