Descoperire de excepție: Este posibil ca arheologii tocmai să fi găsit locul unde a fost mormântul lui Iisus

Dimensiune font:

| 18-04-2025 18:58

 morman iisus

 

E posibil ca arheologii care fac săpături sub Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim să fi făcut o descoperire de excepție: dovezi ce susțin identificarea locului unde, potrivit tradiției creștine, a fost înmormântat Iisus Hristos după răstignireFragmente de ziduri, morminte săpate în stâncă și urme de vegetație antică confirmă detalii menționate în Evanghelia după Ioan și oferă noi perspective asupra istoriei religioase a orașului.


Ca mijloc literar, descrierea locului de înmormântare al lui Iisus Hristos are o putere aparte: oferă un contrast între locul morții lui Iisus – Calvarul (numit și Golgota, ambele provenind din latină, însemnând „locul craniului”) – și o grădină roditoare, plină de viață.

În același timp, încheie simbolic narațiunea evanghelică a lui Hristos, care începe cu arestarea sa în grădina Ghetsimani. Ca element de poveste, această singură propoziție din Evanghelia după Ioan (cea mai recent redactată dintre cele patru evanghelii canonice, conform majorității cercetătorilor) are o forță considerabilă tocmai prin concizia sa.


 

 

Pelerinajul, o dificultate majoră pentru arheologii care vor să studieze locul considerat sfânt

Însă, ca document istoric care ar trebui să indice exact unde a fost înmormântat unul dintre cei mai cunoscuți oameni din istorie, ar putea fi considerată extrem de vagă, scrie Prevention.

 
Totuși, potrivit unei noi descoperiri relatate de The Times of Israel, această frază ar putea fi cheia care ajută la confirmarea locului unde a fost așezat, după răstignire.

 

După cum notează publicația, locul unde se află în prezent Biserica Sfântului Mormânt este considerat, conform tradiției creștine, că include atât locul crucificării, cât și mormântul în care a fost îngropat Hristos.

Din acest motiv, este vizitat în permanență de pelerini din întreaga lume, care vin să se roage la locul unde cred că a fost așezat Mesia timp de trei zile, înainte de învierea din Duminica Paștelui. Dar tocmai această popularitate reprezintă o dificultate majoră pentru arheologii care vor să studieze locul considerat sfânt.

La aceasta se adaugă, conform Times, „decenii de conflicte interne” între cele trei comunități religioase responsabile de administrarea bisericii: Patriarhia Ortodoxă, Custodia Țării Sfinte și Patriarhia Armeană. În 2019, când aceste grupuri au ajuns în sfârșit la un acord privind necesitatea renovării podelei bisericii – datând din secolul al XIX-lea –, o echipă de arhitecți italieni de la Universitatea La Sapienza a văzut în acest lucru o oportunitate.

„Odată cu lucrările de renovare, comunitățile religioase au decis să permită și săpături arheologice sub podea”, a explicat Francesca Romana Stasolla, de la Universitatea La Sapienza din Roma, pentru Times of Israel. Săpăturile se desfășoară sub coordonarea ei începând cu anul 2022.

„Facem cu rândul, dar echipa noastră din Ierusalim are în permanență între 10 și 12 persoane”, a spus Stasolla, menționând că majoritatea echipei rămâne în Roma, unde procesează datele primite. Din când în când, echipa din teren este completată de specialiști precum geologi, arheobotaniști sau arheozoologi. Contribuțiile acestora s-au dovedit esențiale, deoarece sub podeaua din secolul al XIX-lea se află o carieră de piatră care datează din Epoca Fierului (1200–586 î.Hr.).

În perioada în care a trăit Iisus, această carieră era folosită ca necropolă, cu mai multe morminte săpate direct în stâncă
Nu era singura zonă funerară de acest tip din Ierusalim, dar atunci când Constantin – primul împărat roman convertit la creștinism – s-a aflat la putere, acest sit a fost cel ales de primii creștini ca loc al înmormântării, astfel că împăratul a ordonat construirea primei versiuni a Bisericii Sfântului Mormânt pe acest loc (biserica a fost avariată de-a lungul secolelor, iar forma actuală datează din perioada cruciadelor, în secolul al XII-lea).

Echipa condusă de Stasolla a descoperit că, între momentul exploatării carierei în Epoca Fierului și ridicarea bisericii deasupra, zona atribuită mormântului fusese, la un moment dat, folosită pentru agricultură, dovadă fiind urmele unor măslini și viță-de-vie vechi de 2.000 de ani.

„Au fost construite ziduri joase de piatră, iar spațiul dintre ele a fost umplut cu pământ”, a explicat Stasolla, adăugând: „Descoperirile arheobotanice au fost deosebit de interesante pentru noi, în lumina a ceea ce este menționat în Evanghelia după Ioan, ale cărei informații par a fi scrise sau colectate de cineva familiarizat cu Ierusalimul din acea vreme. Evanghelia menționează o zonă verde între Golgota și mormânt, iar noi am identificat aceste câmpuri cultivate.”

„Adevărata comoară pe care o scoatem la iveală este istoria oamenilor care au dat acestui loc semnificația sa prin manifestarea credinței lor aici”
Stasolla a recunoscut că o analiză completă a tuturor artefactelor descoperite – printre care se numără monede și ceramică datate în jurul secolului al IV-lea – va dura ani de zile.

Cât despre întrebarea dacă această descoperire confirmă fără îndoială locul înmormântării lui Hristos, Stasolla a preferat o perspectivă diferită.

„Adevărata comoară pe care o scoatem la iveală este istoria oamenilor care au dat acestui loc semnificația sa prin manifestarea credinței lor aici”, a declarat ea pentru Times. „Fie că cineva crede sau nu în autenticitatea istorică a Sfântului Mormânt, faptul că generații de oameni au crezut este un lucru obiectiv. Istoria acestui loc este istoria Ierusalimului și, cel puțin dintr-un anumit moment, este și istoria cultului lui Iisus Hristos.”

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Tradiție și taină: conclavul care hotărăște viitorul Bisericii
02/05/2025 14:29

 Conclavul papal: mancare, reguli si secrete intr-un proces vechi de peste 750 de ani De peste sapte secole si jumătate, regulile stricte legate de hrană au vegheat cu atentie asupra a ceea ce cardinali ...

HOROSCOPUL ZILEI
01/05/2025 05:00

Berbec Se pare că astăzi pleci intr-o mică excursie la rude sau prieteni apropiati. Atentie că relatiile cu acestia sunt tensionate. Taur Fii prudent, diplomat si detasează-te de problemele altora. Ment ...

Moaștele Sfintei Împărătese Elena, pentru prima dată în România. Pelerinaj istoric la Patriarhia Română
30/04/2025 14:10

Pentru prima dată in istorie, moastele intregi ale Sfintei Împărătese Elena au fost aduse in Romania, marcand un moment de profundă semnificatie spirituală pentru credinciosii ortodocsi. Racla ce ad� ...

HOROSCOPUL ZILEI
30/04/2025 05:58

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar� ...

Topul religiilor lumii. Creștinismul ocupă primul loc
28/04/2025 14:30

Într-o lume care inaintează rapid spre tehnologizare si interconectare, spiritualitatea nu si-a pierdut locul central in viata oamenilor. În 2025, religiile continuă să dea sens existentei pe ...

„Nu transformați cimitirele în restaurante! Dăruiți pomană acasă”, apelul arhiepiscopului Dunării de Jos de „Paștele Blajinilor”
28/04/2025 06:08

Arhiepiscopul Dunării de Jos indeamnă la respectarea datinilor crestinesti cu prilejul „Pastelui Blajinilor”, ca memoria celor plecati din această lume să fie prăznuită cu smerenie, prin rugăciune si ...

Cine este Elisabeta Bălan, femeia căreia Papa Francisc i-a sărutat mâinile în 2019. Ce a povestit ieșeanca despre întâlnirea cu Suveranul Pontif: „Așa ceva nu se uită niciodată”
28/04/2025 06:03

Cine este Elisabeta Bălan, femeia căreia Papa Francisc i-a sărutat mainile in 2019. Ieseanca a vorbit in numele familiei sale cu Suveranul Pontif pe scena din fata Palatului Culturii din Iasi. Femeia a deven ...

HOROSCOPUL ZILEI
28/04/2025 05:13

Berbec Este indicat să nu iei decizii, astăzi, cel putin nu pană cand nu ai la dispozitie toate detaliile si toate informatiile necesare. În plus, degeaba incerci să initiezi noi schimbări, atat tim ...

Cele mai ciudate 25 de superstiții din România. Ce trebuie să faci ca să ai mereu bani în casă?
27/04/2025 20:17

Romanii au multe superstitii, chiar dacă nu toti recunosc fată de altii că acestea le influentează comportamentul sau starea de spirit. Din noianul de astfel de credinte populare, am extras 25 dintre cele m ...

Cum arată mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Piatra funerară este realizată din
27/04/2025 15:14

Cum arată mormantul Papei Francisc din Bazilica Papală Santa Maria Maggiore. Piatra funerară a fost realizată din marmură si are inscriptia „Franciscus”. Mormantul episcopului Romei se află in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei