Ce îşi propune Timişoara culturală pentru următorul deceniu

default

Dimensiune font:

| 06-04-2015 15:00

Documentul de programare strategic pentru perioada 2014-2024 a fost postat pe pagina de internet a Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală Europeană 2021, la începutul lunii trecute * strategia cuprinde pe lângă identificarea resurselor culturale şi un plan de acţiune prin care obiectivele şi priorităţile strategiei pot fi îndeplinite

La începutul lunii trecute a fost prezentată forma finală a Strategiei Culturale pentru Municipiul Timişoara 2014-2024. Documentul a fost formulat „în acord cu metodologia programului Liverpool 08 Capitală Europeană a Culturii, metodologie acceptată la nivel european ca model de bună practică în proiectarea, implementarea şi evaluarea politicilor publice în cultură la nivel local, recomandată de Comisia Europeană. Demersul de fundamentare şi de proiectare a strategiei a fost de asemenea ghidat de Agenda 21 pentru cultură, adoptată de autorităţi locale din întreaga lume ca document de referinţă în dezvoltarea culturală“, arată oficialii Primăriei Timişoara.

Criteriile care decid Capitala europeană a culturii în 2021

În urma unei ample analize a potenţialului cultural al oraşului de pe Bega, documentul strategic realizat cu fonduri europene stabileşte viziunea pentru Timişoara 2024. Astfel, Timişoara apare ca „locul unde viaţa culturală dinamică răspunde aşteptărilor locuitorilor, economia creativă contribuie la bunăstare, iar creaţia artistică îmbrăţişează experimentul. Un oraş cu o ofertă culturală diversă, conectată la fenomenele contemporane, cu un patrimoniu cultural valorificat inovativ şi unde interculturalitatea este asumată“.

Principiile care decurg din această viziune fac referire la recunoaşterea valorilor de patrimoniu şi punerea în valoare a acestora, sprijinirea culturii contemporane, recunoaşterea importanţei legăturilor dintre cultură şi societate, dar şi a culturii ca motor de dezvoltare individuală şi comunitară, valorificarea potenţialului economic al acestui domeniu de activitate şi considerarea libertăţii de expresie ca element fundamental al creativităţii şi inovaţiei. Totodată, sunt conturate 5 axe tematice – Timişoara creativă, implicată, conectată, responsabilă şi deschisă. Fiecare axă are propriile obiective şi măsuri.

Strategie pentru Iaşi Capitală Europeană a Culturii în 2021 oferită gratuit COMENTEAZĂ

Potrivit oficialilor timişoreni, „strategia culturală vine în întâmpinarea nevoilor oraşului de dezvoltare prin cultură, susţine candidatura sa la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi sprijină eforturile comune ale artiştilor, ale operatorilor culturali şi ale administraţiei publice de a aduce cultura de calitate în viaţa oamenilor“.


Mesajul străinilor: „Oamenii mişcă lucrurile“ FOTO

 „Deşi nu se confundă cu Programul Capitală Europeană a Culturii în care Timişoara este înscris ca oraş candidat pentru anul 2021, Strategia culturală a Municipiului Timişoara 2014-2024 sprijină candidatura Timişoarei prin viziunea şi măsurile propuse pe termen lung. De altfel, strategia culturală a oraşului este o condiţie necesară dosarului de candidatură“- se arată în strategia culturală a Timişoarei 2014-2024

Strategia Iaşului pentru următorul deceniu cultural

Iniţiativa de a desemna anual capitale europene a culturii a pornit în 1985, iar până în prezent mai mult de 50 de oraşe au primit acest titlu. În anul 1985, Atena a fost primul oraş desemnat Capitală Europeană. Oraşul câştigător din România va împărţi titlul, în 2021, cu un oraş din Grecia, dar şi cu un oraş câştigător din ţările candidate şi potenţialii candidaţi la UE (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia, Islanda, Muntenegru, Serbia). Ţările cu vocaţie europeană, cum ar fi Republica Moldova, ar putea de asemenea să desemneze un oraş asociat acţiunii.

Data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 10 octombrie 2015. Va urma perioada de jurizare, în cadrul a două întâlniri: cea de preselecţie, noiembrie-decembrie 2015, şi cea de selecţie finală, septembrie 2016. Până acum şi-au anunţat intenţia de a intra în competiţie 11 oraşe –  Iaşi, Arad, Baia Mare, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş şi Timişoara.

CAMPANIE DE INFORMARE

Înfrăţire culturală salvatoare pentru Iaşi Capitală europeană a culturii 2021

 Apel la unitate în proiectul Iaşi Capitală Culturală Europeană în 2021 FOTO

FOTO Pregătiri pentru Capitală europeană a culturii în 2021 - CLUJ -NAPOCA

Mizele Aradului în competiţia pentru Capitală Europeană a Culturii 2021

 

„Oraşele candidate vor trebui să prezinte strategia culturală şi strategia oraşului în general în dosarul de candidatură. Juriul nu va analiza pertinenţa acestora, ci coerenţa lor cu programul şi obiectivele propuse“- Ghidul CEAC 2020-2033 al Comisiei Europene

 


 

 

A expirat termenul pentru înscrierea în juriul CEAC 2021
* numele celor doi experţi selecţionaţi la nivel naţional vor fi făcute publice cu o săptămână înainte de reuniunea de preselecţie, noiembrie-decembrie 2015

Ministerul Culturii a avut deschisă sesiunea de depunere de candidaturi pentru poziţia de expert naţional în cadrul juriului european responsabil de desfăşurarea procedurilor de selecţie şi monitorizare a Capitalei Europene a Culturii 2021, până ieri, 3 aprilie.

Potrivit directivelor Comisiei Europene, juriul care analizează dosarele de candidatură este format din 10 experţi numiţi de instituţiile Uniunii Europene. Astfel, Parlamentul European, Consiliul şi Comisia aleg câte trei experţi, iar Comitetul Regiunilor selectează unul. Totodată, statul membru are dreptul să desemneze doi membri în acest for, iar cei interesaţi de a ocupa cele două posturi şi-au putut depune candidatura până ieri, 3 aprilie. În conformitate cu recomandările Comisiei, numele celor doi experţi selecţionaţi vor fi făcute publice cu o săptămână înainte de reuniunea de preselecţie (noiembrie- decembrie 2015), pentru a evita eventuale acţiuni de lobby sau presiuni din partea oraşelor candidate.

„Rolul juriului este de a evalua candidaturile primite din partea oraşelor candidate, de a conveni asupra unei liste a oraşelor preselecţionate, precum şi de a recomanda un oraş pentru acordarea titlului de Capitală Europeană a Culturii şi a premiului Melina Mercouri. La sfârşitul etapei de monitorizare, juriul are totodată rolul de a prezenta un raport care va sta la baza deciziei Comisiei de a acorda sau nu premiul Melina Mercouri oraşului respectiv“, au transmis oficialii Ministerului Culturii.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei