Războiul din Ucraina a scos la iveală defecte grave ale unora dintre cele mai sofisticate sisteme de luptă americane

Dimensiune font:

| 18-05-2024 14:38

Deblocarea ajutorului militar american în valoare de 61 de miliarde de dolari în aprilie a reprezentat un impuls pentru forțele ucrainene aflate în dificultate în fața invadatorilor ruși.

Totuși, Ucraina nu este singurul beneficiar al acordului. Analiștii spun că SUA obțin informații valoroase despre defectele unora dintre cele mai importante arme și sisteme militare ale sale.

De la începutul războiului, în februarie 2022, SUA au fost cel mai important aliat al Ucrainei, oferind un ajutor total de 107 miliarde de dolari guvernului de la Kiev.

De la bruierea rachetelor la drone și artilerie, SUA obțin informații valoroase despre slăbiciunile pe care acestea le au pe câmpurile de luptă din estul și sudul Ucrainei.

Războiul electronic

Unitățile de luptă electronică ale Rusiei au devenit din ce în ce mai exacte în bruierea sistemelor de navigație GPS folosite pentru a ghida rachetele și obuzele către ținte, deturnându-le de la curs și făcându-le inutile.

„Războiul a dezvăluit că unele dintre munițiile ghidate cu precizie din Statele Unite eșuează într-un mediu electromagnetic ”, a declarat pentru Business Insider, Stacie Pettyjohn, analist militar la Centrul pentru Noua Securitate Americană.

În schimb, dronele ieftine, disponibile pe piața autohtonă, au jucat un rol extrem de important în Ucraina. Forțele Kievului au folosit dronele pentru a compensa lipsa de soldați și de echipamente în lupta împotriva Rusiei. Le-a folosit pentru a supraveghea pozițiile inamice, pentru a ghida loviturile de artilerie și le-a echipat cu grenade sau explozibili pentru a ataca pozițiile inamice.

Dronele ucrainene sunt, de asemenea, sensibile la războiul electronic, dar Ucraina a produs tehnologie pentru a se sustrage semnalelor de bruiaj și pentru a exploata lacunele din apărarea de război electronic a Rusiei.

Folosirea dronelor pe câmpul de luptă

Manevrarea, mascarea și aprovizionarea trupelor pe câmpurile de luptă aflate sub supravegherea constantă a dronelor este o altă enigmă cu care se confruntă experții Pentagonului, potrivit lui Pettyjohn.

Pentagonul caută să își îmbunătățească rapid capacitatea de a desfășura drone pentru a sprijini trupele proprii sau aliate și pentru a elimina dronele inamice, despre care analiștii militari cred că vor fi omniprezente pe câmpurile de luptă în viitor. În prezent, susține Pettyjohn, armata americană are doar câteva drone vechi pe fiecare unitate.

„Una dintre lecțiile cheie ale acestui conflict este că democratizarea armelor de atac de precizie face câmpul de luptă incredibil de letal”, a subliniat Pettyjohn.

Un deficit de arme

Războiul din Ucraina a scos la iveală probleme nu doar cu calitatea armelor, ci și cu capacitatea SUA de a le produce în cantitatea de care are nevoie Ucraina.

Timp de zeci de ani, SUA s-au pregătit pentru război împotriva grupărilor militante, cum ar fi talibanii din Afganistan. Dar războiul din Ucraina seamănă mai mult cu conflicte precum Primul Război Mondial, cu două armate aflate pe poziții bine apărate, care trag zeci de mii de focuri de artilerie pe zi unul în celălalt pentru a epuiza adversarul. Iar armata americană trebuie încă să se adapteze la așa ceva.

În schimb, Rusia și-a plasat economia pe picior de război, crescând masiv cantitatea de echipamente militare pe care o poate produce și plasând Ucraina într-un dezavantaj serios.

„Cea mai mare problemă pe care războiul din Ucraina a scos-o la iveală în ceea ce privește armele americane este că Pentagonul pur și simplu nu cumpără suficiente muniții pentru un conflict prelungit la scară largă”, a afirmat Pettyjohn.

Aceasta a adăugat că recenta lege privind ajutorul pentru Ucraina, care conține miliarde de dolari pentru producția de arme americane, nu rezolvă problema.

„Acesta este un pansament care nu rezolvă problema fundamentală. Pentagonul trebuie pur și simplu să cumpere mai multe arme anual”, a spus ea.

În timpul recentei blocări a ajutorului din partea SUA, Ucraina a fost învinsă cu un scor de 10-1 pe anumite părți ale liniei de front. Pe tot parcursul războiului, aliații occidentali ai Kievului s-au străduit să furnizeze suficiente cartușe de artilerie și muniție.

Dar, deși războiul a ridicat serioase probleme pentru șefii Pentagonului a arătat, de asemenea, că multe dintre sistemele sale de armament rămân mult mai bune decât cele ale adversarilor săi.

Sistemele americane de apărare aeriană Patriot au protejat orașele ucrainene de atacurile masive cu drone și rachete ale forțelor Moscovei. Și, deși unele au fost interceptate, rachetele cu rază lungă de acțiune HIMARS continuă să producă pagube devastatoare mult în spatele liniilor de front ale Rusiei. Între timp, drona explozivă Switchblade 600 a reprezentat o armă importantă pentru Ucraina în ceea ce privește țintirea bateriilor de artilerie și a trupelor ruse, potrivit rapoartelor.

Un cost prea mare

O problemă cu sistemele de apărare aeriană din SUA este însă că rachetele costă mult mai mult decât dronele ieftine cu care sunt adesea folosite pentru a le doborî, a spus Pettyjohn, prezentând planificatorilor militari americani o altă problemă cu care trebuie să se confrunte.

„Să tragi cu rachete scumpe în drone și rachete ieftine nu este o strategie sustenabilă și nici una care să permită Statelor Unite să se impună în aceste lupte care necesită rezistență”, a adăugat ea.

O lecție esențială, a spus Pettyjohn, este următoarea: cantitatea contează la fel de mult precum calitatea.

„SUA ar fi trebuit să învețe că, pe lângă precizie, cantitatea contează și ea. Armata americană are nevoie de mai multe obuze de artilerie, rachete și drone decât are în prezent și de o bază industrială care să poată mări producția acestor sisteme critice”, a spus Pettyjohn.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Donald Trump propune migranţilor ilegali zboruri gratuite în străinătate
10/05/2025 12:04

Donald Trump a semnat un decret care propune migranţilor ilegali zboruri gratuite in străinătate.   Donald Trump, al cărui program de expulzări masive de imigranţi ilegali este contracarat de justi ...

Un nor toxic afectează o regiune în care locuiesc foarte mulți români - Peste 160.000 de persoane sunt îndemnate să rămână la adăpost
10/05/2025 11:59

  Peste 160.000 de persoane din cinci municipalităţi ale regiunii spaniole Catalonia au fost indemnate de autorităţi să nu iasă din locuinţele lor, din cauza unui nor toxic de c ...

Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
10/05/2025 11:52

  Într-o miscare de a-si consolida campania impotriva fraudei fiscale, spălării banilor si finantării terorismului, Spania a introdus noi măsuri prin care persoanele fizice trebuie să ...

Mai sunt doar două săptămâni pentru depunerea declarației unice. Cine trebuie să plătească la sănătate și pensii?
09/05/2025 17:07

Persoanele care au obtinut anul trecut venituri in afara salariului – din chirii, dobanzi, activităti independente, agricultură sau drepturi de autor – trebuie să depună la ANAF Declaratia Unic� ...

Ce a cerut Rusia la negocierile cu SUA privind Ucraina. Dezvăluirile făcute de vicepreședintele american JD Vance
09/05/2025 14:42

 Vicepresedintele american JD Vance a declarat că Rusia a cerut teritorii pe care nu le-a cucerit incă in Ucraina. Cererea a fost formulată in cadrul negocierilor mediate de SUA pentru incheierea războ ...

Opt spații comerciale din centrul Iașului și aproape 200 de locuri de parcare, scoase la licitație
09/05/2025 12:10

 Primăria Iasi scoate la licitatie de inchiriere aproape 200 locuri de parcare si opt spatii comerciale din zona centrală. Procedurile vor fi organizate pe parcursul lunii mai si iunie.  Î ...

Temperaturi scăzute la sfârșit de primăvară. Prognoza meteo pe următoarele săptămâni
09/05/2025 10:47

 Temperaturile vor fi mai mai coborate decat cele specifice pană aproape de sfarsitul lunii mai, anunţă vineri, 9 mai, meteorologii, precizand că apoi vremea se va incălzi, astfel că in prima decadă ...

Americanii au început să închirieze găini, ca să nu mai cumpere ouă scumpe din magazine. Cât plătesc pe lună
09/05/2025 06:02

Speriati de scumpirea masivă a ouălor si de restrictiile impuse in supermarketuri, tot mai multi americani aleg o solutie inedită: inchirierea de găini. Yong-mi Kim, profesoară universitară din California ...

Donald Trump pregătește Republica Moldova pentru a deporta aici un milion de imgiranții ilegali din SUA
08/05/2025 13:09

 Poliţia Republicii Moldova a beneficiat de un pachet de asistenţă tehnică, in valoare de 320.000 de dolari, din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii. Asistenţa, sub formă de echipamente tac ...

De ce sunt India și Pakistanul în pragul războiului și cât de periculoasă este situația?
07/05/2025 20:16

 Regiunea disputată Kashmir, de-a lungul Liniei de Control, este din nou epicentrul unei crize internationale. Un expert explică de ce sunt India si Pakistanul in pragul războiului si cat de periculoas� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei