Bucuria întâlnirii cu Hristos, în sufletul orașului
Dimensiune font:
În Sâmbăta lui Lazăr, Arhiepiscopia Iaşilor a continuat o tradiție seculară, organizând Pelerinajul de Florii, pregătind sufletele credincioșilor pentru Duminica Intrării Domnului în Ierusalim și pentru drumul spiritual al Săptămânii Mari.
La acest pelerinaj au participat 60 de preoţi din cele trei protopopiate ieşene, credincioşii din parohii, dar şi 30 de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Iaşi, precum şi elevi de la alte şcoli ieşene care vor pregăti un repertoriu de cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
În municipiul Iaşi, Pelerinajul de Florii a fost organizat de cele trei protopopiate ieşene, a început de la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Bărboi, și a continuat spre Biserica „Sfântul Sava”, Mănăstirea „Trei Ierarhi” şi Catedrala Mitropolitană, unde mitropolitul Teofan i-a întâmpinat pe cei circa două mii de pelerini. „Viaţa noastră este o procesiune, un alai care duce spre Ierusalimul cel ceresc. Împărăţia Cerurilor este o chemare de a înţelege că Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfintelor Pătimiri, este procesiunea noastră în post și în rugăciune, pentru a pătrunde în Ierusalimul Învierii. Şi unde se află acest Ierusalim? Unde se află Ierusalimul Învierii spre care noi tindem? Este Sfânta Masă din Dumnezeiescul Altar din fiecare biserică, prelungirea Mormântului Domnului Hristos. Acolo, pe Sfânta Masă, se află Ierusalimul cel Ceresc şi spre el se cuvine, în procesiune binecuvântată, să tindem”, a spus ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în timpul cuvântării sale.
La Iaşi pelerinajul de Florii, sau Pelerinajul Stâlpilor, are o tradiţie seculară care pregăteşte enoriaşii pentru sărbătoarea de a doua zi, Intrarea lui Iisus în Ierusalim.
Floriile reprezintă sărbătoarea celor curaţi la suflet, a celor care se bucură să-L primească pe Hristos în comunitatea lor, în oraşul lor, în viaţa şi în sufletul lor.
De aceea, duminică, în ziua Intrării Domnului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, sute de oameni au venit la Catedrala Mitropolitană având flori şi crenguţe înfrunzite, şi au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Teofan. „Învierea în care credem şi pe care o aşteptăm este o înviere legată de cruce. Se poate vorbi despre învierea crucii sau crucea învierii. Şi aceasta este vieţuirea cea creştinească în Sfânta Biserică Ortodoxă. Ortodoxia se arată prin îmbinarea fericită între starea de bucurie şi starea de întristare, între starea de înviere şi starea de cruce. Învierea de fapt înseamnă cruce, adică ceea ce este mai greu, mai greu de purtat, mai greu de înţeles, mai adânc, mai înfricoşător, cum înfricoşătoare este săptămâna pătimirilor Domnului Hristos”, a spus Mitropolitul Teofan.
Înalt Prea Sfinţitul Părinte a spus enoriaşilor că „Învierea nu înseamnă comoditate, nu înseamnă confort, nu înseamnă opulenţă, nu înseamnă lux. Învierea înseamnă lucruri de adâncime, greu de purtat şi de înţeles”.
Tradiţia bisericească spune că în Duminica Floriilor, preoţii şi enoriaşii trebuie să poarte ramuri de salcie pentru a aminti de momentul în care mulţimea din Ierusalim l-a întâmpinat pe Iisus Hristos strigând: „Osana, binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!”.
În timpul slujbei, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat şi hirotonirea a doi clerici pentru Catedrala Mitropolitană şi pentru Biserica Bărboi, arhidiaconul Daniel Popa şi teologul Casian Ursache. Totodată, părintele protosinghel Diodor Prelucă, slujitor al catedralei mitropolitane, a fost hirotesit duhovnic.
La final, cei care au participat la slujbă au primit binecuvântarea Mitropolitului.
Urmează cea mai grea săptămână de dinaintea Paştelui, Săptămâna Patimilor. La Catedrala Mitropolitană, Deniile vor fi oficiate zilnic, începând cu ora 18. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau