Lumea medicală ieșeană caută soluții la „iarnă demografică”
Dimensiune font:
* „Specialiştii din mai multe domenii trebuie să lucreze împreună pentru a construi o strategie care pentru ţara noastră este absolut vitală. Gândiţi-vă ce înseamnă ca populaţia României să fie, în anul 2100, de 8 milioane de locuitori. Cum putem să ne mai asigurăm resursa umană pentru a ne dezvolta ca ţară?”, susține Grigore Iuga, coordonatorul proiectului şi Conferinţei Naţionale „Sănătatea Familiei şi Natalitatea”
România trece printr-o „iarnă demografică” severă. Numărul de nașteri a scăzut sub nivelul anului 1930. A treia ediţie a Conferinţei Naţionale „Sănătatea Familiei şi Natalitatea” se desfăşoară în aceste zile la Iaşi sub egida Academiei Române şi este organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Academia de Ştiinţe Medicale din România şi Societatea Română de Medicină Reproductivă.
De Ziua Internaţională a Familiei specialişti din mai multe domenii de activitate analizează impactul alarmant al declinului demografic şi încearcă să găsească soluţii concrete în faţa unei crize demografice cu efecte pe termen lung asupra societăţii româneşti. „Ne confruntăm cu o iarnă demografică. Adică este o scădere dramatică a populaţiei din România. Anul cu cel mai mic număr de naşteri a fost 1930. Anul trecut numărul naşterilor a fost mai mic decât în 1930. Practic este un scor negativ, numărul deceselor este mai mare decât numărul copiilor care se nasc. De aceea consider că este bine că acest subiect se dezbate la Iaşi, astăzi, 15 mai, de Ziua Internaţională a Familiei”, a declarat, prof.univ.dr Mircea Onofriescu.
Potrivit medicului, printre motivele scăderii populaţiei din România sunt cele medicale dar şi migraţia. „Sunt motive medicale dar sunt şi foarte mulţi tineri care studiază sau pleacă la muncă în străinătate, îşi fac familii acolo, se stabilesc acolo şi nasc înafara ţării. Pe de altă parte, este absolut necesară o educaţie sanitară, pentru că fără o educaţie sanitară, şi nu mă refer doar la educaţia sexuală ci la educaţia medicală, nu putem face o prevenţie şi nici nu putem să conştientizăm importanţa tuturor programelor de prevenţie din România”, a declarat prof. Mircea Onofreiescu.
În opinia sa este nevoie de elaborarea unor politici publice şi sociale pentru stoparea declinului demografic. „E nevoie de o politică de atragere a familiilor să lucreze în România, şi, bineînţeles, susţinerea cuplurilor infertile şi a mamelor singure care doresc copii. E de apreciat că Ministerul Muncii şi Familiei a prelungit programul naţional de ajutorare a cuplurilor infertile şi a persoanelor singure. Sunt 10.000 de proceduri finanţate de stat, deşi anul trecut a fost o solicitare cu 10% mai mare. Cred totodată că dincolo de discuţii e foarte important să se adopte măsuri financiare. Ar trebui ca tinerele cupluri care obţin o sarcină să aibă scutiri de impozite. Ar fi bine ca medicii români, şi sunt foarte mulţi care lucrează în străinătate, dacă se întorc în România să beneficieze de nişte scutiri de impozite pe case, maşini, pe venituri, pentru o perioadă de 5, 10, 20 de ani", spune dr Mircea Onofriescu.
„Populaţia României, în câteva decenii, va scădea la mai puţin de jumătate din populaţia actuală”
Grigore Iuga, coordonatorul proiectului şi Conferinţei Naţionale „Sănătatea Familiei şi Natalitatea”, spune că problematica „iernii demografice” este extrem de complexă. „Specialiştii din mai multe domenii trebuie să lucreze împreună pentru a construi o strategie care pentru ţara noastră este absolut vitală. Gândiţi-vă ce înseamnă ca populaţia României să fie în anul 2100 de 8 milioane de locuitori. Cum putem să ne mai asigurăm resursa umană pentru a ne dezvolta ca ţară? Este o mare problemă. Noi ne dorim să găsim formula pentru stoparea declinului demografic în România şi pentru intrarea pe un trend ascendent, a creşterii populaţiei României. Dar nu ne putem gândi la asta decât în următorii 30-40 de ani, doar dacă reuşim să stopăm la timp declinul”, a spus Grigore Iuga.
De asemenea, Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, atrage atenţia că România se află pe ultimul loc în Europa privind influenţarea demografică. „Dinamica demografică ne afectează pe termen mediu şi lung. Populaţia României, în câteva decenii, va scădea la mai puţin de jumătate din populaţia actuală. Nu poate fi acceptată o astfel de situaţie. De aceea trebuie căutate soluţii”, a spus Lucian Liviu Albu.
„Scăderea natalităţii, îmbătrânirea populaţiei, dificultăţile cu care se confruntă familiile tinere şi cuplurile aflate în căutarea echilibrului între viaţa profesională şi cea personală sunt realităţi care ne privesc pe toţi, dincolo de graniţele specializărilor noastre. Conferinţa de faţă este mai mult decât o reuniune ştiinţifică, este o platformă naţională de dialog interdisciplinar şi interinstituţional. Este expresia unei viziuni integrate, în care medicina, sociologia, psihologia, demografia, economia şi ştiinţele educaţiei se întâlnesc pentru a construi împreună un răspuns coerent la criza natalităţii. Universitatea noastră susţine nevoia unei astfel de iniţiative”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF „Gr.T.Popa” Iaşi. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau