Fechet: Avem prima estimare științifică în legătură cu numărul de urși bruni care trăiesc în pădurile din România: sunt între 10.419 și 12.770 exemplare
Dimensiune font:
Ministrul mediului, Mircea Fechet, anunță prima estimare științifică în legătură cu numărul de urși bruni care trăiesc în pădurile din România: sunt între 10.419 și 12.770 exemplare.
Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea”, la finalul studiului realizat în cadrul celui mai amplu și mai ambițios proiect de cercetare desfășurat până acum în țara noastră, un demers unic și la nivel mondial din punctul de vedere al complexității. După ce ani la rând am lucrat cu estimări, uneori controversate, bazate pe observații vizuale sau metode indirecte, acum avem o imagine clară, bazată pe ADN-ul recoltat din fonduri cinegetice, parcuri naturale și naționale. Toate analizele s-au făcut în laboratorul INCDS „Marin Drăcea”, folosind echipamente de ultimă generație, achiziționate prin proiectul „Implementarea Planului Național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale.
De asemenea, pe baza unei analize care a integrat date genetice, distribuția habitatelor, zonele agricole și turistice, apelurile la 112 și istoricul pagubelor produse de urși, am reușit să realizăm și o zonare națională a managementului populației de urs brun, care împarte teritoriul în patru categorii distincte:
Zone cheie pentru conservare.
Zone de management al conflictelor (sau zonele de risc).
Zone de management durabil.
Zone marginale.
Rezultatele pe care le avem deschid o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun din România, pentru că ne propunem să ajungem la un echilibru între conservarea biodiversității și siguranța cetățenilor în comunitățile locale. În funcție de zona în care trăiesc, urșii vor beneficia de un management diferențiat: de la conservare strictă, la măsuri de prevenire și intervenție în zonele de conflict.
Pentru prima dată, România va avea și un instrument digital, cu acoperire națională, care va permite luarea de decizii rapide și informate, în timp real.
Zonarea națională și planul de monitorizare genetică vor fi aprobate prin act normativ, până la finalul anului 2025, astfel încât aceste instrumente să fie integrate oficial în politicile publice. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest proiect pentru mobilizarea exemplară: cercetători, specialiști, parteneri internaționali și echipele din minister!
În același timp, pentru gestionarea situațiilor de criză în care oamenii sunt în pericol, am propus modificarea legislației primare, mai exact a OUG 81/2021. Eliminăm intervenția graduală în cazurile în care cetățenii semnalează prezența unui urs sau a mai multora în intravilanul localității. În acest mod, primarul are libertatea de a decide metoda de intervenție pe care o apreciază a fi corectă în situația cu care se confruntă. Acesta poate eutanasia sau împușca ursul, fără a mai fi nevoit să parcurgă pașii intermediari de alungare sau relocare, măsuri care s-au dovedit ineficiente până acum.
Sper ca propunerea mea, care e în consultare publică, să pună punct tragediilor. Viața omului are prioritate!
Redactia ecopolitic.ro
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau