De ce și când vopsim ouă roșii
Dimensiune font:
* medicii ne recomandă să le gătim cât mai aproape de ziua de Paște și să le consumăm în cel mult trei zile pentru a reduce riscul unor toxiinfecții alimentare * Joia mare este ziua în care în cele mai multe regiuni din țară se vopsesc ouăle roșii * tradiția spune că doar în această zi se vopsesc ouă, iar culoarea trebuie să fie roșie, precum sângele lui Hristos
Tradiția spune ca în Joia Mare gospodinele vopsesc ouăle. De preferat este să fie roșii. Ne explică preoții de ce. „În unele zone din țară sunt înroșite în Joia Mare, în altele în Vinerea mare sau chiar sâmbătă, important e să le avem înainte de Înviere. Facem acest lucru pentru a trăi și prin aceasta sărbătoarea Sfintelor Paști. Oul este simbolul vieții și simbolul mormântului în care a fost pus Iisus Hristos. Prin aceste ouă deschidem mormântul unde a fost pus Domnul nostru Iisus Hristos și rostim Hristos a Înviat- Adevărat a Înviat! și facem această mărturisire de credință. Sunt roșii pentru că tradiția ne spune că fecioara Maria, asistând la acele momente cumplite, când Fiul ei era pe cruce, având la ea un coș cu ouă ele s-au înroșit de la sângele vărsat de Isus, de pe cruce. Ne spune Scriptuta că a fost străpuns cu sulița în coastă și a curs din rana sange și apă, iar tradiția a păstrat acest element al înroșirii ouălor”, explică preotul Lucian Apopei, de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Vopsea naturală vs corolanți din comerț
Astăzi, găsim în magazine coloranți dintre cei mai diverși. Câteva minute și ouăle capătă altă culoare. Multe persoane însă aleg să revină la vechile variante de colorare, folosesc varză roșie sau sfeclă, ori coji de ceapă. „Avem variante naturale. Folosim de exemplu varză roșie. O tăiem fâșii și o fierbem, apoi punem ouăle în apă și le fierbem acolo. La sfeclă roșie fierbem ouăle înainte, sfecla separat, o dăm prin răzătoare și o fierbem. Apoi, lăsăm ouăle acolo. La final, le ungem cu puțin ulei pentru luciu”, spune Adina, o gospodină din Iași.
„Noi le facem natural, pentru că e mai sănătos. Luăm ouă de țară, avem găini, e păcat să le stricăm cu acele chimicale. De opt ani le facem natural. Pun coji de nuci, sfeclă, frunză de pătrunjel, uneori folosim și ceară”, explică o altă ieșeancă.
Medicii ne recomandă să le gătim cât mai aproape de ziua de Paște și să le consumăm în cel mult trei zile pentru a reduce riscul unor toxiinfecții alimentare. Maria STANCU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau