„Sunt mai mulți trădători în Rusia”. Secretul loviturilor ucrainene cu drone pe teritoriul Rusiei

Dimensiune font:

| 21-04-2025 06:03

Războiul aerian dintre Rusia și Ucraina este exploziv la propriu și la figurat. Dar dincolo de dimensiunea concretă, se duce și o bătălie psihologică și informațională. Ambele părți sunt angajate într-un flux continuu de declarații publice și videoclipuri dramatice pretinzând lovirea unor ținte și provocarea de daune celeilalte părți.

Există, de asemenea, și problema de a ține țintele critice ascunse de inamic.

Săptămâna trecută, au apărut imagini care arată o flotă de drone, probabil ucrainene, bâzâind în toiul nopții înainte de a lovi o instalație industrială între Moscova și Kazan. Videoclipul, distribuit inițial de presa locală, a fost deja șters – o altă victimă colaterală într-o bătălie pentru informațiile ce definesc proporțiile și natura unui atac.

Informațiile despre loviturile în adâncime – țintirea, loviturile și dronele și rachetele care le efectuează – sunt obiectul unei lupte constantă pentru informații. Unul dintre militarii care duce această bătălie pentru Direcția Principală de Informații este generalul de brigadă Iuri Șcihol.

Mașina de cenzură a Rusiei este mult mai agresivă decât cea a Ucrainei, a declarat acesta pentru Kyiv Independent într-un interviu, explicând că asta face mai ușor de ascuns victoriile Ucrainei.

„Ei ascund orice lovitură de succes le stă în putință. În timp ce practic toate loviturile lor asupra noastră sunt cunoscute, ar trebuie să adunăm loviturile noastre cunoscute asupra lor și să înmulțim acest număr cu doi. Și apoi, dacă facem comparație între numărul de drone și numărul de lovituri reușite, dronele noastre sunt utilizate cu mult mai mare eficiență”.

Marele avantaj al Rusiei, explică el, este arsenalul masiv de apărare aeriană. În schimb, marele dezavantaj este mărimea Rusiei.

„Nu există nicio cantitate de echipament care să poată proteja întreaga Rusie”

„Au un mare plus – dispun de o mulțime de apărări. Dar au și un mare minus – un teritoriu uriaș. Nu există nicio cantitate de echipament care să poată proteja toată Rusia", spune Șcihol. „Cu siguranță îi depășim în precizie”.

Din cauza secretului și a războiului informațional din jurul atacurilor aeriene, este imposibil de confirmat în mod independent numărul total de lovituri reușite de o parte sau de alta, cu atât mai puțin gradul de pagube. Însă Ucraina adună victorii vizibile în ultima vreme.

Succesele ucrainene recente notabile au inclus ținte precum „Fiber Optic Systems”, cel mai mare producător de fibră optică din Rusia, și o fabrică masivă de explozivi la est de Moscova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat recent că racheta „Neptun", o rachetă de croazieră de fabricație internă, a zburat 3.000 de kilometri pe teritoriul Rusiei.

Ucrainenii primesc informații din Rusia

Dincolo de îmbunătățirile aduse dronelor ucrainene din 2022 încoace, ofițerul ucrainean explică că dronele destinate loviturilor în adâncime, în special, sunt tot mai bune, iar asta se datorează în mare măsură informațiilor. Mai exact, HUR găsește mai mulți ruși dispuși să ajute Ucraina, până la punctul în care Ucraina are acces la coordonate situate tot mai adânc în interiorul Rusiei, potrivit lui Șcihol.

„Primul aspect este calitatea sistemelor de ghidare care sunt situate pe teritoriul lor, din care se poate deduce că există mult mai mulți trădători pe pământul lor decât pot recruta în Ucraina”, explică el.

„În Ucraina, acestea sunt incidente izolate și vedem, conform SBU (Serviciul de Securitate al Statului), că nu sunt atât de multe. Dar judecând după eficacitatea dronelor noastre, se poate deduce că au mult mai mulți trădători din cauza cărora să-și facă griji, întrucât crește numărul celor care instalează sistemele speciale ce ghidează dronele noastre."

El a refuzat să ofere detalii cu privire la echipamentul care ghidează aceste lovituri adânci pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, producția ucraineană se confruntă în mod constant cu limite în ceea ce privește componentele de ultimă generație, cum ar fi sistemele de ghidare inerțială și antenele CRPA, care pot ghida o dronă sau o rachetă chiar și prin zone saturate de război electronic.

Rusia are mai mulți producători autohtoni, inclusiv Kometa, a cărei CPRA ghidează bombele rusești prin teritoriul ucrainean. Aliații Rusiei, în special China, vând Moscovei electronice de ultimă generație, cum ar fi sistemele avansate de ghidare, adesea prin redirecționarea componentelor de origine occidentală.

Cu toate acestea, ofițerul ucrainean spune că atunci când vine vorba de lovituri în adâncime, jocul Rusiei a stagnat în mare parte.

„Dacă în 2022 Shahed a fost considerat vârful aviației fără pilot, astăzi, drona e practic neschimbată, mai ales legat de navigație și ghidare."

Fabricile din Rusia produc acum drone Shahed la scară largă, cu roiuri de cel puțin câteva zeci care sunt lansate în Ucraina aproape în fiecare noapte.

Deși susține că progresul actual al atacurilor ucrainene de adâncime până la 3.000 de kilometri este mai mult o victorie pentru serviciile de informații decât pentru inginerie, Șcihol a spus că progresele tehnice în producția de drone ucrainene sunt uriașe prin comparație cu 2022.

„Soldații au început să ne contacteze, spunând că avem nevoie de Mavics, doar Mavics. Nimeni pe atunci nu spunea nimic despre dronele FPV, despre dronele cu rază lungă de acțiune, despre echipamentele de supraveghere", a spus Șcihol, referindu-se la cvadoptterele comerciale omniprezente pe câmpul de luptă.

Astăzi, el indică o listă mult mai lungă de drone produse local. „Eficacitatea dronelor ucrainene Vampir, Nemesis și Kashans – nu există comparație, deoarece nimeni altcineva de pe pământ nu face astfel de drone”, referindu-se la tipul de drone grele de atac, multe din ele echipate cu viziune termică pentru raiduri nocturne.

La începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Șcihol se afla la cârma Serviciului Special de Comunicații de Stat (SSCS), o ramură a Serviciului de Securitate de Stat, care a devenit independent și reconfigurat pentru apărarea cibernetică modernă în 2006.

Analoagă Agenției de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii din SUA, SSCS a fost responsabilă pentru cumpărarea de drone în 2022. Ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, a desfășurat o campanie internațională de donații mediatizată și de succes.

Unul dintre primii oficiali de rang înalt care a recunoscut valoarea dronelor ieftine pe frontul ucrainean la acea vreme, Fedorov a direcționat partea militară a acelor campanii de strângere de fonduri către „Armata dronelor” un fond gestionat nu de Ministerul Apărării, ci de SSCS, pe care Fedorov l-a coordonat semi-oficial.

Aranjamentul nu a fost lipsit de controverse. În decembrie, cabinetul de miniștri al Ucrainei l-a deposedat fără ceremonii pe Fedorov de autoritatea sa semi-formală asupra SSCS – o mișcare despre care observatorii de la acea vreme au susținut că a fost rezultatul unei lupte pentru putere cu Andri Iermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

Costin Stancu adevarul.ro

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Grecia declanșează revoluția transportului în weekend. Taxiuri subvenționate
12/05/2025 20:16

Într-o incercare ambitioasă de a reduce numărul tot mai mare de accidente rutiere cauzate de conducerea sub influenta alcoolului, Ministerul Transporturilor din Grecia pregăteste o initiativă fără p ...

Primul oraș din România care interzice total fumatul în spațiile publice deschise
12/05/2025 16:49

 Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat luni hotărarea privind interzicerea fumatului, inclusiv a tigărilor electronice, in statiile de transport public in comun, in parcurile si bazele sportive. ...

Kremlinul spune că propunerea lui Vladimir Putin pentru discuții directe cu Kievul pentru rezolvarea războiului are sprijin internațional
12/05/2025 16:24

 Abordarea presedintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina o modalitate de incheiere a războiului a primit sprijin si intelegere din partea liderilor multor tări, a declarat luni purtătorul de ...

Când scăpăm de frig? Meteorologii au făcut anunțul
12/05/2025 14:49

 În prima săptămană a intervalului de prognoză, valorile termice vor avea alternante de la o zi la alta si se vor situa cu mult sub mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, se vor inre ...

Ce riscă românii care își stropesc pomii fără să anunțe primăria! Se schimbă regulile pentru cei care au livadă
12/05/2025 10:53

Pentru cetătenii care locuiesc la curte si obisnuiesc să stropească pomii sau să aplice tratamente fitosanitare, legea impune o conditie esentială. Folosirea controlată a pesticidelor si protejarea albine ...

Motivele pentru care românii beau tot mai puţin vin. Producătorii încearcă să se adapteze:
12/05/2025 07:04

Romanii se infruptă tot mai puţin din băutura lui Bachus. Anul trecut, consumul de vinuri in ţara noastră a scăzut cu 11%. Vremea capricioasă şi seceta au scăzut şi producţia, cu 20%. Viticultorii au ...

Locul din România unde bujorii sălbatici colorează natura în roșu aprins. Cine îi culege riscă o amendă de 10.000 de lei
12/05/2025 07:02

Spectacol de culoare, zilele acestea, intr-o rezervaţie de bujori sălbatici din Dolj. Poienile din zonă sunt pictate cu mii de flori de un roşu sangeriu aparte. Sute de oameni vin să admire tabloul naturii ...

Cutremur în România duminică seara
11/05/2025 22:13

 Duminică seara a fost inregistrat un cutremur in zona seismică Vrancea.   "În ziua de 11 Mai 2025, la ora 21:34:57 (ora locală a Romaniei), s-a produs in ZONA SEISMICA VRANCEA, VRAN ...

HARTA=Prognoza meteo: vreme deosebit de rece în România, în următoarele zile.
11/05/2025 17:06

 Vremea se mentine deosebit de rece pentru această perioadă in următoarele zile, in aproape toată tara, cu ploi si vant, lapovită si ninsoare in zona montană, in timp ce temperaturile minime vor cobo ...

Donald Trump solicită 20.000 de noi ofiţeri pentru a ajuta la expulzări
11/05/2025 13:50

 Donald Trump a ordonat Departamentului de Securitate Internă să adauge cel puţin 20 000 de ofiţeri pentru a pune in aplicare politicile sale de expulzare, relatează BBC.  Directiva a fost emis� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei