Braşovul aduce alături zona metropolitană în cursa CEAC 2021
Dimensiune font:
Documentul strategic care va sta la baza dosarului de candidatură pe care oraşul de sub Tâmpa îl va pregăti în cursa pentru Capitală europeană a culturii 2021 este în curs de redactare * autorităţile braşovene au transmis, pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei, că vor miza în cursa pentru importantul titlu pe atuurile spaţiului metropolitan din care fac parte cunoscute staţiuni turistice
Ziarul Evenimentul Regional al Moldovei continuă să prezinte cum se pregătesc cele 11 oraşe care râvnesc la titlul de Capitală europeană a culturii (CEAC) în 2021. Astăzi a venit rândul Braşovului. În prezent, oficialii administraţiei publice braşovene lucrează la strategia culturală a comunităţii. „În acest moment avem o cercetare calitativă şi cantitativă asupra percepţiei braşovenilor privind candidatura Braşovului, analiza SWOT, analiza comparativă cu oraşele care şi-au anunţat candidatura“, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. Potrivit acestuia, documentul strategic va fi finalizat „cel târziu în luna mai“.
Criteriile care decid Capitala europeană a culturii în 2021
Asemeni celorlalte 10 oraşe din România care au anunţat că vor candida la titlul pentru CEAC 2021, Braşovul trebuie să prezinte până pe 10 octombrie dosarul de candidatură. Documentul, care nu trebuie să aibă mai mult de 80 de pagini, va fi analizat de juriu, iar de această etapă vor trece doar cele mai sustenabile propuneri.
Strategie pentru Iaşi Capitală Europeană a Culturii în 2021 oferită gratuit COMENTEAZĂ
„Proiectul nostru este unul regional“
Un element inedit anunţat de oficialii municipalităţii braşovene este reprezentat de faptul că în cursa pentru titlul CEAC 2021 vor aduce alături oferta zonei metropolitane. „Proiectul nostru este unul regional şi vizează Braşovul şi localităţile din zona metropolitană“, au transmis reprezentanţii Primăriei. „Un atu al Braşovului este faptul că noi avem o strategie care să includă în conceptul de capitală europeană întreaga zonă metropolitană Braşov, nu doar municipiul, iar acesta cred că ar putea fi un argument care să sprijine candidatura noastră”, a punctat edilul Braşovului, George Scripcaru, la startul cursei pentru CEAC 2021.
Practic, din această zonă metropolitană fac parte: municipiile Braşov, Săcele şi Codlea, oraşele Predeal, Ghimbav, Râşnov, Zărneşti, dar şi comunele Bod, Cristian, Tărlungeni, Prejmer, Hărman, Sânpetru, Hălchiu, Crizbav, Vulcan şi Feldioara, alături de Consiliul Judeţean Braşov.
Cine pregăteşte dosarul
Oficialii municipalităţii braşovene au transmis care sunt principalele atuuri pe care le au în pregătirea candidaturii, dar şi care sunt cele mai mari piedici cu care se confruntă. Astfel, la „bile albe“ au fost enumerate: „Asociaţii culturale multe şi foarte active. Existenţa şi funcţionarea eficientă a Consorţiului Cultural Corona, care este implicat şi în elaborarea dosarului de candidatură. Existenţa unei colaborări foarte bune între municipalitate şi organizaţiile culturale, publice sau private, în organizarea de evenimente, inclusiv prin ghidul de finanţare a proiectelor culturale“.
Pe de altă parte, piedicile identificate de autorităţile publice vizează: „lipsa persoanelor calificate în managementul cultural, nefinalizarea inventarierii patrimoniului mobil şi imobil al municipiului, dificultatea în reabilitarea patrimoniului imobiliar şi utilizarea acestuia în scopuri culturale“.
Dosarul Braşovului pentru candidatura la CEAC 2021 este pregătit de reprezentanţi ai Primăriei Braşov, Consiliului Judeţean, Agenţiei Metropolitane Braşov li Consorţiului Cultural Corona, for din care fac parte reprezentanţii instituţiilor de cultură din Braşov şi ONG-uri culturale. „La întocmirea dosarului vor mai participa şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi de cultura din localităţile din zona metropolitană“, a afirmat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
„Deocamdată promovarea candidaturii oraşului ca şi capitală culturală s-a făcut în mod direct de către municipalitate. În perioada următoare, va fi demarată o campanie de promovare de către ONG-ul care are drept scop depunerea candidaturii pentru capitala culturala“- Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov
Data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 10 octombrie 2015. Va urma perioada de jurizare, în cadrul a două întâlniri: cea de preselecţie, noiembrie-decembrie 2015, şi cea de selecţie finală, septembrie 2016. Până acum şi-au anunţat intenţia de a intra în competiţie 11 oraşe – Iaşi, Arad, Baia Mare, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş şi Timişoara.
CAMPANIE DE INFORMARE
Înfrăţire culturală salvatoare pentru Iaşi Capitală europeană a culturii 2021
Apel la unitate în proiectul Iaşi Capitală Culturală Europeană în 2021 FOTO
FOTO Pregătiri pentru Capitală europeană a culturii în 2021 - CLUJ -NAPOCA
Mizele Aradului în competiţia pentru Capitală Europeană a Culturii 2021
„Oraşele candidate vor trebui să prezinte strategia culturală şi strategia oraşului în general în dosarul de candidatură. Juriul nu va analiza pertinenţa acestora, ci coerenţa lor cu programul şi obiectivele propuse“- Ghidul CEAC 2020-2033 al Comisiei Europene
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau