Taina spălării picioarelor – Lecția de smerenie a lui Iisus care încă ne vorbește
Dimensiune font:
Spălarea picioarelor de către Iisus Hristos în Joia Mare rămâne una dintre cele mai puternice imagini ale iubirii smerite și slujirii celuilalt. Gestul său – simbol de curăție, dăruire și răsturnare a orgoliului – continuă să inspire oameni în căutarea unei vieți trăite cu sens, empatie și altruism. Află care este semnificația profundă a acestei tradiții și cum poate fi aplicată astăzi, dincolo de ritualul religios.
Taina Spălării Picioarelor – lecție de smerenie și iubire fără margini
Un gest simplu, un adevăr cutremurător, o invitație la umanitate
Într-o seară tihnită, cuprinsă de tensiunea nevăzută a unui sfârșit care se apropia, Iisus Hristos a luat un ștergar, s-a încins și a spălat picioarele ucenicilor Săi. Nu era un gest de politețe, nici de ritual purificator. Era o revoluție. Una a iubirii care se pleacă, care se goleşte de sine, care nu caută slavă, ci înțelegere și comuniune.
Joia Mare – ziua smereniei îmbrăcate în apă și liniște
Pentru creștinii ortodocși, Joia Mare este ziua în care se reactualizează un gest ce sfidează ierarhiile și repune omul în centrul unei relații directe, sincere cu divinul. Spălarea picioarelor – un obicei al gazdei orientale față de musafiri – este, în Evanghelie, inversată: Stăpânul se face slujitor. Mesia îngenunchează în fața celor pe care El îi conduce. Nu cu bastonul puterii, ci cu palmele umezite de dăruire.
„Voi Mă numiţi ‘Învăţătorul’ şi ‘Domnul’ şi bine ziceţi, căci sunt. Deci, dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat picioarele, şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora” (Ioan 13:13-14).
Un gest, o lecție, un stil de viață
Pentru lumea de azi – grăbită, polarizată, suprasaturată de imagine și performanță – spălarea picioarelor devine o invitație aproape radicală la reumanizare. A pleca fruntea în fața celuilalt, a-ți scoate mănușile orgoliului și a atinge suferința, oboseala, murdăria drumului parcurs de celălalt înseamnă a recunoaște în el o taină vie. A nu-l judeca, ci a-l iubi exact acolo unde e cel mai fragil.
Astăzi, nu mai avem praful drumurilor palestiniene pe tălpi, dar purtăm alte greutăți: griji, singurătăți, suferințe nevăzute. Gestul lui Iisus devine o chemare la a vedea dincolo de aparențe, a oferi timp, grijă, iertare. Smerenia devine o formă de curaj. Nu a celui slab, ci a celui care a înțeles că adevărata putere e să nu vrei să domini.
Din ritual în relație
În mănăstiri, episcopii refac, în mod simbolic, acest gest în Joia Mare, în cadrul unei slujbe speciale. Dar taina nu e destinată doar clerului. Oricine poate deveni „cel care spală picioarele”. Când alegem să ascultăm fără să întrerupem, când oferim iertare înainte de a o cere, când rămânem lângă cineva aflat în suferință fără a-l corecta, ci doar ținându-l de mână – împlinim, în tăcere, această lecție.
Poate că, în loc să ne gândim la Spălarea Picioarelor ca la o tradiție îndepărtată, am putea s-o privim ca pe un model de prezență. De a fi acolo, cu întreaga noastră umanitate, pentru celălalt. Fără plan, fără mândrie, fără așteptare de recompensă. Doar cu dorința de a spune: „ești important pentru mine”. Smerenia nu e umilință. E lumină.
Iisus n-a fost mai puțin Dumnezeu pentru că a spălat picioarele. A fost, în acel moment, poate cel mai aproape de inima Tatălui. Smerenia nu înseamnă să te înjosești, ci să-ți lași sufletul liber de mască, să îndrăznești să iubești fără frică.
Taina Spălării Picioarelor rămâne o piatră de hotar a unei alte civilizații – una care nu se construiește cu ziduri, ci cu gesturi mici și sincere, cu suflete care nu se grăbesc să plece, care știu că nu e nimic rușinos în a sluji.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau