Cand asfaltul arde sub tălpi si aerul stă nemiscat, romanii nu mai caută doar umbrele si ventilatoare. Caută limonadă. Nu neapărat cea de pe vremuri – cu apă, lămaie si două linguri de zahăr – ci variante noi, cu arome sofi ...
Gastronomia este o artă universală, iar unele preparate s-au răspandit in toate colturile lumii, adaptandu-se specificului fiecărei culturi. În orice bucătărie, fie că este vorba despre Asia, Europa, America sau Africa, există retete care ...
În timp ce judetul Brasov conduce detasat Registrul National al Produselor Traditionale, cu nu mai putin de 174 de produse atestate, judetul Iasi ocupă, la prima vedere, o pozitie modestă: locul 14 in clasamentul general, cu 22 de produse recuno ...
Cu fructe coapte in soare, legume zemoase si ierburi culese in zori, tartele verii sunt ca o vacantă care se topeste pe limbă. Din grădinile bunicii pană in vitrinele luminoase ale patiseriilor urbane, am urmărit cele mai bune tarte ale sezonului s ...
În fiecare dimineată, pietele din Iasi sunt un furnicar de culori si miresme: tarabe incărcate cu rosii cherry rosii ca sangele, ardei gras galben si verde, castraveti cu pielea fină si lucioasă. Maria, vanzătoare la o tarabă cu legume din p ...
Cand viata devine prea apăsătoare, romanul nu dă fuga la psiholog, ci isi deschide Google. Căutările lunii mai spun o poveste mai bună decat orice raport sociologic: romanii scriu „retete de cartofi la cuptor” de aproape două ori mai ...
În bucătăriile din cartierele Iasului, printre farfurii de ceramică mostenite si tocătoare cu urme de ani de gătit, se scrie o revolutie tăcută: femei care gătesc cu cap, inimă si respect pentru fiecare ingredient. Nu e doar economie &nda ...
Mirosul de plăcintă coaptă, sunetul lingurii in bolul cu gris cu lapte, aburul de la ciorba din oale mari – toate acestea nu sunt doar amintiri. Sunt ancore afective. Mancarea are capacitatea extraordinară de a ne transporta in timp, in casa b ...
Dacă există un desert care a reusit să imbine luxul, creativitatea si gustul decadent intr-un singur preparat, acela este Ciocolata Dubai. Virală pe TikTok, Instagram si YouTube, această retetă nu doar că a făcut inconjurul lumii virtuale, dar a ...
Pe străzile din centrul Iasului, pasii tinerilor sună altfel. Grăbiti, dar nu dezorientati, purtand in spate rucsacuri grele de cursuri si in suflet o usoară nerăbdare, studentii orasului par să respire o altă filozofie decat generatiil ...
Primăvara nu aduce doar zile mai lungi si soare bland, ci si o explozie de verdeturi proaspete, fragede si pline de savoare. În această perioadă, grădinile si pietele se umplu de urzici, leurdă, stevie, spanac, lobodă sau ceapă verde, tra ...
De Pasti sau intr-o zi de duminică lenesă, mirosul de friptură de miel umple casa si scoate la iveală amintiri, povesti si gusturi vechi de cand lumea. Între traditie si inovatie, am pornit intr-o călătorie culinară prin bucătăriile roman ...
Mirosul de cozonac rumenit in cuptor are puterea magică de a opri timpul. Îl recunosti din scara blocului, din curtile de la tară, din amintirile copilăriei. Cozonacul rămane o dovadă că lucrurile făcute cu mainile si cu inima nu se demodea ...
În fiecare primăvară, in ajunul Învierii, din cuptoarele gospodinelor romance se inaltă un miros cald, dens si familiar. Este mirosul de pască – prăjitura ritualică a sărbătorilor pascale, simbol al bucuriei, al renasterii si a ...
În inima Săptămanii Mari, Miercurea Mare aduce liniste, reflectie si simplitate – inclusiv in farfurie. Sărbătorile mari nu incep cu mesele imbelsugate, ci cu gesturi mici, tăcute. În Miercurea Mare, cand biserica aminteste trăd ...
Primăvara este anotimpul reinnoirii — al curăteniei interioare, al luminii care se strecoară cu blandete printre frunze si al revenirii naturii la viată. Este si momentul ideal pentru a introduce in alimentatie sucuri proaspete, din ingredient ...
Urzicile sunt o sursă valoroasă de vitamine si minerale, fiind un ingredient versatil in bucătărie. Mai jos găsesti cateva dintre cele mai gustoase retete pe bază de urzici, perfecte pentru a aduce un plus de sănătate in dieta ta. 1. Supă crem ...
Postul Pastelui reprezintă nu doar o perioadă de reflectie si pregătire spirituală, ci si o ocazie de a descoperi retete savuroase care se conformează principiilor postului. În ciuda restrictiilor alimentare, mesele pot fi pline de savoare, c ...
În orice colectie de retete, postul se transformă intr-o adevărată sărbătoare a gusturilor autentice si a ingredientelor sănătoase. Fie că alegi ciorba de legume aromată, chiftelele de năut insotite de un sos tahini delicios sau salata m ...
Ciupercile sunt un ingredient versatil si delicios, potrivit pentru o varietate de preparate. Fie că sunt gătite la cuptor, in tigaie sau incluse in supe cremoase, acestea oferă un gust bogat si o textură deosebită. Iată cateva retete care iti vor ...
Postul nu inseamnă doar restrictii alimentare, ci si o redescoperire a unor retete traditionale savuroase, transmise din generatie in generatie. De la mancăruri simple, dar pline de savoare, la deserturi surprinzător de delicioase, bucătăria de pos ...
Retetele-fulger reprezintă antidotul perfect pentru zilele aglomerate in care n-ai timp nici să respiri, darămite să gătesti o masă sănătoasă si gustoasă. Ideea se bazează pe un principiu simplu si captivant: pregătesti totul in 15 min ...
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, oferind energia necesară pentru a incepe ziua cu vitalitate si claritate mentală. De-a lungul timpului, diferite culturi au dezvoltat retete specifice pentru această masă, in functie d ...
Într-o seară tihnită, cu lumina blandă a candelabrelor reflectandu-se in pahare de cristal, bucătăria boierilor moldoveni renaste in farfurii lucrate ca niste tablouri. Aromele de odinioară, pierdute in praful arhivelor, revin la viată prin ...
Din nordul imbibat de arome intense de garam masala pană in sudul exotic, invăluit de gustul cocosului, retetele indiene sunt un univers in sine, o experientă unică de savoare, traditie si ritualuri. 1. Biryani – Deliciul rafinat al Indiei O ...