Cele mai cunoscute rețete indiene

mancare-indiana_29155366

Dimensiune font:

| 25-10-2024 12:45

Din nordul îmbibat de arome intense de garam masala până în sudul exotic, învăluit de gustul cocosului, rețetele indiene sunt un univers în sine, o experiență unică de savoare, tradiție și ritualuri.

1. Biryani – Deliciul rafinat al Indiei

Originar din regiunile Hyderabad și Lucknow, biryani-ul este un preparat iconic, un amestec de orez basmati aromat, carne suculentă (de pui, miel sau pește) și un amestec bogat de condimente: cardamom, cuișoare, scorțișoară și șofran. Pregătit adesea în vase mari de cupru, biryani-ul este un simbol al opulenței, gătit cu răbdare, fiecare strat fiind o surpriză de savoare și textură.

2. Masala Dosa – Gustul sudului

Un preparat emblematic din sudul Indiei, masala dosa este un fel de clătită crocantă din orez și linte, umplută cu un amestec de cartofi și ceapă condimentată. Se servește cu chutney de cocos și sambar (o supă de legume cu tamarin). Deși simplu la prima vedere, dosa cere pricepere în preparare și este un mic dejun perfect sau un prânz ușor.

3. Butter Chicken – Regele mâncărurilor Punjabi

A devenit cunoscut în întreaga lume, dar butter chicken are originile sale în Delhi, unde bucătarii au găsit o metodă de a transforma carnea de pui într-o experiență delicată și savuroasă. Marinat în iaurt și condimente, gătit apoi într-un sos bogat de roșii și unt, acest preparat oferă o textură catifelată, completată de naan cald.

4. Chole Bhature – Micul dejun sățios din Delhi

Chole bhature este o combinație de năut condimentat cu garam masala, chimen, coriandru și alte condimente tradiționale, servit alături de bhature, o pâine pufoasă și prăjită, foarte populară în nordul Indiei. Este un mic dejun consistent și energizant, preferat de localnici și oaspeți deopotrivă.

5. Rogan Josh – Aroma sofisticată a Kashimirului

Când vine vorba de feluri de mâncare bogate în arome, Kashimirul aduce rogan josh, un curry de miel condimentat cu șofran, cardamom, cuișoare și ghimbir. Se spune că originile sale sunt persane, dar astăzi este unul dintre cele mai iubite preparate din India de Nord. Carnea de miel se topește în gură, iar sosul fin și aromat este o adevărată încântare.

6. Saag Paneer – Simplitatea sofisticată a verdelui

O combinație de brânză paneer și spanac sau alte verdețuri, saag paneer este un fel vegetarian des întâlnit. Popular în Punjab, acest preparat este echilibrul perfect între aromele naturale ale verdețurilor și textura brânzei, îmbogățit cu usturoi, ghimbir și ardei iute. Se servește cu naan sau roti, pâinea tradițională indiană.

7. Tandoori – Pasiunea pentru grătarul indian

Tandoori chicken sau tandoori kebab sunt piese centrale ale bucătăriei indiene, preparate într-un tandoor, un cuptor de lut care atinge temperaturi foarte mari. Carnea este marinată în iaurt și un mix de condimente – inclusiv pudră de chili, turmenic și garam masala – pentru a obține o crustă rumenă și aromată. Tandoori este un mod de gătit, iar varietatea de preparate gătite astfel este mare.

8. Gulab Jamun – Desertul regal

Încheiem cu dulcele favorit al Indiei, gulab jamun, gogoși mici din lapte praf și făină, prăjite și apoi înmuiate într-un sirop aromat cu cardamom și apă de trandafiri. Servit la festivități și sărbători, acest desert este fin și dulce, fiind un omagiu adus tradițiilor dulci ale bucătăriei indiene.

Aceste rețete sunt o mică parte din vasta paletă culinară a Indiei, o țară unde fiecare masă este un festival al gusturilor, iar fiecare condiment spune o poveste. Fiecare regiune și familie adaugă o notă personală acestor feluri, astfel că bucătăria indiană continuă să surprindă și să încânte cu aromele sale neîntrecute. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Rețetele Rusiei, un festin al aromelor și tradițiilor
27/10/2024 09:16

Rusia, cu vastul său teritoriu ce se intinde de la muntii Urali pană la apele reci ale Pacificului, este un mozaic de traditii si gusturi culinare care au rezistat in fata timpului si a schimbărilor. Bucăt ...

Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale
06/10/2024 08:10

Diminetile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele in care apelăm la alimente reconfortante, familiare si hrănitoare. Dar ce se intamplă atunci cand primele ore ale zilei sunt intampinate cu mic-dejun ...

Zacusca, gustul toamnei în borcan. O călătorie printre tradiții și arome balcanice
04/10/2024 10:57

 Zacusca, un preparat bogat si plin de savoare, transcende granitele bucătăriei traditionale romanesti si se regăseste in diverse culturi din Europa de Est si Balcani. Îndrăgită in special in Ro ...

  Cele mai cunoscute și întâlnite rețete cu dovleac
01/10/2024 09:56

Toamna este anotimpul care aduce in prim-plan dovleacul, un ingredient versatil, dulce si sănătos, care imbogăteste meniurile din intreaga lume. De la preparate traditionale pană la deserturi inovatoare, do ...

Pelteaua, fructul în esența lui cea mai pură
01/10/2024 08:59

Într-un colt tăcut al bucătăriei traditionale romanesti, pelteaua stă ca o mărturie a răbdării si priceperii, o delicată minune a toamnei. Este un preparat ce transformă fructele in aur lichid, p ...

Zacusca, vedeta toamnei în bucătăria românească
01/10/2024 08:41

În fiecare toamnă, pe măsură ce frunzele incep să ingălbenească si zilele devin mai scurte, un miros inconfundabil se răspandeste prin gospodării: aroma bogată si imbietoare a zacuscăi proaspăt ...

Gastronomia românească, o simbioză a bucătăriilor internaționale
22/09/2024 17:43

Bucătăria romanească este o comoară culturală, născută dintr-un amestec unic de traditii locale si influente internationale. De-a lungul secolelor, Romania a fost la răscrucea unor mari civilizatii, iar ...

Juicing sau Smoothie?
22/09/2024 08:30

Una din intrebările frecvente este despre combinatiile de fructe - legume in sucuri sau “smoothie” - pro sau contra? Din considerente pur trofologice (nutritionale). Fructele si legumele se dige ...

Mâncărurile uitate ale țăranilor din satele Iașului, o poveste de gusturi și tradiții pierdute
21/09/2024 17:27

  În satele din jurul Iasului, timpul pare să fi păstrat vii amintirile unor traditii si obiceiuri pe cale de disparitie. Printre acestea, mancărurile de altădată, preparate cu ingrediente simp ...

  Cele mai delicioase rețete de prăjituri de toamnă
21/09/2024 12:52

Pe măsură ce frunzele isi schimbă culoarea si aerul devine mai rece, bucătăriile din intreaga lume se umplu de arome imbietoare. Toamna este sezonul deserturilor bogate si reconfortante, pline de fructe co ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei