Justitia se pregateste de revenirea valului pandemic. Propunerile unui judecator: investitii in instante, pledoarii prin videoconferinta si dosarul electronic

Dimensiune font:

| 22-07-2020 15:14

 Investitii serioase in baza materiala a instantelor, trecerea la dosarul tinut si administrat in totalitate electronic, a desfasurarea sedintei de judecata prin videoconferinta si modificarile necesare la codurile civile, sunt doar cateva dintre propuneri pe care le face un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a adapta judecarea procesulor in timpul pandemiei.

Studiul "Adaptarea activitatii de judecata in materie civila in contextul pandemiei si ulterior acesteia", publicat miercuri, 22 iulie, in cel mai recent numar al revistei online a Facultatii de Drept -Universitatea Bucuresti- AUBD- Forum Juridic, este semnat de judecatorul Liviu Gheorghe Zidaru.

Una dintre propunerile inedite: instituirea unui termen mai lung (2023-2025) pana la care persoanele fizice sa fie obligate sa detina o adresa de e-mail pentru comunicarile cu 
instanta judecatoreasca.

Revine pandemia

Potrivit magistratului, revenirea valului pandemic si primele cazuri de 
coronavirus printre judecatori si personal ul instantei ne arata ca suntem inca foarte departe de o desfasurare in conditii normale a activitatii de judecata si ca opriri fie si temporare ale activitatii unor instante devin posibile, daca nu chiar probabile.

"Prima masura si care ni se pare in afara de orice discutie, fiind subinteleasa, priveste luarea unor masuri permanente de protectie sanitara: masti, vizete, manusi, dezinfectant pt personalul instantei si pentru justitiabili, dezinfectare periodica si frecventa.

Totodata, la unele instante s-au adoptat masuri precum montarea de plexiglas la pupitrul judecatorilor, respectiv cele ale avocatilor, care se pot dovedi eficiente in conditiile unor investitii minimale (e drept, chiar si acestea greu de obtinut). Acestea ar trebui generalizate. Purtarea mastilor in incinta instantelor de catre toate persoanele trebuie impusa si urmarita cu strictete," scrie Zidaru.

Potrivit studiului, ar trebui extinse cauzele care pot fi solutionate si fara citare, la aprecierea instantei, ar trebui sa cuprinda si o seama de incidente procedurale, precum: stramutarea, discutarea cererii de suspendare a executarii hotararii atacate pana la judecarea caii de 
atac, reexaminarea impotriva amenzii judiciare, reexaminarea impotriva solutiei de anulare a cererii de chemare in judecata in procedura de regularizare etc.

Dosarul, exclusiv electronic

"O alta modificare de esenta care reclama insa cu precadere investitii serioase in baza materiala a instantelor si doar subsecvent reglementari legale cu un termen realist de punere in aplicare (2-5 ani) este trecerea completa la un sistem de dosar electronic, inteles ca un sistem in care dosarul nu mai exista fizic (decat eventual ca varianta printata pentru uzul propriu al instantei, respectiv al partilor, care vor avea fiecare exemplare pentru studiu mai facil, daca doresc), ci este administrat exclusiv electronic," arata judecatorul Ziadaru.

O alta problema ridicata, cea a persoanelor fizice care in procedura civila pot sesiza direct instanta, fara un avocat, si pot participa personal la procedurile judiciare.

Detinerea unui e-mail, obligatorie

Potrivit judecatorului, la prima vedere, poate parea excesiva obligativitatea folosirii unor mijloace informatice in cazul unei persoane fizice. Pe de alta parte, ele sunt folosite oricum in practica (in cvasitotalitatea cauzelor fiind depuse cereri tehnoredactate si imprimate si foarte rar cereri olografe), iar o adresa de e-mail detin probabil majoritatea cetatenilor romani.

"Sugeram asadar instituirea unui termen mai lung (2023-2025) pana la care persoanele fizice sa fie obligate sa detina o adresa de e-mail pentru comunicarile cu instanta judecatoreasca," se arata in studiu.

Totusi, in aceasta materie, legiuitorul va trebui sa mentina alternativa sesizarii instantei in forma clasica, pentru a nu restrange accesul la 
justitie al celor care nu detin ori nu pot folosi computerul, pastrand astfel si obligativitatea depunerii cererii semnate olograf, in original, de catre cei care nu detin semnatura electronica.

"Trecerea la dosarul tinut si administrat in totalitate electronic implica un efort organizatoric si financiar notabil, poate de nivelul sutelor de milioane de euro.

Totusi, economia realizata pe termen lung, prin eliminarea utilizarii unor cantitati impresionante de hartie, a comunicarilor prin 
posta clasica, a stocarii dosarelor in format fizic, a transportului dosarelor intre instante, instante si parchete etc., castigul incontestabil de timp - dosarul fiind bunaoara transferat la instanta superioara printrun simplu click - si nu in ultimul rand protectia mediului (prin eliminarea consumului urias de hartie, toner etc.) si a sanatatii (nu mai exista un dosar fizic cu microbi, potential contagios) sunt argumente care fac ca acest efort sa apara drept unul dezirabil si chiar necesar," explica judecatorul.

Concluziile

Magistratul Zidaru arata ca in loc sa celebram zile instituite pur formal intru amintirea faptului ca exista justitie in tara noastra, in locul unor discursuri politicoase si de circumstanta, factorii de decizie, de la Ministerul Justitiei si pana la Consiliul Superior al Magistraturii, "sa se angajeze energic in reformarea modului in care justitia functioneaza in concret, pentru a imbunatati conditiile si siguranta la locul de munca, respectiv calitatea serviciului public pentru justitiabili."

"Reformele legislative schitate mai sus sunt doar o secventa dintr-un program care poate si trebuie sa fie mult mai amplu si sa cuprinda si aspecte foarte prozaice, dar esentiale precum modernizarea, extinderea, construirea sediilor de instanta (mult clamatul "Cartier al Justitiei" devenind o gluma similara celor cu metroul din Drumul Taberei, in lipsa oricaror demersuri reale precum exproprieri, planuri de urbanism, concursuri de arhitectura etc.), informatizarea instantelor pentru a trece cu adevarat la dosarul administrat electronic intr-un orizont de aproximativ 5 ani.

Abia dupa ce toate aceste etape vor fi fost parcurse vom avea, poate, ceva de sarbatorit, anume ca am reusit sa ducem mai departe ceea ce inaintasii nostri au conturat inca din secolele trecute, respectiv, cu prea putine modificari de substanta, modul de functionare a justitiei noastre," conchide studiul.


"Adaptarea activitatii de judecata in materie civila in contextul pandemiei si ulterior acesteia", poate fi accesat pe site-ul Facultatii de Drept- Universitatea Bucuresti.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
ANRE, în alertă! Avertisment asupra unei înselătorii online care folosește abuziv numele instituției: 'NU vă lăsați induşi în eroare'
06/05/2025 21:20

  Autoritatea Naţională de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ şi atrage atenţia publicului că acest site NU aparţine şi ...

Inundațiile amenință România! Hidrologii dau alerta pentru 24 de județe, risc de viituri rapide
06/05/2025 13:22

 Hidrologii au emis marti o avertizare Cod galben de inundatii pentru rauri din 24 de judete din tară. Sunt vizate raurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), A ...

Alertă cod galben de ploi și vijelii în jumătate din țară, inclusiv la București / Harta zonelor vizate
06/05/2025 11:05

 Meteorologii au emis, marti dimineată, o atentionare cod galben de ploi torentiale si vant puternic valabilă in 26 de judete din sudul, estul si partial centrul tării si in Capitală, pană miercuri di ...

Traian Băsescu: „Nicușor Dan poate câștiga turul 2 dacă negociază cu românii, nu cu politicienii
06/05/2025 09:46

Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat, intr-o interventie la Digi24, că Nicusor Dan ar putea castiga turul al doilea al alegerilor prezidentiale dacă va renunta la aliantele politice si va merge direct ...

Engleza – este a doua limbă oficială pentru uz administrativ, juridic și educațional, fiind foarte răspândită în mediile urbane și în afaceri.
05/05/2025 16:43

  Ce limbă se vorbeste in India? Hindi, engleza si zeci de alte limbi oficiale India este una dintre cele mai bogate si complexe tări din lume din punct de vedere lingvistic. Limba oficială principal� ...

HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultatele alegerilor prezidențiale în fiecare județ și localitate din România. Unde a câștigat Simion, Dan, Antonescu sau Ponta
05/05/2025 13:29

 Candidatul AUR la prezidentiale s-a impus in alegeri in marea majoritate a judetelor din tară. Crin Antonescu a castigat doar in judetele cu o puternică prezentă maghiară, in timp ce Nicusor Dan a reu ...

„Megalomanie patologică”. Trump, acuzat că „își bate joc” de catolici cu imaginea în care apare deghizat în papă
05/05/2025 03:22

Donald Trump a fost acuzat că si-a bătut joc de alegerea unui nou lider al Bisericii Catolice, după ce a postat pe retelele de socializare o imagine generată de inteligenta artificială in care apare el ins ...

Putin speră că armele nucleare nu vor fi necesare pentru încheierea operațiunii din Ucraina
05/05/2025 03:20

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, in comentarii publicate duminică, că Rusia are capacitatea să incheie războiul din Ucraina. El a mentionat că nu a fost nevoie pană acum ca Rusia să apeleze la ar ...

Făcături de campanie: După falsa comisie a Congresului venită în România, avem și falșii emisari ai lui Trump
05/05/2025 03:16

”O delegatie oficială a Statelor Unite ale Americii, condusă de James E. Trainor, vicepresedinte al Comisiei Electorale Federale, se află de vineri la Bucuresti pentru a monitoriza alegerile prezidentiale ...

Se complică situația: soldat ucrainean capturat de ruși spune că a fost antrenat în România de suedezi și norvegieni
05/05/2025 03:10

Un soldat ucrainean capturat de rusi, Alexander Getrik, a declarat că a fost instruit in Romania, unde trupele ucrainene au fost invătate să folosească pusca de asalt M4A1 de instructori din Suedia si Norve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei