Cine a fost primul român care a făcut ocolul Pământului? A deținut primul automobil din România

Dimensiune font:

| 20-04-2025 11:59

 

Cine a fost primul român care a făcut ocolul Pământului? A deținut primul automobil din România

Bazil G. Assan s-a născut pe 1 august 1860, în București, fiind fiul lui Gheorghe Assan, cel care a înfijnțat, lângă Obor, faimoasa Moară Assan, pentru a cărei distrugere s-a făcut cam totul, după 1990. 

 Bazil a fost de tânăr iubitor al sporturilor, al călătoriilor, având un spirit curios la tot ce era pe lume, dublat de un fin simț antreprenorial. A iubit tirul, înotul și atletismul, dar a avut și multiple inițiative în privința dezvoltării economice a României.

 

De exemplu, a fost primul care a proiectat un canal navigabil între Cernavodă și Constanța, despre acest plan publicând un articol în Buletinul Societății Politehnică, în 1899.

El a lăsat prin testament suma de 80 000 lei „pentru facerea studiilor la față locului, pentru construirea unui canal navigabil între Cernavodă și Constanța, și 15.000 lei pentru construirea unui tunel la o mică adâncime sub nivelul Dunării, în apropiere de Turtucaia“, conform agir.ro.

Bazil Assan în timpul călătoriei sale în jurul Pământului - Foto: agir.ro

În vara anului 1896, Bazil Assan s-a îmbarcat pe vasul norvegian Erling Jart, împreună cu un grup de oameni de știință din mai multe țări, ajungând în regiunile arctice, în Insula Urșilor și, de aici, în Arhipelagul Svalbard, până la 81 grade 35’ latitudine nordică. Era primul român care atingea ghețurile polare.

Abia în aprilie 1909, exploratorul american Robert Edwin Peary, care a condus expediţia, împreună cu asistentul său Matthew Henson şi cu patru eschimoşi, au fost primii oameni care au ajuns la Polul Nord.

Primul român care a făcut ocolul Pământului a fost Bazil Assan

La revenirea în țară, Bazil Assan a prezentat la Academia Română, de față cu însuși Regele Carol I, „Călătorie în regiunile polare nordice”. Uimirea noutăților a fost atât de mae încât Regina Elisabeta, auzind de ispravă, l-a rugat să repete, a doua zi, expunerea.

Spiritul neliniștit al lui Bazil l-a purtat, curând, spre o nouă aventură, de o și mai mare anvergură.

 

Din decembrie 1897 și până spre luna mai 1898 a efectuat o călătorie în jurul Pământului, devenind primul român care a reușit să dea ocol Pământului, exact ca-n faimoasa carte a lui Jules Verne, apărută în 1872.

E drept, expediția lui Assan a durat cinci luni și nu 90 de zile ca a lui Phileas Fogg, eroul cărții lui Jules Verne, dar timpul efectiv în care s-a deplasat a fost de doar 58 de zile.

În rest, el a poposit în mai multe zone și orașe întâlnite pe drum, încercând să-și dea seama și e potențialul economic și de comerț pentru Regatul României al acelor îndepărtate țări.

Reședința ridicată în București de Bazil Assan e cunoscută acum sub numele de Casa Oamenilor de Știință - Foto: Facebook/Casa Oamenilor de Știință

El a ales ruta Constantinopol – Alexandria – Ceylon – Singapore – Hong Kong – Shanghai – Nagasaki – Tokyo – Yokohama – San Francisco – New York – Londra, ocazie cu care a devenit nu numai primul român care a călătorit în jurul lumii, ci și primul care a încheiat contracte comerciale în Extremul Orient. 

A fost și primul român care a ajuns în regiunile arctice

Relatările expedițiilor sale au fost publicate în Buletinul editat de către Societatea Regală de Geografie din România, al cărei membru era.

Expunerea sa din 1899, tot de la Academie, „Călătoria împrejurul Pământulu”, a rămas faimoasă pentru că se încheie cu enunțul: „Este nevoie să formăm o flotă comercială puternică”.

Citește și: 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Se pregătește limitarea vitezei pe principalele artere din București! Primăria Capitalei spune că este 'prea mult zgomot'
11/05/2025 12:08

  Primăria Capitalei pregăteste noi măsuri pentru a reduce zgomotul din trafic. Municipalitatea intentionează să limiteze viteza la cel mult 30 km/h pe anumite artere şi să instaleze mai ...

VIDEO Cum au evoluat lucrările la A7 în 9 luni: imagini din dronă de pe întregul traseu
11/05/2025 11:24

 Reprezentantii Asociatiei Moldova vrea autostrada (MVA) au publicat un nou video comparativ care arată evolutia lucrărilor la autostrada A7 Ploiesti – Pascani pe o perioada de 9 lun ...

VIDEO Max Verstappen surprinde lumea F1: Test secret cu un Ferrari GT3 pe circuitul de la Nurburgring
10/05/2025 12:38

 Max Verstappen a participat vineri la un test alături de un bolid Ferrari 296 GT3 pe legendarul circuit de la Nürburgring. Vorbim despre o actiune care a avut loc inaintea celei de-a treia etape din ...

Lege adoptată în Parlament: Șoferii își pot recupera permisul mai ușor, după suspendare. Condiția impusă în noua legislație
07/05/2025 14:25

  Parlamentul a aprobat o schimbare in legislatia rutieră care permite soferilor să-si reducă perioada de suspendare a permisului auto dacă achită amenda contraventională. ...

Mare atenție, șoferi! Amenzi drastice dacă încalci aceste reguli de circulație
06/05/2025 13:36

Modificările aduse Codului Rutier in 2025 iti pot goli buzunarele de bani, dacă nu esti atent si incalci regulile de circulatie in trafic. Printre cele mai importante schimbări ale Codului Rutier 2025 este ...

Nouă obligație auto în România: Șoferii care nu se conformează riscă amenzi
05/05/2025 16:31

  O nouă dotare obligatorie pentru soferii din Romania: lumină de avarie portabilă cu LED in locul triunghiurilor reflectorizante Romania se pregăteste de o schimbare importantă in ceea ce priveste ...

Sancțiuni pentru șoferii care parchează în aceste locuri.
04/05/2025 11:26

Există sanctiuni la nivel national pentru soferii care parchează pe locurile destinate incărcării masinilor electrice. În absenta unei legislatii nationale uniforme, autoritătile locale isi stabilesc ...

 Lando Norris a câștigat cursa Sprint contând pentru Marele Premiu de Formula 1
03/05/2025 21:46

 Lando Norris a castigat cursa Sprint contand pentru Marele Premiu de Formula 1 de la Miami, pilotul britanic al celor de la McLaren fiind urmat de coechipierul Oscar Piastri. Lewis Hamilton a adus un nesp ...

Toate mașinile vor fi supuse noilor reglementări! Șoferii români vor trebui să se conformeze noilor reguli.
02/05/2025 20:01

  Fibra de carbon ar putea fi interzisă in industria auto. UE o consideră substantă periculoasă Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a include fibra de carbon pe lista substantelor pericul ...

Viteza extremă: Mașina care a scris istorie în lumea auto
02/05/2025 14:45

  Cea mai rapidă masină din lume: cine detine recordul si cine aspiră la el Titlul de cea mai rapidă masină din lume rămane un simbol al inovatiei tehnologice si al ambitiei fără limite din indus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei