Băncile îi refuză pe ieșeni. Ipotecile, prăbușire istorică
Dimensiune font:
În ianuarie 2020, în preajma izbucnirii pandemiei de coronavirus, Iașul înregistrase 605 ipoteci pentru achiziția de apartamente. O cifră destul de importantă la vremea respectivă, însă una reper pentru ceea ce avea să devină piața ipotecară a Iașului până în ziua de astăzi. Practic, la mai bine de 5 ani de la momentul respectiv, pre-pandemie, numărul ipotecilor s-a ruinat, cu câteva mici excepții, culminând, în prima lună din acest an, cu un număr istoric. Doar 175 ipoteci, în condițiile în care cererea este una foarte mare în domeniu și s-a construit mai mult decât oricând în capitala Moldovei. Dar băncile consideră că ieșenii sunt prea sărăci pentru a suporta asemenea cheltuieli și le refuză, pe bandă rulantă, solicitările de creditare.
Sincope legatre de creditare au tot fost, la Iași, în ultimii ani, însă toate aceste perioade au venit la pachet cu căderea vânzărilor, un element decisiv în consolidarea acestor cifre negative.
În ianuarie, de pildă, la Iași s-au vândut 292 de apartamente, o cifră deloc dătătoare de speranță, fie doar și prin prisma statisticilor din ultimul an. În februarie 2024, de pildă, se înregistrau 1.512 unități tranzacționate, iar media trimestrului I din anul 2024 a fost de 1.036 apartamente vândute, lunar. Cu toate acestea, cifrele s-au prăbușit destul de repede, până la 768 unități/lună, în ultimul trimestru din 2024.
La acest declin istoric au contribuit, evident, băncile, deloc sensibile la argumentele ieșenilor, dar bine ancorate în realitatea economică a zonei.
În prima lună din acest an, conform datelor Agenției Naționale pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), la Iași au fost consemnate ceva mai mult de 700 de înscrieri de ipoteci noi sau modificări pe contractele existente, comparativ cu cele aproape 1.400 înregistrate în ultima lună din anul precedent.
Ieșenii sunt în continuare mult mai interesați să se împrumute pentru achiziționarea de terenuri și de case, decât pentru apartamente. Cel mai mare număr de ipoteci pentru achiziția de terenuri a fost consemnat în decembrie anul trecut – 504 (cu 264 mai multe decât în ianuarie 2025!), iar în privința caselor, numărul record de ipoteci a fost atins în octombrie 2024, cu 348 unități, față de 180 în ianuarie acest an.
În ultimii ani de monitorizare ANCPI, numărul înregistrărilor de ipoteci n-a cunoscut o cădere atât de abruptă precum cea din prima lună a anului! Ba chiar, dacă ar fi să privim statistica ultimului an, în februarie 2024 băncile își dădeau acordul pentru constituirea a 1,017 ipoteci în Iași, o cifră niciodată atinsă în această zonă a țării.
Cifra va rezista, însă, multă vreme, mai ales că perioada de incertitudine economică va continua, una deloc prielnică pentru asemenea investiții, în condițiile în care Guvernul a pornit „tăvălugul” disponibilizărilor, iar salariile bugetarilor au fost înghețate.
Evident, va urma o perioadă și mai dificilă în privința creditării. Iar Iașul, singurul județ din top 7 național care a scăzut sub 1.000 de ipoteci active în acest debut de an, va avea cel mai mult de suferit.
Totul, în ciuda faptului că previziunile sunt de reglare a lucrurilor, chiar dacă declinul pieței ipotecare nu mai poate fi pus sub semnul îndoielii. Iar asta deoarece perspectivele ofertelor de creditare sunt pozitive, în special pe termem scurt, cu un IRCC mult mai bun - 5,66% în ianuarie, dar care va coborî la 5,55% din aprilie.
De menționat faptul că numărul de ipoteci active pe care îl face cunoscut, lună de lună, ANCPI include și creditele ipotecare de refinanțare. ANCPI nu realizează statistici diferite pentru cei doi indicatori, iar cum tot mai multe persoane au reușit să obțină refinanțarea creditelor ipotecare pentru a beneficia de o perioadă de câțiva ani de dobândă fixă, numărul noilor ipoiteci este chiar mult mai mic.
Prețul locuințelor dă peste cap piața imobiliară
„Scăderea generală a pieței din România în luna ianuarie este justificată parțial de incertitudinea din zona politică, începută la sfârșitul lunii noiembrie și care a continuat apoi în luna decembrie cu numeroase neclarități legate de politicile fiscale pentru anul 2025”, consideră experții imobiliari.
Una dintre marile probleme ale pieței imobiliare din țară, nu doar din Iași, o constituie prețul locuințelor, în continuă creștere. La Iași, de exemplu, cu toate că oferta din piață n-a crescut aproape deloc, prețul apartamentelor vechi și noi au avut, luna trecută, un preț mediu cumulat de 1.782 euro/mp, în creștere cu 16% față de februarie 2024. Locuințele noi se tranzacționau cu o medie de 1.712 euro/mp, iar cele vechi cu 1.862 euro/mp.
Anul trecut, la nivel național au fost autorizate peste 80.000 de locuințe, în creștere cu 2% comparativ cu anul 2023. În București au fost autorizate aproape 10.000 de locuințe în 2024, în scădere cu 9% comparativ cu anul 2023. Ca urmare a acestei scăderi, București a fost depășit de județul Ilfov, acolo unde au fost autorizate puțin peste 10.000 de locuințe, în creștere cu aproape 4%.
În Iași și Constanța au fost autorizate câte 6.000 de locuințe, însă ambele județe au înregistrat scăderi chiar mai mari decât Capitala, cu 14% și, respectiv, 12%. Top 5 este completat de județul Timiș cu aproape 5.800 de locuințe autorizate, corespunzător unei creșteri cu circa 15%.
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau