Degustare cu 17 feluri de slănină, la Miercurea Ciuc
Dimensiune font:
Prima degustare de slănină din Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în cadrul evenimentului 'Fum și Sare', a fost foarte apreciată de localnici, care s-au bucurat de produse tradiționale de calitate, dar și de întâlnirile cu prietenii.
Într-un cort amplasat în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la intersecția străzii pietonale Petőfi Sándor, cu Piața Majláth Gusztáv Károly, organizatorii au oferit spre degustare, vineri după-amiază, 17 sortimente de slănină, aduse de mici producători, care au putut fi savurate de toți cei care au dorit.
Ulterior, degustătorii au trebuit să o aleagă pe cea care care le-a plăcut cel mai mult.
Interesul a fost foarte ridicat, oamenii mărturisind că multe dintre sortimente au fost pe placul lor, drept pentru care alegerea nu a fost întotdeauna cea mai ușoară.
Unul dintre producătorii care au oferit slănină pentru degustare este Fecső Attila, care deține în localitatea Ocna de Sus o fermă de porci din rasa Mangalița, unde lucrează împreună cu membrii familiei.
La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a oferit spre degustare propriul sortiment de slănină, făcut împreună cu prietenii săi. Acesta a declarat presei că astfel de evenimente au rolul de a aduce în atenție producătorii locali și produsele sănătoase.
'Vrem să aducem în atenția publicului larg acele produse sănătoase, pe care le pot cumpăra aici. (...) Pentru că tot ce este aici, și majoritatea produselor care pot fi procurate în astfel de târguri, nu conțin aditivi, nu conțin antibiotice, nu conțin foarte multe lucruri dăunătoare sănătății, ci totul este realizat aproape de natură. (...) Știm că în 2027 vom fi în Regiune Gastronomică a Europei și trebuie să ne pregătim. (...) Dar până atunci trebuie să oferim o posibilitate tuturor producătorilor, gospodarilor, să iasă în față, să își prezinte produsele și publicul larg să îi cunoască. Și noi sperăm că, în acest fel, vom deveni mai atractivi și populația de aici poate să consume mâncare sănătoasă. Pentru că vedem că în această perioadă foarte multe lucruri se întâmplă în privința pregătirii alimentelor, folosirea unor aditivi și a unor lucruri nocive, și trebuie să ne întoarcem la rădăcini', a spus Borboly Csaba.
Printre degustători s-a numărat și viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, care i-a îndemnat pe toți cei care doresc să vină și să încerce produse de calitate.
'Este primul eveniment de degustare a slăninei. Este ceva special, deosebit, până acum n-am avut astfel de evenimente. Îndemn pe toată lumea să participe la astfel de evenimente și să guste, să simtă care este diferența dintre un produs local, dintre un produs făcut de o familie mică, la o gospodărie mică și un produs al industriei alimentare. Eu, în spatele meu, am o masă întreagă cu fel de fel de slănini gustoase. Am parcurs 14 degustări, toate sunt foarte delicioase și juriul are o treabă foarte dificilă, (...) dar cred că toți cei care au venit aici merită respectul nostru și îndemn pe toată lumea să vină și să guste', a declarat presei Bors Béla.
Evenimentul 'Fum și Sare' este organizat, în premieră, de Asociația 'Székely Gazdaszervezetek Egyesülete' - Asociația Agricultorilor din Secuime, în parteneriat cu Primăria Miercurea-Ciuc și Visit Harghita.
Acesta a inclus, în primul rând, o testare regională a celor mai bune sortimente de slănină din Secuime, care s-a adresat firmelor producătoare și distribuitoare a produselor din carne din regiune, mostrele fiind supuse unor analizele microbiologice și chimice, efectuate la Universitatea de Științe Agricole și Științe ale Vieții din Ungaria și la Institutul de Știința și Tehnologia Alimentelor din Budapesta, dar și unor evaluări senzoriale făcute de de experți din industria cărnii din România și Ungaria.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau