Ce nu se mănâncă în Joia și Vinerea Mare. Tradiții de respectat în Săptămâna Patimilor
Dimensiune font:
Anumite obiceiuri ne arată ce anume nu se mănâncă în Joia și Vinerea Mare, două zile foarte importante pentru creștini. Săptămâna Patimilor este o perioadă destul de aspră care încheie Postul Mare, unul destul de sever de altfel. Pentru aceste zile din Săptămâna Patimilor, creștinii respectă anumite reguli cu privire la consumul de de alimente.
Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai importante săptămâni din an pentru creștinii ortodocși. În această perioadă, care încheie Postul Mare, se respectă cu rigurozitate anumite reguli care presupun abstinența de la consumul unor alimente, potrivit Agromedia.
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
Ce nu se mănâncă în Joia și Vinerea Mare
Există mai multe reguli cu privire la ce alimente nu se consumă în Săptămâna Patimilor, iar acestea diferă în funcție de tradițiile și obiceiurile regionale. Cu toate acestea, în general, în timpul acestei săptămâni nu se consumă carne, ouă și produse lactate.
Carnea este interzisă în Postul Mare pentru că se consideră că aceasta amintește de jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, iar consumul ei ar putea fi interpretat ca o lipsă de respect față de acest sacrificiu. În plus, se crede că renunțarea la carne ajută la curățarea spirituală și la păstrarea unui trup sănătos.
De asemenea, ouăle sunt interzise în Săptămâna Mare, pentru că ele simbolizează noua viață și reînvierea, care sunt celebrate în timpul sărbătorii de Paște. Consumul de ouă ar putea fi considerat o încălcare a postului și a spiritului acestei săptămâni sfinte.
De asemenea, produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul, sunt interzise în Săptămâna Patimilor. Aceste alimente sunt considerate a fi asociate cu viața confortabilă și luxul, care nu sunt compatibile cu spiritul postului și al sacrificiului.
Nu în ultimul rând, în Vinerea Mare, creștinii nu trebuie să consume urzici și nici nu au voie să folosească oțet la prepararea mâncărurilor. Și aceasta deoarece, potrivit tradiției creștine, atunci când Iisus era răstignit pe cruce, a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet pe răni, pentru a-i provoca și mai multă durere. Totodată, când a cerut apă, i-au fost șterse buzele cu oțet.
Ce trebuie să facă un bun creștin până la Paște
În plus, în unele zone, este evitat și consumul de pește, deși acesta nu este un aliment interzis, mai ales la catolici. Acesta se datorează faptului că unele tipuri de pește, cum ar fi somonul, sunt considerate a fi foarte asemănătoare cu carnea, din punct de vedere nutrițional.
În locul acestor alimente, se recomandă consumul de legume, fructe, cereale și alte produse vegetale. De asemenea, există și unele preparate tradiționale de post, cum ar fi sarmalele de post, fasolea bătută și mâncărurile de legume.
În concluzie, Săptămâna Patimilor este o perioadă sfântă în care se respectă un post riguros. Și faptul că nu se mănâncă în Joia și Vinerea Mare preparate de origine animală este un aspect important al acestui post, care ajută la păstrarea unui trup sănătos și la curățarea spirituală.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau