Primele două drone militare produse în România în acest an sunt modele de recunoaștere cu rezistență ridicată la bruiaj

Dimensiune font:

| 18-04-2025 14:58

O dronă cargo T150, produsă de Malloy Aeronautics, livrează alimente pentru militari americani În România sunt dezvoltate șase proiecte de drone militare, iar primele două fabricate în acest an, „Cuda” și „Sirin”, sunt modele de recunoaștere rezistente la bruiaj. Sirin se remarcă, de asemenea, prin faptul că are capacitate mare de transport și poate fi folosită pentru zbor maritim, a declarat, pentru TechRider, o sursă apropiată de companiile Carfil din Brașov și Periscope Aviation, care produc în parteneriat aceste vehicule aeriene fără pilot. Cuda poate transporta în mod normal 1,5 kg de senzori și echipamente, iar durata de zbor pe care o are este de 26 de minute. Aceasta poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv greutatea la decolare și condițiile meteo. Vehiculul aerian fără pilot poate zbura până la o altitudine maximă de 4.000 de metri și permite comunicații sol-aer cu rază maximă de 50 de km și aer-aer cu rază maximă de 200 de km.

drona cuda produsa in romania
Drona Cuda (Sursa foto: TechRider)

Sirin are și o componentă cargo importantă, drona fiind capabilă să transporte o sarcină utilă de 14,5 kg. Poate zbura 36 de minute la un plafon maxim de 5.000 m. Vehiculul aerian poate transporta mai multe tipuri de senzori. „Distanța de comunicare sol-aer este de 100 km, aer-aer de 200 km”, a declarat sursa.  Sirin poate fi folosită pentru zbor maritim. Nu orice dronă este capabilă să opereze într-un astfel de mediu, caracterizat prin vânturi mai puternice și aer coroziv.

srona sirin
Drona Sirin (Sursa foto: TechRider)

„Mai sunt două drone (n.e. – din cele șase) gândite pentru zona maritimă, dar nu sunt în plan pentru producție anul acesta”, a mai spus sursa TechRider, care a confirmat, de asemenea, că armata română nu are în plan să cumpere modele FPV. Acestea sunt folosite pe scară largă în războiul din Ucraina. De aceea, „astfel de vehicule nu sunt planificate deocamdată” pentru a fi produse în România. Însă, în cazul în care va exista cerere, producția lor nu este dificilă.

drona sirin pliata
Drona Sirin (Sursa foto: TechRider)

Carfil oferă o soluție completă

Producția va începe în vară și va fi „scalată pentru a răspunde unor nevoi rapide”. Directorul Carfil Brașov a făcut o estimare privind numărul de unități vizat pentru acest an în martie. „Noi ne-am propus să realizăm între 20 și 25 de drone din fiecare tip, deci cam 50 de bucăți în acest an. Sperăm ca din iulie să începem producția cu componente Carfil”, a declarat Mircea Petru Tanțău, pentru Știrile Pro TV.  Cei doi parteneri oferă „o soluție completă, o capabilitate”, potrivit persoanei cu care a discutat TechRider. De aceea, la Carfil a fost deschis un Centru de Excelență, un hub care integrează fabrica de drone și care dezvoltă sarcini utile pentru acestea, cu partea de testare, omologare și partea de pregătire de piloți și operatori.

Pe partea de pregătire a echipajelor dronelor există un parteneriat cu armata franceză: „Există un simulator avansat de instruire dezvoltat de francezi. Guvernul francez l-a transmis armatei române. Acesta include toate scenariile de luptă reale. Instructorii francezi au toți experiență în luptă.”

Carfil va participa cu dronele sale la licitațiile organizate de statul român. Există, totodată, discuții cu clienți regionali interesați de capabilitățile avansate anti-jamming ale dronelor produse în România.

Sursa TechRider a mai spus că există și un proiect prin care sunt propuse statului român drone rezistente la bruiaj, care să fie folosite în Delta Dunării, o zonă bruiată puternic în care modelele comerciale au dificultăți.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Lege adoptată în Parlament: Șoferii își pot recupera permisul mai ușor, după suspendare. Condiția impusă în noua legislație
07/05/2025 14:25

  Parlamentul a aprobat o schimbare in legislatia rutieră care permite soferilor să-si reducă perioada de suspendare a permisului auto dacă achită amenda contraventională. ...

Mare atenție, șoferi! Amenzi drastice dacă încalci aceste reguli de circulație
06/05/2025 13:36

Modificările aduse Codului Rutier in 2025 iti pot goli buzunarele de bani, dacă nu esti atent si incalci regulile de circulatie in trafic. Printre cele mai importante schimbări ale Codului Rutier 2025 este ...

Nouă obligație auto în România: Șoferii care nu se conformează riscă amenzi
05/05/2025 16:31

  O nouă dotare obligatorie pentru soferii din Romania: lumină de avarie portabilă cu LED in locul triunghiurilor reflectorizante Romania se pregăteste de o schimbare importantă in ceea ce priveste ...

Sancțiuni pentru șoferii care parchează în aceste locuri.
04/05/2025 11:26

Există sanctiuni la nivel national pentru soferii care parchează pe locurile destinate incărcării masinilor electrice. În absenta unei legislatii nationale uniforme, autoritătile locale isi stabilesc ...

 Lando Norris a câștigat cursa Sprint contând pentru Marele Premiu de Formula 1
03/05/2025 21:46

 Lando Norris a castigat cursa Sprint contand pentru Marele Premiu de Formula 1 de la Miami, pilotul britanic al celor de la McLaren fiind urmat de coechipierul Oscar Piastri. Lewis Hamilton a adus un nesp ...

Toate mașinile vor fi supuse noilor reglementări! Șoferii români vor trebui să se conformeze noilor reguli.
02/05/2025 20:01

  Fibra de carbon ar putea fi interzisă in industria auto. UE o consideră substantă periculoasă Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a include fibra de carbon pe lista substantelor pericul ...

Viteza extremă: Mașina care a scris istorie în lumea auto
02/05/2025 14:45

  Cea mai rapidă masină din lume: cine detine recordul si cine aspiră la el Titlul de cea mai rapidă masină din lume rămane un simbol al inovatiei tehnologice si al ambitiei fără limite din indus ...

Taxă surpriză pentru toți șoferii – intră în vigoare pe 1 mai!
01/05/2025 13:42

Romanii care merg in Bulgaria cu masina vor plăti mai mult: noile tarife pentru vinietă intră in vigoare de la 1 mai Bulgaria rămane una dintre destinatiile favorite ale romanilor in sezonul estival. Totus ...

Oscar Piastri, pe val – Verstappen laudă progresul impresionant al noului rival din F1
28/04/2025 12:37

 Oscar Piastri este pentru prima dată lider al ierarhiei pilotilor din Formula 1, iar Max Verstappen a vorbit admirativ despre noul său rival din Marele Circ. Multiplul campion mondial spune despre pilot ...

Trei români au murit într-un accident groaznic pe autostrada M1 din Ungaria. Un al patrulea a fost rănit grav VIDEO
27/04/2025 21:54

 Un accident grav a avut loc duminică după-amiază, 27 aprilie, in Ungaria, pe autostrada M1, in directia Győr, in apropierea localitătii Herceghalom, la kilometrul 26, ceea ce a dus la impunerea unor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei