Zeci de persoane dintr-o comună ieșeană au devenit „părinți profesioniști”
Dimensiune font:
* 57 de familii dintr-o comună cu doar 2.400 de locuitori îngrijesc peste 100 de copii aflați în dificultate * numărul asistenților maternali este în scădere la Iași, deși tot mai mulți tineri s-au îndreptat către această profesie, în ultimii ani * în 64 din cele 98 de unități administrative-teritoriale ale județului există cel puțin o familie care are grijă de copii părăsiți în maternitate sau spital, abandonați de părinți...
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului are în grijă sute de copii aflați în dificultate, cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani. Sunt copii părăsiți în maternitate sau spital, copii abandonați de părinți ori plasați în grija statului prin decizii judecătorești. Cazuri dificile, dar, din fericire, tot mai puține în ultimii ani.
Mare parte a acestor copii ajung, mai devreme sau mai târziu, în diverse familii, fiind ajutați să se dezvolte și să-și facă un rost în viață.
De asta se ocupă asistenții maternali, un fel de părinți profesioniști, persoane care trec, la rândul lor, printr-o selecție extreme de riguroasă până ajung să poată lua acasă astfel de copii.
La nivelul județului Iași sunt nu mai puțin de 753 astfel de persoane care se ocupă de educația a 1.371 de copii în dificultate, marea majoritate având vârsta între 10 și 13 ani.
În 64 din cele 98 de unități administrative-teritoriale ale județului există cel puțin o familie care are grijă de astfel de copii.
Recordul aparține orașului Hârlău, unde 71 de asistenți maternali îngrijesc 121 de copii. Dar Hârlăul e un oraș cu 10.300 de locuitori, are spital, medici, școli, are multiple posibilități prin care un copil poate răzbate mai ușor în viață, având alături părinți, chiar profesioniști, cum sunt cei care i-au ales.
Mult mai dificilă poate fi misiunea în cazul unor copii care nimeresc în familii din mediul rural. La Moșna, o comună aflată la 52 kilometri de Iași, în sud, aproape de Prut, 57 de familii au luat decizia de a se implica în viața unor astfel de copii, cu probleme, abandonați de părinții naturali, de cele mai multe ori.
105 copii au fost plasați în aceste familii de ani buni, unii ajungând acum la final de adolescență, în pragul majoratului. 33 dintre cei 105 copii aflați în plasament la Moșna au între 14 și 17 ani, iar peste puțin timp vor putea lua decizii pe cont propriu în ceea ce privește viitorul lor.
Minim 21 de ani, maxim 65...
Pentru a putea obține atestatul de asistent maternal, o persoană trebuie să îndeplinească, cumulative, o serie de condiții, printre care cea de a fi absolvit învăţământul liceal, de a avea un comportament în societate şi un profil psihologic adecvat, care să prezinte garanţii morale cu privire la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, de a prezenta disponibilităţi afective în relaţiile cu copiii, confirmate în urma evaluării psihologice.
Evident, cei interesați trebuie să dețină o locuință care acoperă în mod corespunzător necesităţile de preparare a hranei, de igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copilului/copiilor care urmează a fi primit/primiţi în plasament şi pentru care se poate asigura un spaţiu individualizat de odihnă şi efectuare a temelor, dar mai ales cel puţin unul dintre membrii adulţi ai familiei să realizeze venituri. Și, obligatoriu, asistent maternal nu poate deveni o persoană sub 21 de ani sau una care a depășit vârsta de 65 de ani.
Atestatul de asistent maternal se eliberează pe perioadă nedeterminată şi se avizează la fiecare doi ani pe baza evaluării.
Salarii consistente pentru părinții profesioniști
Evident, una dintre motivațiile cele mai importante în alegerea acestei profesii este cea financiară, un asistent maternal având posibilitatea de a câștiga sume importante de bani.
Asistenții maternali primesc salariu de bază, sporuri și vouchere de vacanță, în timp ce copilul aflat în plasament primește alocația de stat și alocația de plasament. Asistenții maternali primesc un salariu de 3.000 de lei pe lună, indemnizație netă pe perioada în care are copii în grijă. Pentru fiecare copil pe care îl are în grijă mai primește încă 1.400 de lei net.
În total, pentru fiecare copil pe care-l are în grijă (dar nu mai mult de 6, spune legea), un părinte profesionist încasează lunar cel puțin 5.000 de lei.
O sumă importantă, e drept, deși, de cele mai multe ori, ceea ce contează este fericirea copilului, spun cei mai mulți dintre asitenții maternali din Iași, majoritatea tineri, sub 40 de ani.
Carmen DEACONU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau