VIDEO Marea Britanie testează o nouă armă pentru a contracara atacurile cu roiuri de drone. Cum funcționează

Dimensiune font:

| 20-04-2025 13:08

VIDEO Marea Britanie testează o nouă armă pentru a contracara atacurile cu roiuri de drone. Cum funcționează „RapidDestroyer”
Roiuri de drone kamikaze 

Marea Britanie testează o armă cu microunde pentru dezactivarea roiurilor de drone.

Botezată „RapidDestroyer”, noua armă testată de Forțele Armate din Marea Britanie  utilizează o frecvență radio de mare putere pentru a „prăji” sistemele de drone la distanță, înainte ca acestea să devină o amenințare. 

Ministerul britanic al Apărării a anunțat că a testat cu succes un nou tip de armă electronică pentru combaterea dronelor, un nou tip de echipament care are implicații potențiale pentru câmpurile de luptă moderne, inclusiv în Ucraina, relatează FT.

Arma „RapidDestroyer” este proiectată de un consorțiu condus de conglomeratul francez de apărare Thales și utilizează o frecvență radio de mare putere pentru a dezactiva sau prăji sistemele electronice ale dronelor la distanță.  

Două roiuri de opt drone au fost neutralizate de armă într-un test recent, a anunțat Ministerul Apărării, în timp ce „în cadrul proiectului, peste 100 de drone au fost urmărite, angajate și învinse folosind arma în toate testele”.

Tehnologia se află încă în stadiu incipient: „RapidDestroyer” este transportat pe spatele unui camion cu platformă și necesită o cantitate mare de energie. 

Cum funcționează arma cu microunde împotriva dronelor

Sistemul Thales „RapidDestroyer” e gândit să contracareze roiuri de drone mici și rapide, un atac relativ ieftin al unui potențial inamic, dar care ar pune mari probleme unui apărător care nu ar putea urmări și angaja un număr prea mare de ținte sau ar trebui să folosească interceptori mult mai scumpi. 

Pentru a contracara dronele, sistemul emite microunde concentrate într-o anumite direcție și suficient de puternice pentru a bruia și deteriora componentele electronice din drone, pe raze de până la 1 km. 

Sistemul are un cost de 10 pence (0,6 lei) per „lovitură” și poate emite instant și continuu atâta timp cât sursa de energie este păstrată conectată. 

Microundele folosite în atac sunt unde electromagnetice care se situează între undele radio și undele infraroșii în spectrul electromagnetic.

„RapidDestroyer” e gândit să angajeze ținte pe raze foarte scurte, în special drone, și să fie intregrat într-un sistem stratificat de apărare aeriană, cu sisteme de rachete pentru raze medii și lungi care că contracareze rachete și avioane inamice. 

 

Dronele mici și ieftine, o tactică de succes folosită în războiul din Ucraina

Sistemul testat acum de Marea Britanie nu este, însă, singurul de acest tip din lume.  Un echivalent american, Tactical High-power Operational Responder (THOR), proiectat de US Air Force și de o serie de companii private, are dimensiunea unui container de transport maritim. Un alt sistem similar este Leonidas, care a fost proiectat de compania de tehnologie Epirus pentru Marina SUA și urmează să fie utilizat la bordul navelor. 

De la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, ambele armate au folosit drone cu efecte mortale, atât pentru supraveghere, cât și pentru a lansa sau a fi folosite ca rachete.

Potrivit lui Roman Kostenko, președintele comisiei pentru apărare și informații din parlamentul ucrainean, dronele au cauzat sau au ajutat la producerea a până la 80% din victimele de luptă din războiul din Ucraina.  Numeroase, mici și ieftine, dronele reprezintă o țintă dificilă pentru apărători, multe sisteme de apărare nefiind capabile să urmărească și să angajeze în lupta prea multe ținte deodată. Totodată rachetle de interceptare sunt, în general, mult mai scumpe decât dronele folosite pentru atac. 

Noua tehnologie a armelor electromagnetice lansează un fascicul larg de energie care este relativ ieftin și capabil să doboare mai multe drone în același timp. Experții spun că acest lucru face ca arma să fie eficientă atunci când se confruntă cu un roi advers, deși modul său de funcționare este unul nediscriminatoriu, adică poate lovi inclusiv unități și sisteme proprii – fapt ce o face mai puțin potrivită pentru apărarea infrastructurii, cum ar fi un aeroport. 

Sistemul RapidDestroyer 

„Sistemele cu microunde de mare putere sunt potențial un instrument foarte eficient pentru apărarea împotriva unui număr mare de [drone] și, eventual, și de rachete de croazieră, în circumstanțe în care conul lor larg de efect nu creează mai multe probleme decât rezolvă”, a declarat Justin Bronk de la Royal United Service Institute din Londra. 

„În anumite circumstanțe, cum ar fi bazele din deșert sau de pe linia frontului cinetic, unde nu ești foarte preocupat de lucrurile care se îndreaptă în direcția inamicului, sau pentru navele de război de pe mare, da, absolut, acestea oferă o creștere semnificativă a capacității de combatere a dronelor, dar nu sunt o soluție unică”, a spus acesta, potrivit FT.

Războiul din Ucraina a fost o bătălie în care războiul electronic a jucat un rol esențial și a compromis tehnologiile de precizie, cum ar fi unele rachete sau bombe occidentale care sunt ghidate prin GPS, din cauza bruiajului. Dronele au apărut ca o forță semnificativă pe câmpul de luptă, dar trebuie să navigheze printr-un „zid de bruiaj electronic”, a declarat un înalt oficial militar britanic. 

„Este un joc de măsuri [vs] contramăsuri”, a spus el, adăugând că există modalități prin care dronele ar putea fi protejate de armele cu microunde, cum ar fi protejarea circuitelor lor cu materiale care blochează câmpurile electrice externe, relatează FT.

În cele din urmă, tehnologia vizează și apărarea împotriva rachetelor. Marina SUA a anunțat că va testa în 2026 o armă cu microunde de mare putere, cunoscută sub numele de Project Meteor, care este capabilă să doboare rachete balistice antinavă care se deplasează rapid.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
'Copacul lui Robin Hood' a fost tăiat. Cât trebuie să plătească cei doi bărbați care se fac vinovați de actul 'de bravură'
12/05/2025 23:01

 Tribunalul din Newcastle i-a declarat vinovati pe cei doi bărbati care, in toamna anului trecut, au tăiat celebrul „Sycamore Gap Tree” – un paltin vechi de peste 150 de ani, aflat lang ...

Dispar panourile solare din toate gospodăriile și toate instituțiile? Invenția unor japonezi ar putea reprezenta finalul pentru energia produsă de panouri
11/05/2025 18:17

Panourile solare ar putea să devină istorie, gratie unei noi inventii dezvoltate de o echipă de la Universitatea din Tokyo. Tinerii au venit cu un nou tip de celule fotovoltaice, care functionează in baza u ...

Trucul simplu prin care castraveții rămân proaspeți mai mult timp. Lângă ce să-i depozitezi?
10/05/2025 22:10

 Păstrarea alimentelor proaspete cat mai mult timp posibil poate fi uneori un cosmar, mai ales cand nu stii care sunt cele mai bune metode de a le prelungi durata de valabilitate. Expertii in alimentatie ...

Avertisment Google pentru utilizatorii Gmail: Dacă vezi acest mesaj, e un atac
09/05/2025 22:34

 Google a confirmat un nou atac indreptat impotriva utilizatorilor Gmail – un alt caz de inginerie socială ingenioasă care exploatează vulnerabilitătile platformei. Scopul atacului este acelasi: ...

Buletinul care face tot: pașaport, card de sănătate și cheie digitală, totul într-un singur document
09/05/2025 22:29

 Cartea de identitate electronică (CEI) devine realitate in marile orase din Romania. Lansată oficial in martie 2025 si implementată prioritar in Bucuresti si Cluj, CEI promite să reducă birocratia, s ...

Înlocuiește inteligența artificială scrisul studenților? Ce spune un profesor care consideră ChatGPT un aliat, nu un dușman
08/05/2025 05:43

Un val de ingrijorare străbate campusurile universitare din intreaga lume: inteligenta artificială ar putea transforma radical felul in care studentii scriu, invată si sunt evaluati. Potrivit unui studiu pub ...

Windows 11 își schimbă fața. Apar și funcții AI care transformă complet experiența de lucru
07/05/2025 20:46

 Microsoft pregăteste una dintre cele mai mari actualizări pentru Windows 11, iar transformările nu sunt doar de fatadă. Noul update aduce un meniu Start complet redesenat, optimizat pentru ecranele de ...

Tot mai multe apeluri ciudate? Iată de ce se întâmplă și cum te poți proteja
05/05/2025 14:56

  Apelurile mute: ce sunt, de ce apar si cum te poti proteja Apelurile mute sunt apeluri telefonice in care, la răspuns, nu se aude nimic sau doar un zgomot de fond, fără ca cineva să vorbească. Des ...

Lista neagră cu telefoanele pe care WhatsApp nu va mai funcționa din 5 mai. Motivul pentru care aplicația va ignora aceste modele
03/05/2025 13:17

 Începand din 5 mai 2025, aplicatia de mesagerie WhatsApp nu va mai functiona pe o serie de telefoane, deci utilizatorii vor pierde accesul la ea. Cele mai afectate sunt produsele iPhone. Este vorba ...

Oamenii de știință au creat o companie cu angajați dotați doar cu inteligență artificială: rezultatul a fost amuzant
02/05/2025 07:12

Angajatii AI nu au reusit cel mai adesea să isi indeplinească sarcinile de serviciu. Unii oameni se tem că inteligenta artificială (AI) va prelua toate locurile de muncă in viitor, privandu-ne de castigur ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei