Leurda, vedeta primăverii. Află care sunt cele mai cunoscute salate cu leurdă
Dimensiune font:
Leurda este o plantă de primăvară cu un gust ușor de usturoi, plină de vitamine și beneficii pentru sănătate. Este folosită în diverse preparate, de la salate la supe și sosuri. Iată câteva dintre cele mai cunoscute rețete cu leurdă:
1. Salată de leurdă cu roșii și brânză
Ingrediente:
1 legătură de leurdă
2 roșii mari sau 10 roșii cherry
100 g brânză feta sau telemea
2 linguri ulei de măsline
Zeama de la ½ lămâie
Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Leurda se spală și se taie fâșii.
Roșiile se taie cubulețe sau felii.
Brânza se fărâmițează și se amestecă cu celelalte ingrediente.
Se asezonează cu sare, piper, ulei și zeamă de lămâie.
2. Pesto de leurdă
Ingrediente:
1 legătură mare de leurdă
50 g nuci, migdale sau semințe de floarea-soarelui
50 g parmezan ras
100 ml ulei de măsline
Zeama de la ½ lămâie
Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Se mixează leurda cu nucile/migdalele și parmezanul.
Se adaugă treptat uleiul de măsline și sucul de lămâie, mixând continuu.
Se asezonează cu sare și piper după gust.
Se poate folosi la paste, bruschete sau ca dressing pentru salate.
3. Supă-cremă de leurdă
Ingrediente:
1 ceapă
1 cartof mare
1 legătură de leurdă
500 ml supă de legume
100 ml smântână pentru gătit
1 lingură ulei de măsline
Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Ceapa se călește ușor în ulei.
Se adaugă cartoful tăiat cuburi și supa de legume, apoi se lasă la fiert.
Când cartoful e fiert, se adaugă leurda și se mai lasă 2-3 minute.
Se pasează cu blenderul și se adaugă smântâna.
Se asezonează și se servește caldă.
4. Omletă cu leurdă și brânză
Ingrediente:
3 ouă
1 legătură de leurdă
50 g brânză rasă (telemea, feta sau cașcaval)
1 lingură ulei de măsline
Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Leurda se toacă mărunt.
Se bat ouăle cu sare și piper, apoi se adaugă leurda și brânza.
Se toarnă compoziția într-o tigaie unsă cu ulei.
Se gătește la foc mic până când omleta se încheagă.
5. Plăcinte cu leurdă și brânză
Ingrediente:
500 g aluat de foietaj sau de plăcintă
1 legătură de leurdă
200 g brânză de vaci sau telemea
1 ou
1 lingură smântână
1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare:
Leurda se toacă și se amestecă cu brânza, oul și smântâna.
Se întinde aluatul și se taie în pătrate sau triunghiuri.
Se pune umplutura și se închide aluatul, sigilând marginile.
Se coace la 180°C până se rumenește.
6. Tocăniță de leurdă cu cartofi
Ingrediente:
1 kg cartofi
1 legătură de leurdă
1 ceapă
1 lingură ulei
200 ml suc de roșii
Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Ceapa se călește ușor în ulei.
Se adaugă cartofii tăiați cuburi și se călesc 2 minute.
Se pune sucul de roșii și apă cât să acopere cartofii.
Când cartofii sunt fierți, se adaugă leurda tocată și se mai lasă 2 minute.
Se asezonează și se servește caldă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau