Gala Laureaţilor Sportului Ieşean 2024. Preţuire pentru pasiune şi succese
Dimensiune font:
Din antichitate, sportul înseamnă performanţă, victorie şi înfrângere şi, bineînţeles, spectacol. În timp, au apărut numeroase discipline şi probe, ca formă de manifestare a calităţilor omului, pus în diferite situaţii de întrecere. Complexitatea şi diversitatea sporturilor au crescut permanent, având ca scop şi sporirea gradului de atractivitate pentru public. Din această perspectivă, au apărut şi galele de premiere pentru izbânzile din spaţiul unui an calendaristic sau pentru o anumită disciplină, ca mod de celebrare a succesului.
Şi la Iaşi, în urmă cu peste trei decenii, autorităţile locale, administrative şi din domeniul sportului, au început să premieze „Cei mai buni zece sportivi ai judeţului” – eveniment care viza doar înalta performanţă. Acesta s-a derulat an de an, într-un concept sportiv-artistic, între premieri şi discursuri fiind intercalate demonstraţii sportive şi momente artistice. Pe parcursul anilor, rezultatele de valoare şi amplificarea practicării sportului au determinat premierea competitorilor pe mai multe categorii de discipline şi de vârstă.
Aşa s-a întâmplat şi la sfârşitul săptămânii trecute, la Palatul Culturii, când, în Sala Voievozilor, a avut loc Gala Laureaților Sportului Ieșean 2024. Cei mai buni sportivi și antrenori la sporturi olimpice, neolimpice, paralimpice şi arte marţiale, legitimaţi ai cluburilor ieşene, au fost premiați de Primăria Municipiului Iași şi Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport. Chiar dacă pentru sportul ieşean 2024 nu a fost un an al marilor succese – când mai toată lumea se gândeşte la titluri şi medalii la competiţiile europene şi mondiale de seniori, la sporturile olimpice –, la numeroase concursuri internaţionale de juniori şi tineret, concurenţii ieşeni au urcat până pe treapta întâi a podiumurilor.
Canotoarea Patricia Cireş, de la CSM Iaşi, a devenit campioană mondială şi europeană de tineret şi s-a clasat pe locul VII la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba de patru vâsle. Gimnasta Andreea Verdeş (Clubul CONRADO) şi Andrei Zubcu (badminton, Politehnica Iaşi) sunt campioni balcanici. Alţi sportivi, de la scrimă, box, canotaj şi atletism, au izbândit la campionatele naţionale.
O ramură sportivă care a promovat imaginea Iaşului în lume este culturism-fitness, cu o pleiadă de campioni mondiali şi europeni, în frunte cu Lucian Popa, de la CSM Iaşi. Alături de el, au fost răsplătiţi cu premii Liviu Ciobanu, Gabriel Hurjui şi Andrei Apetrei. Tot din zona disciplinelor neolimpice, dar la fel de atractive şi cu numeroase competiţii la nivel internaţional, au venit şi succesele tirului cu arcul. Cristina Bacin şi Elena Topliceanu sunt vicecampioane europene de seniori la echipe; Nectarios Condurache a câştigat titlul mondial la tineret, în proba de field; Rareş Alexandrescu are „bronzul” la „mondialele” de tineret (compound).
La arte marţiale, Dragoş Bălăiasa a deschis lista performerilor cu titlurile de campion mondial şi european de seniori la karate tradiţional. Şase cluburi ieşene – CS Risei Raţiune, CS Olympic, CS Enpi, ACS Phuong, ACS Activ Vo şi ACS Top Team – au contribuit în 2024 la panoplia performanţelor din această „familie”, care cuprinde 15 laureaţi la vovinam viet vo dao, taekwon-do şi karate tradiţional, semn că tinerii le îndrăgesc şi le practică pe scară largă.
În cadrul Galei Laureaţilor Sportului Ieşean 2024 au fost evidenţiaţi şi cei care au organizat întreceri sportive de performanţă sau pentru publicul larg, care au sporit prestigiul Iaşului, cum ar fi: Turneele internaţionale de tenis Concord Iaşi Open şi Unicredit Iaşi Open, Campionatul European de Karate Tradiţional, Semimaratonul Iaşi 2024, Raliul Iaşului, Color Run.
Au mai primit distincţii: Ioana Babiuc – cel mai bun arbitru femeie de judo la nivel internaţional în 2024, participantă la Olimpiada de la Paris; antrenorii Sorin Băhnărel şi Ciprian Atomei – membri ai colectivului tehnic al lotului olimpic de canotaj la JO 2024; jurnalistul Cezar Florişteanu – de la postul de televiziune TeleM; şi Mariana Pârju – campioană balcanică de veterani la atletism şi promotoare a sportului.
În atmosfera emoţionantă a evenimentului, au făcut demonstraţii karatiştii de la Risei Raţiune şi sportivii de la secţia de fitness-culturism a CSM Iaşi, au dansat campionii Ilinca Molocia şi Tudor Colbu de la clubul Dans Energy, iar Tiberius Ştefan Coman, de la Colegiul Naţional de Arte, a încântat publicul cu un minirecital muzical la saxofon.
Dincolo de distincţiile şi premiile în bani primite de laureaţi, un câştig al evenimentului îl reprezintă întâlnirea comunităţii sportului ieşean sub acelaşi acoperiş şi stimularea reciprocă pentru viitoarele reuşite.
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau