Unde se află singurul mormânt de pirați din România
Dimensiune font:
Singurul mormânt de pirat din Europa se află în România. Mai precis, în localitatea Sulina. Aparține unui grec, un soi de Jack Sparrow de pe meleaguri dunărene, care obișnuia să jefuiască toate corăbiile care-i cădeau în mână, terorizând litoralul Mării Negre.
Oamenii bălților Deltei Dunării, spun că acești bandiți ai mării au ascuns numeroase comori, pe drumuri numai de ei știute.
Marea Neagră a fost bântuită încă din perioada antică, așa cum mărturisea și Herodot, de pirați. Greci, în special. O bună perioadă, în evul mediu, sub control otoman, Marea Neagră a fost cumva ferită de activitatea piraterească. Dar aceasta a fost reluată după ce rușii s-au impus ca mare putere și au început să conteste și să zădărnicească hegemonia otomană în Marea Neagră.
Asta s-a întâmplat în secolul al XVIII lea, o adevărată epocă de aur a pirateriei în Marea Neagră dar și la gurile Dunării. Vasele comerciale erau vizate de atacurile rapide ale piraților răsăriți de pe canalurile Dunării. „Pirateria era omniprezentă la începutul epocii moderne, o mare parte din istoria navală a acelei perioade fiind de fapt povestea eforturilor depuse de diferite puteri regionale fie pentru a o combate, fie pentru a o înconjura. Piraţii erau, desigur, atât o povară, cât şi o binecuvântare: o povară atunci când îţi atacau corăbiile, o binecuvântare când puteau fi convinşi să le atace pe ale duşmanilor”, preciza istoricul Charles King.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau