Cine a fost primul român care a făcut ocolul Pământului? A deținut primul automobil din România
Dimensiune font:
Cine a fost primul român care a făcut ocolul Pământului? A deținut primul automobil din România
Bazil G. Assan s-a născut pe 1 august 1860, în București, fiind fiul lui Gheorghe Assan, cel care a înfijnțat, lângă Obor, faimoasa Moară Assan, pentru a cărei distrugere s-a făcut cam totul, după 1990.
Bazil a fost de tânăr iubitor al sporturilor, al călătoriilor, având un spirit curios la tot ce era pe lume, dublat de un fin simț antreprenorial. A iubit tirul, înotul și atletismul, dar a avut și multiple inițiative în privința dezvoltării economice a României.
De exemplu, a fost primul care a proiectat un canal navigabil între Cernavodă și Constanța, despre acest plan publicând un articol în Buletinul Societății Politehnică, în 1899.
El a lăsat prin testament suma de 80 000 lei „pentru facerea studiilor la față locului, pentru construirea unui canal navigabil între Cernavodă și Constanța, și 15.000 lei pentru construirea unui tunel la o mică adâncime sub nivelul Dunării, în apropiere de Turtucaia“, conform agir.ro.
Bazil Assan în timpul călătoriei sale în jurul Pământului - Foto: agir.ro
În vara anului 1896, Bazil Assan s-a îmbarcat pe vasul norvegian Erling Jart, împreună cu un grup de oameni de știință din mai multe țări, ajungând în regiunile arctice, în Insula Urșilor și, de aici, în Arhipelagul Svalbard, până la 81 grade 35’ latitudine nordică. Era primul român care atingea ghețurile polare.
Abia în aprilie 1909, exploratorul american Robert Edwin Peary, care a condus expediţia, împreună cu asistentul său Matthew Henson şi cu patru eschimoşi, au fost primii oameni care au ajuns la Polul Nord.
Primul român care a făcut ocolul Pământului a fost Bazil Assan
La revenirea în țară, Bazil Assan a prezentat la Academia Română, de față cu însuși Regele Carol I, „Călătorie în regiunile polare nordice”. Uimirea noutăților a fost atât de mae încât Regina Elisabeta, auzind de ispravă, l-a rugat să repete, a doua zi, expunerea.
Spiritul neliniștit al lui Bazil l-a purtat, curând, spre o nouă aventură, de o și mai mare anvergură.
Din decembrie 1897 și până spre luna mai 1898 a efectuat o călătorie în jurul Pământului, devenind primul român care a reușit să dea ocol Pământului, exact ca-n faimoasa carte a lui Jules Verne, apărută în 1872.
E drept, expediția lui Assan a durat cinci luni și nu 90 de zile ca a lui Phileas Fogg, eroul cărții lui Jules Verne, dar timpul efectiv în care s-a deplasat a fost de doar 58 de zile.
În rest, el a poposit în mai multe zone și orașe întâlnite pe drum, încercând să-și dea seama și e potențialul economic și de comerț pentru Regatul României al acelor îndepărtate țări.
Reședința ridicată în București de Bazil Assan e cunoscută acum sub numele de Casa Oamenilor de Știință - Foto: Facebook/Casa Oamenilor de Știință
El a ales ruta Constantinopol – Alexandria – Ceylon – Singapore – Hong Kong – Shanghai – Nagasaki – Tokyo – Yokohama – San Francisco – New York – Londra, ocazie cu care a devenit nu numai primul român care a călătorit în jurul lumii, ci și primul care a încheiat contracte comerciale în Extremul Orient.
A fost și primul român care a ajuns în regiunile arctice
Relatările expedițiilor sale au fost publicate în Buletinul editat de către Societatea Regală de Geografie din România, al cărei membru era.
Expunerea sa din 1899, tot de la Academie, „Călătoria împrejurul Pământulu”, a rămas faimoasă pentru că se încheie cu enunțul: „Este nevoie să formăm o flotă comercială puternică”.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau