Marea Britanie testează o armă cu microunde pentru dezactivarea roiurilor de drone.
Botezată „RapidDestroyer”, noua armă testată de Forțele Armate din Marea Britanie utilizează o frecvență radio de mare putere pentru a „prăji” sistemele de drone la distanță, înainte ca acestea să devină o amenințare.
Ministerul britanic al Apărării a anunțat că a testat cu succes un nou tip de armă electronică pentru combaterea dronelor, un nou tip de echipament care are implicații potențiale pentru câmpurile de luptă moderne, inclusiv în Ucraina, relatează FT.
Arma „RapidDestroyer” este proiectată de un consorțiu condus de conglomeratul francez de apărare Thales și utilizează o frecvență radio de mare putere pentru a dezactiva sau prăji sistemele electronice ale dronelor la distanță.
Două roiuri de opt drone au fost neutralizate de armă într-un test recent, a anunțat Ministerul Apărării, în timp ce „în cadrul proiectului, peste 100 de drone au fost urmărite, angajate și învinse folosind arma în toate testele”.
Tehnologia se află încă în stadiu incipient: „RapidDestroyer” este transportat pe spatele unui camion cu platformă și necesită o cantitate mare de energie.
Cum funcționează arma cu microunde împotriva dronelor
Sistemul Thales „RapidDestroyer” e gândit să contracareze roiuri de drone mici și rapide, un atac relativ ieftin al unui potențial inamic, dar care ar pune mari probleme unui apărător care nu ar putea urmări și angaja un număr prea mare de ținte sau ar trebui să folosească interceptori mult mai scumpi.
Pentru a contracara dronele, sistemul emite microunde concentrate într-o anumite direcție și suficient de puternice pentru a bruia și deteriora componentele electronice din drone, pe raze de până la 1 km.
Sistemul are un cost de 10 pence (0,6 lei) per „lovitură” și poate emite instant și continuu atâta timp cât sursa de energie este păstrată conectată.
Microundele folosite în atac sunt unde electromagnetice care se situează între undele radio și undele infraroșii în spectrul electromagnetic.
„RapidDestroyer” e gândit să angajeze ținte pe raze foarte scurte, în special drone, și să fie intregrat într-un sistem stratificat de apărare aeriană, cu sisteme de rachete pentru raze medii și lungi care că contracareze rachete și avioane inamice.
Dronele mici și ieftine, o tactică de succes folosită în războiul din Ucraina
Sistemul testat acum de Marea Britanie nu este, însă, singurul de acest tip din lume. Un echivalent american, Tactical High-power Operational Responder (THOR), proiectat de US Air Force și de o serie de companii private, are dimensiunea unui container de transport maritim. Un alt sistem similar este Leonidas, care a fost proiectat de compania de tehnologie Epirus pentru Marina SUA și urmează să fie utilizat la bordul navelor.
De la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, ambele armate au folosit drone cu efecte mortale, atât pentru supraveghere, cât și pentru a lansa sau a fi folosite ca rachete.
Potrivit lui Roman Kostenko, președintele comisiei pentru apărare și informații din parlamentul ucrainean, dronele au cauzat sau au ajutat la producerea a până la 80% din victimele de luptă din războiul din Ucraina. Numeroase, mici și ieftine, dronele reprezintă o țintă dificilă pentru apărători, multe sisteme de apărare nefiind capabile să urmărească și să angajeze în lupta prea multe ținte deodată. Totodată rachetle de interceptare sunt, în general, mult mai scumpe decât dronele folosite pentru atac.
Noua tehnologie a armelor electromagnetice lansează un fascicul larg de energie care este relativ ieftin și capabil să doboare mai multe drone în același timp. Experții spun că acest lucru face ca arma să fie eficientă atunci când se confruntă cu un roi advers, deși modul său de funcționare este unul nediscriminatoriu, adică poate lovi inclusiv unități și sisteme proprii – fapt ce o face mai puțin potrivită pentru apărarea infrastructurii, cum ar fi un aeroport.

„Sistemele cu microunde de mare putere sunt potențial un instrument foarte eficient pentru apărarea împotriva unui număr mare de [drone] și, eventual, și de rachete de croazieră, în circumstanțe în care conul lor larg de efect nu creează mai multe probleme decât rezolvă”, a declarat Justin Bronk de la Royal United Service Institute din Londra.
„În anumite circumstanțe, cum ar fi bazele din deșert sau de pe linia frontului cinetic, unde nu ești foarte preocupat de lucrurile care se îndreaptă în direcția inamicului, sau pentru navele de război de pe mare, da, absolut, acestea oferă o creștere semnificativă a capacității de combatere a dronelor, dar nu sunt o soluție unică”, a spus acesta, potrivit FT.
Războiul din Ucraina a fost o bătălie în care războiul electronic a jucat un rol esențial și a compromis tehnologiile de precizie, cum ar fi unele rachete sau bombe occidentale care sunt ghidate prin GPS, din cauza bruiajului. Dronele au apărut ca o forță semnificativă pe câmpul de luptă, dar trebuie să navigheze printr-un „zid de bruiaj electronic”, a declarat un înalt oficial militar britanic.
„Este un joc de măsuri [vs] contramăsuri”, a spus el, adăugând că există modalități prin care dronele ar putea fi protejate de armele cu microunde, cum ar fi protejarea circuitelor lor cu materiale care blochează câmpurile electrice externe, relatează FT.
În cele din urmă, tehnologia vizează și apărarea împotriva rachetelor. Marina SUA a anunțat că va testa în 2026 o armă cu microunde de mare putere, cunoscută sub numele de Project Meteor, care este capabilă să doboare rachete balistice antinavă care se deplasează rapid.
Adauga comentariul tau