Ieșenii, abandonați în caz de război!

Dimensiune font:

| 11-04-2025 19:05

* 1,22%  din cele 760.774 persoane rezidente în județ ar avea asigurat un adăpost în cazul unor bombardamente, de exemplu * dacă scoatem cifrele municipiului reședință de județ din totalul capacității operative a adăposturilor, situația devine de-a dreptul catastrofală: doar 700 din cei 190.000 de ieșeni ce locuiesc în județ și-ar putea găsi un adăpost care să le ofere șanse reale de supraviețuire! * în municipiul Iași sunt operaționale doar 26 din cele 127 adăposturi civele publice

Iașul avea, la începutul acestui an, conform cifrelor transmise de Inspectoratul pentru Siruații de Urgență (ISU), 129 adăposturi de protecție civilă publice care pot adăposti 11.771 persoane, 58 adăposturi de protecție civilă private care pot adăposti 7.352 persoane și 3 puncte de comandă, din care două aparțin Consiliului Județean Iași și unul Primăriei Municipiului Iași.

Acestea sunt cifrele oficiale, cele pe care le machiază mereu autoritățile, după pofta celor care împart banii publici și a celor care pun întrebări.

Cifrele reale, însă, le-a scos la iveală Curtea de Conturi, care a stabilit că sistemul de protecție civilă e în ruină, la propriu, și că sunt necesare sume consistente pentru a repara daunele produse în timp de nepăsarea feluritor administratori de patrimoniu local. Mai precis, spun experții, ar fi necesare fonduri de peste 10 milioane de lei pentru aducerea în stare de operativitate a adăposturilor neconforme.

 

Curtea de Conturi stabilea, anul trecut, că la Iași sunt operative doar 74 din cele 181 de adăposturi de protecție civilă, doar 29 dintre acestea aflându-se în proprietate publică (26 în municipiul Iași)!

 

Pe înțelesul tuturor, doar 1,22%  din cele 760.774 persoane rezidente în județ ar avea asigurat un adăpost în cazul unor bombardamente, de exemplu. Dacă scoatem cifrele municipiului reședință de județ din totalul capacității operative a adăposturilor, situația devine de-a dreptul catastrofală: doar 700 din cei 190.000 de ieșeni ce locuiesc în județ și-ar putea găsi un adăpost care să le ofere șanse reale de supraviețuire.

De fapt, din cele 181 de asăposturi publice și private din județ, adăposturi care apar în registrele IGSU la 14 ianuarie 2025, doar 11 se află în afara municipiului Iași: 3 în Valea Lupului, câte 2 la Pașcani și Podu Iloaiei și câte 1 la Holboca, Lețcani, Miroslava și Victoria.

Adăposturile din municipiul Iași se află în zone precum Copou, Păcurari, Centru, Tătărași, Gară, Grădinari, Zona Industrială, Nicolina, Bularga, Bucium, Mircea cel Bătrân, Galata, Alexandru cel Bun, Dacia.

Majoritatea adăposturilor de protecție civilă, în special cele aflate în clădirile de blocuri și clădiri administrative vechi, nu mai sunt funcționale, iar pentru reabilitarea și operaționalizarea lor este necesară o analiză complexă a structurii de rezistență și a instalațiilor aferente.

O altă problemă ţine de dotarea adăposturilor în cauză, care necesită anumite filtre speciale. Sunt necesare trei astfel de filtre, iar preţui unui singur filtru este de 3.000 de euro.

Cumva complementare adăposturilor antiaeriene, sirenele de alarmare sunt singurul capitol la care Iaşul stă bine. Sunt 17 astfel de sirene, toate electronice, rodul unui efort financiar de administraţiei locale. Au fost auzite, în special miercurea şi doar în urma uner excerciţii a celor de la ISU.

 

Pentru a obține fondurile necesare operaționalizării adăposturilor neconforme, dar și a conservării întregului fond existent, Primăria Iași a instituit, din acest an, o taxă specială în valoare de 10 lei/imobil destinată cheltuielilor de protecție civilă.

 

Conform legii, care dă voie ca, pe timp de pace, aceste buncărele să poată fi folosite ca spaţii de depozitare tip boxe, acestea sunt ţinute sub cheie de diverşi proprietari. Iar acolo unde nu s-au adunat borcane de murături sau acareturi, tot există lacăte, locatarii temându-se că oamenii străzii s-ar putea găsi adăpost în... adăpostul antiaerian! Este un alt motiv pentru care locurile unde s-ar afla buncărele sunt ţinute la secret. Singurele elemente care indică faptul că v-aţi putea afla în apropierea unui astfel de adăpost sunt simbolurile grafice de pe clădiri: un triungi albastru într-un pătrat portocaliu sau litera A într-un cerc. Însă, puţini ieşeni le cunosc semnificaţia...

Există, însă, şi exemple de bună practică. În 2008, fostul viceprimar al Iașului, Radu Botez, a investit aproximativ 30.000 de euro pentru realizarea unui adăpost la subsolul unui bloc aflat în vecinătatea sediului Poliției Rutiere din Iaşi.

Spaţiul a fost special amenajat cu ventilaţie şi aerisire, dar şi ieşire de siguranţă, iar pereţii au o lățime de peste 40 de centimetri. Fostul oficial al Primăriei Iaşi a repetat cu diverse ocazii că, pe atunci, legislaţia din România prevedea şi realizarea unui astfel de spaţiu.

Pentru a remedia situația și a obține fondurile necesare operaționalizării adăposturilor neconforme, dar și a conservării întregului fond existent, Primăria Iași a instituit, din acest an, o taxă specială în valoare de 10 lei/imobil destinată cheltuielilor de protecție civilă. Un mic pas înainte, deși parte greu de crezut că situația se va remedia în perioada imediat următoare.

 

Cea mai dramatică situație se înregistrează în județul Neamț, unde doar 21 dintre cei 454.202 locuitori pot găsi un adăpost în caz de bombardament.

 

Situația Iașului, deși extrem de îngrijorătoare, nu este singurală, la nivel național. Cea mai dramatică situație se înregistrează în județul Neamț, unde doar 21 dintre cei 454.202 locuitori pot găsi un adăpost în caz de bombardament. Un dezastru autentic, dat fiind faptul că 71 de adăposturi (dintre care 57 publice) din județul vecin sunt într-o stare deplorabilă, inutilizabile, și doar unul (privat) are condiții specifice!

Caz unic la nivel național, următorii pe lista indiferenței fiind responsabilii administrației din Vrancea, unde sunt operaționale doar 3 din cele 15 adăposturi de protecție civilă. În acestea se pot simți în siguranță, în caz de bombardament, doar 200 din cele peste 335.000 de persoane care au domiciliul în județ.

Cel mai mare buncăr civil din România se află la Botoşani, un loc sigur unde oamenii se pot adăposti în caz de război. Este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi care este un centru de comandă, pregătit special pentru situaţii de urgenţă.

Într-un punct de vedere făcut public de Academia Tehnică Militară, pe marginea acestui subiect, se recomandă utilizarea în prima faza a adăposturilor actuale, eventual cu anumite intervenții necesare pentru refacerea întregii lor funcționalități (chiar dacă nivelul de protecție nu este ridicat), adoptarea unor soluții de adăposturi mobile (utilizând elemente prefabricate) pentru zone care pot deveni vulnerabile (zone de graniță), iar pe termen lung implementarea unor norme actualizate și adoptarea unui pachet legislativ care să impună respectarea acestor norme, cel puțin pentru viitoarele proiecte.

Daniel BACIU, Carmen DEACONU

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Micii ieșeni, în topul lumii la aritmetică mentală! Campioni internaționali la Bruges, Belgia
17/04/2025 17:59

Cu mintile lor agere si un antrenament temeinic in spate, micii matematicieni din Iasi au strălucit la prima editie a Olimpiadei Internationale de Aritmetică Mentală AMAkids CUP 2025, desfăsurată pe 14 apr ...

Iașul a luat potul cel mare la Olimpiada Națională de Fizică
17/04/2025 14:14

* elevii ieseni au obtinut, la Olimpiada Natională de Fizică din acest an, 22 distinctii! Olimpiada Natională de Fizică s-a desfăsurat in acest an scolar la Slobozia, judetul Ialomita, in perioada 10-15 a ...

DE 28 Iași – Târgu Frumos supravegheat din elicopter! Ce amendă primești dacă depășești pe partea dreaptă
17/04/2025 14:13

* in cadrul actiunilor de survolare si supraveghere a traficului rutier, derulate in aceste zile, aproximativ 35 de conducători auto au fost surprinsi in timp ce efectuau depăsiri neregulamentare ale altor au ...

Câțiva ieșeni primesc bani pe viață de la stat pentru rezultatele sportive
17/04/2025 14:13

Iasul a avut mereu sportivi care au performat in multe domenii, aducand medalii olimpice, mondiale sau europene pentru Romania. 14 dintre acestia primesc din partea statului, ca recunoastere a prestigiului adus ...

De ce sunt interzise oțetul și urzicile în Joia Mare
17/04/2025 14:07

Joia Mare, cunoscută si sub denumirile de Joia Neagră sau Joia Patimilor, este una dintre cele mai importante zile din Săptămana Mare. Ea marchează momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos le-a spălat ...

De ce și când vopsim ouă roșii
17/04/2025 13:51

* medicii ne recomandă să le gătim cat mai aproape de ziua de Paste si să le consumăm in cel mult trei zile pentru a reduce riscul unor toxiinfectii alimentare * Joia mare este ziua in care in cele mai mul ...

Elevii ieșeni încă mai vin la școală cu păduchi și râie!
17/04/2025 13:50

Desi departe de cifrele cu care luptau in urmă cu doar 5 ani, scolile iesene continuă să se confrunte cu incă multe cazuri de pediculoză (păduchi) si scabie (riie). În urma triajului epidemiologic ...

Tramvaiele și autobuzele CTP vor circula până la ora 2,30, de Înviere!
17/04/2025 13:49

* autobuzele si tramvaiele de pe toate traseele vor circula cu o frecventă de aproximativ 30 de minute Program special de Paste – Transport public prelungit in noaptea de Înviere. Pentru a veni i ...

Operație în premieră națională, la IRO
17/04/2025 13:49

Prima reconstructie mamară asistată de robot la IRO Iasi, premieră medicală in Romania si Europa de Est. Principalele avantaje ale chirurgiei robotice le reprezintă cresterea gradului de precizie in interv ...

Revin „stranierii” ieșeni, escortați de Poliție!
17/04/2025 13:49

* un iesean căutat de autorităti din aprilie 2023, in vederea executării unei pedepse de 9 ani si 8 luni de inchisoare, pentru constituirea unui grup infractional organizat si trafic de minori, a fost adus d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei