Comisia Europeană va anunța un program „fără precedent” de reducere a birocrației: „Viitorul UE este în joc”
Dimensiune font:
Comisia Europeană se va angaja, într-un proiect de program economic care va fi prezentat miercuri, să facă „un efort fără precedent” pentru a reduce birocrația în UE, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.
Reglementări mai simple, mai puține, ar urma să ducă la accelerarea competitivității în blocul comunitar și la stimularea inovației, scăderea prețurilor la energie și reducerea dependențelor economice globale, conform proiectului consultat de DPA.
Pentru stimularea afacerilor și atragerea de noi investiții, Comisia Europeană intenționează să reducă povara administrativă și să simplifice obligațiile de raportare de către firme și IMM-uri.
„Fără o schimbare urgentă a abordării și vitezei, viitorul UE ca putere economică, ca destinație de investiții și centru de producție este în joc”, se arată în proiectul de program economic pentru următorii ani.
Executivul comunitar vrea să se concentreze pe inovațiile în tehnologie, cum ar fi inteligența artificială (AI), materiale avansate, biotehnologii, energie curată, robotică și spațiu.
Blocul comunitar își menține obiectivul de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050, în pofida presiunilor economice globale, „dar tranziția către o economie decarbonizată trebuie să fie neutră din punct de vedere tehnologic și să stimuleze competitivitatea”, se arată în raport.
De asemenea, Comisia Europeană vrea să armonizeze legislația muncii și politicile fiscale din cele 27 state membre UE și să sporească semnificativ investițiile în cercetare.
Birocrația în UE, un subiect tot mai discutat în contextul evoluțiilor din SUA
Reglementările ample ale UE în unele domenii au fost unul dintre cele mai discutate subiecte la Forumul Economic Mondial ce a avut loc între 20 și 24 ianuarie la Davos, mai mulți oficiali europeni exprimându-și sprijinul pentru reducerea sau eliminarea unor reguli.
Christine Lagarde, a îndemnat liderii UE în cadrul unei mese rotunde organizate la Davos să întărească piața unică prin înlăturarea barierelor față de comerț și investiții, afirmând că „apelul la trezire” vine din Statele Unite. Șefa BCE și-a exprimat speranța că învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA va zdruncina indolența europeană și inversa „extinderea birocrației”.
Speranțe asemănătoare au fost exprimate și de un alt participant la discuție, ministrul german al economiei Robert Habeck, care a spus că întoarcerea lui Donald Trump „trebuie să ducă la o schimbare”.
„Dacă noi spunem: ‘O, asta va trece și apoi ne putem întoarce la lenea noastră… greșim cu totul’”, a punctat oficialul german.
„Aș spune că dereglementarea și grăbirea lucrurilor și eliminarea birocrației sunt corecte”, a declarat Habeck în cadrul discuției de la Davos. El a dat chiar exemplul țării sale, afirmând că în sectorul energetic german există „numeroase exemple” de reguli care pot fi eliminate.
Mediul de afaceri avertizează că Europa riscă să rămână și mai mult în urma SUA
Comentariile celor doi oficiali au venit după ce șefi ai unora dintre cele mai cunoscute companii europene au lansat un apel similar la Davos, afirmând că Europa rămâne în urmă în special în domeniul unor tehnologii cheie precum A.I.
De exemplu, directorul general al ING, Steven van Rijswijk, a declarat că Europa are nevoie de reglementări mai simple și armonizate la nivelul blocului comunitar pentru a stimula competitivitatea și productivitatea muncii, o problemă tot mai apăsătoare pentru continent.
El a subliniat, de asemenea, că este nevoie de mai multe investiții.
Vorbind în cadrul unei discuții despre viitorul creșterii economice, președinta executivă a Banco Santander, Ana Botin, a spus că guvernele europene trebuie să dezvolte cadre pentru a stimula creșterea „în mod corect, cu redistribuire [și] gândindu-se la ce înseamnă A.I. (n.r. inteligența artificială)”.
„Nu suntem un muzeu,” a spus ea despre Europa. „Riscăm să devenim un muzeu. Dar cine dezvoltă cele mai noi vaccinuri? O mare parte din inovație are loc, de fapt, în Europa. Avem un număr mare de startup-uri, problema este că ele încep aici și apoi pleacă în Statele Unite”, a subliniat ea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau