Ce trebuie să faci dacă ți se stinge lumânarea în drum spre casă de Paște

Dimensiune font:

| 18-04-2025 14:30

Sunt câteva sfaturi importante pentru cei cărora li se stinge lumânarea în drum spre casă în noaptea de Paște. Credința ortodoxă acordă o atenție sporită luminii de Înviere, iar un cunoscut preot explică ce trebuie să facă românii care trec prin momente mai puțin plăcute în acest sens.


Lumânarea de Paște este un simbol al luminii care învinge întunericul și al învierii, reprezentând în mod tradițional credința creștină în învierea lui Iisus Hristos. În multe familii, această lumânare este sfințită la slujba de Înviere și păstrată acasă.

 

Ce trebuie să faci dacă ți se stinge lumânarea în drum spre casă de Paște
În noaptea de Paște, la miezul nopții, credincioșii sunt chemați de preot pentru a lua Lumina Sfântă, un simbol profund al Învierii lui Hristos și al biruinței vieții asupra morții. Lumânarea aprinsă în această noapte reprezintă lumină divină care înfruntă întunericul și aduce speranță în inimile creștinilor. Este un semn al renașterii spirituale, iar fiecare flacără simbolizează triumful vieții și al luminii lui Hristos asupra întunericului lumii.


Preotul Gabriel Cazacu, din cadrul Mănăstirii Cașin din București, subliniază faptul că nu trebuie să ne îngrijorăm dacă lumina lumânării se stinge în drumul de întoarcere acasă. Esențial este ca, dincolo de flacăra lumânării, să păstrăm în sufletele noastre flacăra credinței. 


 
„Nu trebuie să lăsăm întunericul, frica sau deznădejdea să ne cuprindă pe parcursul anului bisericesc. Lumânarea cu care am luat Lumina Sfântă din biserică o putem păstra și reaprinde acasă. O ținem aprinsă cât de mult timp putem, din ziua de Paște și în fiecare zi din Săptămâna Luminată. Putem să o reaprindem oricând, nu există restricții în acest sens.”, a spus părintele.


În tradiția creștină, această Lumină Sfântă nu este doar un simbol al personală al Învierii, ci este recomandat să fie dăruită și altora. Părintele Cazacu îndeamnă credincioșii să ducă lumină la bătrâni, în spitale sau la mormintele celor dragi care nu mai sunt printre noi, aducând astfel bucurie și speranță celor aflați în suferință sau în durere.

Obiceiuri și tradiții românești de Paște
Paștele este sărbătoarea Învierii lui Hristos, un moment de bucurie și speranță pentru creștini, dar și o perioadă în care tradițiile și obiceiurile se transmit din generație în generație, consolidând legăturile între familii și comunități. În multe colțuri ale României, Paștele este marcat de ritualuri și practici care sunt păstrate cu sfințenie, fiecare având semnificație profundă.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este sfințirea ouălor roșii, un simbol al jertfei lui Hristos și al sângelui Mântuitorului, care a fost vărsat pentru mântuirea lumii. În unele regiuni, ouăle sunt vopsite în roșu chiar în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, iar după slujba de Înviere, acestea sunt sparte în semn de împăcare între membrii familiei și ca simbol al biruinței vieții asupra morții. De asemenea, ouăle roșii sunt folosite și pentru a se juca un joc tradițional, în care fiecare participant își ciocnește oul cu altcineva, iar cine reușește să rămână cu oul întreg este considerat norocos.

La masa de Paște, pască și cozonacul sunt nelipsite, fiind preparate cu multă dragoste și grijă. Pasca, cu aluatul său pufos și umplutură de brânză dulce sau de ciocolată, este un simbol al mormântului gol al lui Hristos, iar cozonacul, cu aroma sa de vanilie și nucă, este un simbol al vieții veșnice și al învierii.

În unele părți ale țării, este obiceiul ca tinerii să meargă la biserică în noaptea de Paște cu lumânări aprinse și să participe la slujba de Înviere. După slujbă, aceștia sunt primiți acasă cu un mic dejun special, care include ouă roșii, cozonac și alte preparate tradiționale. Un alt obicei este acela de a sfinți apa, care este folosită pentru a stropi gospodăria și animalele, în scopul protejării lor de rele și aducerii unui an prosper. Așadar, dacă vi se stinge lumânarea în noaptea de Paște nu este motiv de îngrijorare pentru că adevărata credință este cea sufletească. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Românii pot obține gratuit casă în acest sat! Primăria a publicat condițiile
12/05/2025 11:51

Romanii pot obtine gratuit casă in acest sat! Este vorba despre A Barca, un sat medieval situat in nordul Spaniei. Satul include 12 case din piatră, care nu au un proprietar de cativa ani. Casele se dau gratu ...

Alertă la Sinaia și Cornu. Doi urși s-au plimbat nestingheriți pe străzi
12/05/2025 07:39

Doi ursi au apărut, duminică seară, pe străzi din statiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populatia din aceste localităti fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratul ...

VIDEO Santorini și Mykonos sunt istorie. O altă insulă din Grecia este în top anul acesta
11/05/2025 18:32

  În topul căutărilor anul acesta este o altă insulă din Grecia, aflată la doar o oră de mers de Atena. Imaginile cu apusurile de soare au dus-o in topul căutărilor. Hydra se află la ...

METEO/ Precipitatii in timp real/VIDEO
10/05/2025 21:14

  Precipitatii in timp real Romania ANM.

BEC a stabilit ordinea pe buletinul de vot pentru turul doi al prezidențialelor
09/05/2025 21:52

 Biroul Electoral Central (BEC) a aprobat, vineri, modelul buletinului de vot care va fi utilizat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, programat pentru data de 18 mai. Conform machetei, George ...

Magia unei cetăți unice în Europa de Est – Comoara ascunsă a României
02/05/2025 19:50

 Sighisoara – cetatea vie care păstrează farmecul Evului Mediu Printre cele mai fascinante destinatii turistice ale Romaniei se numără, fără indoială, Sighisoara – un oras cu o identita ...

Vacanță în Grecia? Află ce surprize aduc feriboturile în vara 2025
02/05/2025 12:05

  Vesti excelente pentru turistii romani: feriboturile din Grecia nu se scumpesc vara aceasta Turistii romani care plănuiesc o vacantă in Grecia in vara lui 2025 pot sta linistiti: preturile biletelor ...

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai și în ziua alegerilor
01/05/2025 11:11

Romanii se bucură de un inceput de mai cu temperaturi ridicate si soare din belsug, dar instabilitatea atmosferică isi face simtită prezenta spre finalul minivacantei. Vezi unde vor fi averse si cand revine ...

Peninsula Iberică paralizată de o pană de curent istorică. Spania și Portugalia, în căutarea răspunsurilor
29/04/2025 17:51

Peninsula Iberică a fost, pe 28 aprilie, scena unei pene de curent de proportii, cea mai gravă din istoria recentă a regiunii. Retelele electrice din Spania si Portugalia au cedat aproape simultan, blocand t ...

Incredibil! Ce a apărut pe cer când a fost înmormântat Papa Francisc
27/04/2025 19:59

Incredibil ce a apărut pe cerul Romei in ziua in care Papa Francisc a fost inmormantat. Cei care au fost martori sau care au văzut imaginile sunt convinsi că este vorba despre un semn divin. Cerurile s-au d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei