Operație în premieră națională, la IRO
Dimensiune font:
Prima reconstrucție mamară asistată de robot la IRO Iași, premieră medicală în România și Europa de Est. Principalele avantaje ale chirurgiei robotice le reprezintă creșterea gradului de precizie în intervenții și reducerea timpului de recuperare.
Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO), în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” (UMF) Iași, marchează o nouă premieră în România și Europa de Est: prima reconstrucție mamară cu ajutorul robotului, utilizând țesut propriu de pe abdomenul pacientei.
Intervenția complexă, realizată cu ajutorul brațelor mecanizate ale robotului DaVinci, achiziționat prin intermediul proiectului CENEMED, gestionat UMF și IRO în urmă cu trei ani, a avut loc în data de 16 aprilie și reprezintă un pas major în chirurgia reconstructivă post-mastectomie.
Operația a fost realizată cu succes de o echipă medicală formată din dr. Vlad Pieptu și dr. Dragoș Scripcariu, sub îndrumarea dr. Daniel Murariu, un renumit specialist în chirurgia reconstructivă robotică, originar din România, stabilit în SUA. „Această intervenție inovatoare a fost posibilă datorită utilizării robotului chirurgical Da Vinci și a expertizei echipei în tehnicile microchirurgicale de transfer de țesut propriu.În plus, față de ce reprezintă deja standardul de aur în reconstrucția mamară, reconstrucția cu țesut abdominal, efectuată la IRO încă din 2014, componenta robotică conferă o alternativă mai puțin invazivă, cu recuperare mai rapidă și rezultate funcționale superioare”, a declarat dr. Vlad Pieptu, medic primar chirurgie plastică și reconstructivă în cadrul IRO Iași.
Specialiștii au stau în sala de oprație 11 ore, iar pacienta cu mastectomie unilaterală după un diagnostic de cancer mamar primit în urmă cu trei ani, are 48 de ani. „Intervenția a durat 11 ore deoarece ambele axe vasculare au fost prelevate de la nivelul abdomenului (artere de 2mm și vene de 3mm) și cusute la nivelul sânului. S-a folosit pielea și grăsimea dintre buric și pubis, din punct de vedere rezultatul fiind similar unei abdominoplastii. Ne așteptăm ca pacienta să stea mai puțin de o săptămână în spital. Suturile se suprimă la două săptămâni”, a precizat dr. Pieptu. Medicii se așteaptă ca pacienta să își reia activititatea în trei săptămâni. În cadrul IRO s-au efectuat până în prezent 250 de reconstrucții mamare și 41 cu țesut propriu abdominal.
La IRO Iași a avut loc prima intervenție chirurgicală asistată robotic din nord estul țării, în 23 iunie 2022, când s-a folosit sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic de sistemul DaVinci. De atunci și până la finalul lui 2024, specialiștii din cadrul institutului au folosit brațele mecanizate ale robotului DaVinci în 182 de intervenții minim invazive. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau