VIDEO Tensiune maximă la Casa Albă, conferința de presă a fost anulată. Trump și Vance l-au atacat pe Zelenski: „Se poate întoarce când este pregătit pentru pace”

Dimensiune font:

| 28-02-2025 21:00

 

VIDEO Tensiune maximă la Casa Albă, conferința de presă a fost anulată. Trump și Vance l-au atacat pe Zelenski: „Se poate întoarce când este pregătit pentru pace” / Președintele Ucrainei le-a cerut să nu facă „niciun compromis cu un ucigaș”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită la Casa Albă pentru discuții cu omologul american, Donald Trump, vineri, 28 februarie 2025.  

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit luni la Casa Albă pentru o discuție cu omologul său american, însă dialogul a devenit tensionat pe parcurs. Donald Trump și vicepreședintele JD Vance l-au acuzat că este lipsit de respect și nerecunoscător, avertizându-l că SUA se va retrage din ecuație dacă autoritățile de la Kiev nu încearcă să ajungă la un acord pentru încheierea războiului. În replică, Zelenski le-a spus că Vladimir Putin și oficialii ruși și-au încălcat cuvântul în mai multe rânduriîndemnând Washingtonul să nu facă „niciun compromis cu un ucigaș”. Conferința de presă pe care urmau să o susțină cei doi șefi de stat după discuția din Biroul Oval a fost anulată.

Aceasta este prima vizită oficială a lui Volodimir Zelenski la Casa Albă după ce Donald Trump a preluat mandatul. De asemenea, este prima oară când cei doi lideri se întâlnesc după schimbul de replici dur pe care l-au avut săptămâna trecută. 

Principalele momente ale vizitei lui Zelenski în SUA, LIVETEXT:

Președintele SUA a transmis un prim comunicat după încheierea întâlnirii din Biroul Oval, afirmând că liderul ucrainean Volodimir Zelenski „se poate întoarce când este pregătit pentru Pace”.

„Am avut o întâlnire foarte semnificativă astăzi la Casa Albă. S-au învățat multe care nu ar fi putut fi înțelese niciodată fără o conversație sub asemenea foc și presiune. Este uimitor ce iese prin emoție și am stabilit că președintele Zelensky nu este pregătit pentru pace dacă America este implicată, pentru că simte că implicarea noastră îi oferă un mare avantaj în negocieri. Nu vreau avantaj, vreau pace. El a fost lipsit de respect la adresa Statelor Unite ale Americii în prețuitul Birou Oval. Se poate întoarce când este pregătit pentru Pace”, a declarat președintele Donald Trump.

Donald Trump și Volodimir Zelenski au anulat conferința de presă pe care urmau să o susțină la capătul întrevederii din Biroul Oval al Casei Albe, a anunțat CNN, care a descris întâlnirea, una marcată de schimburi dure de replici și acuzații, ca fiind una „ostilă”. 

Vicepreședintele SUA, republicanul JD Vance, l-a acuzat pe președintele Ucrainei că a făcut „campanie” pentru democrați în octombrie în Pennsylvania.

„Ai spus mulțumesc măcar o dată? În toată întâlnirea asta ai spus mulțumesc? Ai fost în Pennsylvania și ai făcut campanie pentru opoziție în octombrie. Oferă niște cuvinte de apreciere pentru Statele Unite ale Americii și pentru președintele care încearcă să îți salveze țara”, i-a spus JD Vance.

„Te rog, crezi că dacă vorbești foarte tare despre război…”, a încercat să îi răspundă Zelenski. Trump l-a întrerupt și a apărat tonul lui JD Vance, atrăgându-i atenția președintelui ucrainean.

„Nu vorbește tare, nu vorbește tare. Țara ta este într-o mare problemă. Așteaptă un minut, ai vorbit destul. Țara ta este într-o mare problemă. Nu câștigi, nu câștigi asta. Ai o nenorocită de șansă de a ieși OK datorită nouă”, i-a spus Trump lui Zelenski.

JD Vance i-a spus lui Volodimir Zelenski că Ucraina are probleme din perspectiva mobilizării de efective și că autoritățile de la Kiev au nevoie de „propagandă” pentru a convinge oamenii să intre în armată.

„Cred că este nerespectuos din partea ta (…). Ar trebui să îi mulțumești președintelui pentru că încearcă să pună capăt acestui conflict (…). Negi că ați avut probleme cu adusul oamenilor în armată? Și crezi că e respectuos să vii în Biroul Oval, în Statele Unite ale Americii, și să ataci administrația care încearcă să împiedice distrugerea țării tale?”, i-a spus vicepreședintele SUA lui Zelenski. „În timpul războiului, toată lumea are probleme. Chiar și voi, dar voi aveți un ocean frumos și nu o simțiți acum, dar o veți simți în viitor. Doamne ajută, voi nu aveți război”, a fost replica președintelui ucrainean.

Afirmația lui Volodimir Zelenski l-a iritat pe Donald Trump.

„Nu ne spune tu cum o să ne simțim. Încercăm să rezolvăm o problemă, nu ne spune ce o să simțim, pentru că nu ești în poziția de a dicta (…) ce o să simțim noi. O să ne simțim foarte bine (…), suntem foarte puternici. Acum nu ești într-o poziție prea bună. Te-ai lăsat să fii într-o poziție foarte proastă (…). Nu ești într-o poziție bună, nu ai cărțile acum (…). Pariezi cu viețile a milioane de oameni, te joci cu Al Treilea Război Mondial”, i-a spus președintele SUA, în timp ce Zelenski încerca să reacționeze. 

„Despre ce fel de diplomație vorbești, JD?”, l-a întrebat Volodimir Zelenski pe vicepreședintele SUA, care pleda pentru soluționarea războiului din Ucraina prin diplomație. Președintele ucrainean i-a amintit că omologul rus, Vladimir Putin, și-a încălcat de mai multe ori cuvântul asumat la masa negocierilor.

„În 2014, nu l-a oprit nimeni. Pur și simplu a ocupat și a luat, a ucis oameni (…). În perioada 2014-2022 situația a fost la fel. Oamenii mor pe linia de contact. Nu l-a oprit nimeni (…). În 2019 am semnat cu el acordul, l-am semnat cu el, Macron, Merkel (…), de încetare a focului (…). După aceea a încălcat acordul de încetare a focului, ne-a omorât oamenii și nu a făcut schimb de prizonieri. Am semnat acordul pentru schimbul de prizonieri, dar nu a făcut-o. Despre ce fel de diplomație vorbești, JD? La ce te referi?”, a spus Zelenski.

„Mă refer la genul de diplomație care o să pună capăt distrugerii țării tale”, a fost răspunsul lui Vance.

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a avut o atitudine ostilă la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și l-a acuzat că nu le-a mulțumit americanilor pentru ajutorul primit. 

„Timp de patru ani, în Statele Unite ale Americii, am avut un președinte care a stat în conferințe de presă și a vorbit dur despre Vladimir Putin, iar apoi Putin a invadat Ucraina și a distrus o bucată semnificativă din țară. Calea către pace și calea către prosperitate este, poate, să ne angajăm în diplomație (…). Ai spus mulțumesc măcar o dată?”, a mai spus JD Vance.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a contrat cu președintele și vicepreședintele SUA, Donald Trump și JD Vance, care l-au acuzat de „lipsă de respect”.

„Dacă nu aveați echipament militar, acest război se încheia în două săptămâni”, i-a spus Donald Trump, care a menționat că „un președinte prost” a dat Ucrainei 300 de miliarde de dolari.

Donald Trump i-a transmis lui Volodimir Zelenski că ar trebui să fie „recunoscător” și că „pariază cu Al Treilea Război Mondial”, potrivit Reuters. Președintele american i-a reproșat omologului ucrainean că afirmațiile sale au fost lipsite de respect și i-a transmis că fie va ajunge la un acord, fie SUA se retrage din Ucraina.

„Nu sunt aliniat cu nimeni. Sunt aliniat cu Statele Unite ale Americii și cu binele lumii”, a declarat președintele Trump.

Donald Trump a dezvăluit că a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, „de nenumărate” ori, transmite AFP. În plan public se cunoștea doar despre convorbirea din 12 februarie, la finalul căreia președintele SUA anunța că au „convenit începerea imediată a negocierilor”.

Donald Trump a vorbit despre rolul pe care îl joacă el în cadrul negocierilor, afirmând: „Sunt la mijloc, sunt atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia”.

„Vreau să rezolv situația”, a adăugat președintele american, citat de The Guardian.

Președintele Ucrainei l-a îndemnat pe Trump să nu facă „niciun compromis cu un ucigaș”. Totodată, Volodimir Zelenski a reliefat importanța unui mecanism de protecție care să garanteze sustenabilitatea oricărui acord de pace.

Tot în cadrul întâlnirii din Biroul Oval, președintele SUA reiterat că Europa și NATO trebuie să cheltuie mai mulți bani pentru sectorul apărării. Întrebat despre Flancul Estic al Alianței, Donald Trump a descris Polonia drept un aliat model.

Președintele SUA a lăudat trupele ucrainene „incredibil de curajoase” și le-a acordat un „mare merit” pentru că au rezistat timp de trei ani în fața agresiunii ruse, relatează The Guardian.

Donald Trump a confirmat că acordul pentru minereuri va fi semnat în această seară, menționând că îl consideră „foarte corect” și că intenționează să folosească materialele din pământuri rare „pentru tot ceea ce facem, inclusiv AI (inteligență artificială, n.r.) și arme militare”.

Concluzia noului acord este că „nu vă veți întoarce la luptă”, a subliniat președintele Trump.

Ucraina, a continuat el, va trebui să facă anumite compromisuri, însă „nu poți face tranzacții fără compromisuri”, iar ele „nu vor fi atât de mari pe cât cred unii că va trebui să le faceți”.

Înaintea întâlnirii cu Donald Trump, Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu o delegație bipartizană a Senatului SUA.

„Discuțiile noastre s-au concentrat pe asistența militară în formă continuată pentru Ucraina, inițiative legislative relevante, întâlnirea mea cu Președintele Trump, eforturi pentru a atinge o pace justă și de durată, viziunea noastră pentru încheierea războiului și importanța unor măsuri de securitate robuste. Ne mândrim că avem parteneri strategici și prieteni ca Statele Unite. Suntem recunoscători pentru sprijinul bicameral și bipartizan pentru Ucraina pe parcursul celor trei ani de agresiune a Rusiei pe scară largă”, a scris Zelenski într-o postare pe rețelele sociale.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit la Casa Albă și a fost întâmpinat de omologul său american, Donald Trump. Cei doi și-au strâns mana, liderul american a arătat spre cel spre ucrainean, iar apoi au făcut gest cordial către reporteri și alți invitați și au intrat pentru discuții. Trump nu le-a răspuns jurnaliștilor care îl întrebau de la distanță dacă are vreun mesaj pentru Vladimir Putin.

Zelenski este așteptat din moment în moment la Casa Albă.

Programul întâlnirii Trump-Zelenski

  • La ora locală 11:00 (18:00, ora României), Zelenski și Trump se vor întâlni la Casa Albă – o ceremonie va marca întâlnirea celor doi lideri în holul West Wing.
  • Trump și Zelenski își vor continua discuțiile, urmând să fie făcute scurte declarații din partea ambilor lideri mondiali în Biroul Oval.
  • După prânzul de lucru, cei doi lideri vor răspunde întrebărilor presei începând cu ora locală 13:00 (ora României 20:00).
  • Mai târziu în cursul serii, în jurul orei 19:00 (miezul nopții în România), Zelenski se va întâlni cu reprezentanți ai comunității ucrainene – înainte de a pleca în Marea Britanie pentru o întâlnire cu Starmer și cu liderii UE în acest weekend.

Acordul privind exploatarea resurselor minerale ucrainene

Ucraina și SUA au convenit asupra unui acord cadru privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, după îndelungi negocieri. Detaliile acordului ce va oferi SUA un acces preferențial la resursele minerale ucrainene și sumele implicate sunt încă vagi.

Potrivit presei internaționale, Zelenski urmărește prin această înțelegere să obțină pentru Ucraina o protecție din partea SUA în fața unei eventuale agresiuni rusești în viitor, iar Trump să obțină din partea Ucrainei o compensație pentru ajutorul deja oferit acesteia în războiul cu Rusia.

Anterior, Zelenski a respins o propunere iniţială din partea SUA care ar fi impus Ucrainei să furnizeze Americii resurse în valoare de 500 de miliarde de dolari ca despăgubiri pentru ajutorul militar şi umanitar deja primit.

Ultima variantă, asupra căreia Zelenski a dat de înțeles că va încerca să mai negocieze vineri cu Trump, nu mai obligă Kievul să recunoască respectivele datorii în contul ajutorului primit până acum din partea SUA, dar lasă în suspans chestiunea garanțiilor de securitate.

Președintele american a precizat însă că nu va oferi Ucrainei garanții de securitate, estimând că europenii ar trebui să facă acest lucru, și a apreciat de asemenea că acordul în sine pentru exploatarea resurselor este „un fel de garanție de securitate” automată pentru Ucraina, întrucât lucrătorii americani vor fi prezenți în această țară pentru exploatarea zăcămintelor minerale ale acestei țări după ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.

Fond comun americano-ucrainean

Președintele republican a insistat că dorește compensații pentru ajutorul militar și economic oferit Ucrainei de administrația predecesorului său democrat Joe Biden în războiul cu Rusia, el estimând suma datorată de Kiev la 500 de miliarde de dolari, de aproximativ patru ori mai mult decât ajutorul de circa 120 de miliarde de dolari estimat de Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel).

La rândul său, Volodimir Zelenski susține că valoarea ajutorului american oferit țării sale în războiul cu Rusia nu ar depăși 100 de miliarde de dolari și a refuzat să semneze cu SUA un acord pentru care ar trebui să plătească apoi „zece generații de ucraineni”.

Noul acord nu mai face referire la o datorie a Ucrainei față de SUA, a declarat miercuri președintele ucrainean, precizând că veniturile rezultate din exploatarea mineralelor ucrainene vor fi depozitate într-un fond comun americano-ucrainean.

O condiție cheie – garanții de securitate

O condiție cheie pentru a ceda către aliați din resursele sale minerale este, pentru Kiev, obținerea de garanții de securitate care să descurajeze Rusia să mai atace vreodată Ucraina după un eventual acord de încetare a ostilităților. Ideea cedării parțiale a acestor resurse către aliații săi a fost lansată chiar de Zelenski, încă din octombrie.

Ucraina consideră că cea mai bună garanție de securitate ar fi aderarea la NATO, scenariu respins de Washington pentru că ar face imposibil orice armistițiu sau acord de pace cu Rusia, care consideră un asemenea pas drept o ‘linie roșie’ și chiar menționează extinderea NATO printre cauzele acestui război.

În lipsa acestei aderări, Zelenski speră să afle vineri din partea lui Trump dacă SUA măcar vor continua ajutorul militar pentru Ucraina.

O altă cerere ucraineană privește trimiterea unei forțe de menținere a păcii, în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia.

Acordul privind exploatarea mineralelor ucrainene, în versiunea consultată acum de presă, include o referire la securitatea Ucrainei, dar fără garanții concrete. „Guvernul Statelor Unite sprijină eforturile Ucrainei de a obține garanțiile de securitate necesare pentru stabilirea unei păci durabile”, se menționează în text.

Trump și-a schimbat retorica înainte de sosirea lui Zelenski

În urmă cu o săptămână, Donald Trump a lansat un atac virulent la adresa lui Volodimir Zelenski, președintele american numindu-l pe omologul ucrainean „un comediant cu un succes modest” și „un dictator fără alegeri”, care a ales războiul cu Rusia — o escaladare fără precedent în plin proces de negociere a încheierii războiului, discuții pe care SUA le poartă cu Rusia, în lipsa Ucrainei.

Ulterior, Trump și-a continuat criticile sale la adresa liderului de la Kiev, afirmând că „nu crede că este foarte important” ca Zelenski să ia parte la negocierile de pace. Înainte de venirea lui Zelenski la Casa Albă, Trump și-a minimalizat afirmațiile de săptămâna trecută.

„Am spus eu asta?”, a răspuns președintele american unei întrebări adresate de jurnaliști, la Casa Albă, unde Trump l-a primit joi pe prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer.

„Nu pot să cred că am spus asta. Următoarea întrebare”, a continuat Donald Trump, afirmând apoi că are „relații foarte bune” cu Zelenski, pe care îl va primi azi la Washington.

Ce spune Kremlinul despre întâlnirea lor

În cadrul unei întâlniri cu reporterii de vineri dimineață, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre retorica mai blândă a președintelui american cu privire la omologul său ucrainean. El a răspuns: „Să așteptăm contactele de astăzi, rezultatele acestora și declarațiile care vor fi făcute după aceea”.

Un jurnalist rus a spus apoi că Trump a fost acuzat că „vorbește cu toată lumea, mai puțin cu Putin, de pe o poziție de forță” și l-a întrebat pe Peskov cum ar trebui Rusia să poarte dialogul cu SUA. Peskov a răspuns că Rusia „dorește să poarte un dialog nu doar cu SUA, ci cu toate țările din poziția respectului reciproc și a beneficiilor reciproce”.

Trump: Rusia are „cărțile în mână” în negocierile de pace

Donald Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina încă dinainte de a ajunge la Casa Albă. Pe 12 februarie, el a avut o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin. Negocierile de pace au fost derulate ulterior, când oficiali americani și ruși au avut, pe 18 februarie, o întâlnire în Arabia Saudită.

Atât Ucraina, cât și Europa au fost excluse de la masa discuțiilor, astfel că relațiile transatlantice au fost din ce în ce mai tensionate. Nu au ajutat, ce-i drept, nici criticicile lui Trump la adresa lui Zelenski și nici atacurile vicepreședintelui american JD Vance la adresa aliaților și a valorilor democratice europene.

La scurt timp după ce l-a numit pe Zelenski un „dictator”, președintele american a declarat pentru BBC că are încredere că Rusia dorește să încheie războiul din Ucraina, iar „cărțile sunt în mâna” Moscovei întrucât „au luat o mulțime de teritorii”.

„Cred că rușii vor să vadă sfârșitul războiului, chiar cred asta. Cred că au un pic cărțile în mână, pentru că au luat o mulțime de teritorii. Ei au cărțile în mână”, a declarat Trump pentru BBC.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Auchan a dat drumul la concedieri. Peste 700 de angajați dați afară
11/05/2025 11:32

Retailerul francez Auchan inchide 25 de supermarketuri din Spania, in cadrul unui plan de restructurare care va duce la desfiinţarea a peste 700 de locuri de muncă, relatează AFP, preluat de news.ro.   ...

Vladimir Putin are termen până luni să accepte un armistițiu în Ucraina. Reacția Kremlinului Citeşte întreaga ştire: Vladimir Putin are termen până luni să accepte un armistițiu în Ucraina. Reacția Kremlinului
10/05/2025 21:50

 Ucraina şi liderii europeni reuniţi sambătă la Kiev au convenit sambătă asupra unei incetări necondiţionate a focului pentru cel putin 30 de zile incepand de luni, 12 mai, avertizandu-l pe liderul ...

Donald Trump propune migranţilor ilegali zboruri gratuite în străinătate
10/05/2025 12:04

Donald Trump a semnat un decret care propune migranţilor ilegali zboruri gratuite in străinătate.   Donald Trump, al cărui program de expulzări masive de imigranţi ilegali este contracarat de justi ...

Un nor toxic afectează o regiune în care locuiesc foarte mulți români - Peste 160.000 de persoane sunt îndemnate să rămână la adăpost
10/05/2025 11:59

  Peste 160.000 de persoane din cinci municipalităţi ale regiunii spaniole Catalonia au fost indemnate de autorităţi să nu iasă din locuinţele lor, din cauza unui nor toxic de c ...

Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
10/05/2025 11:52

  Într-o miscare de a-si consolida campania impotriva fraudei fiscale, spălării banilor si finantării terorismului, Spania a introdus noi măsuri prin care persoanele fizice trebuie să ...

Mai sunt doar două săptămâni pentru depunerea declarației unice. Cine trebuie să plătească la sănătate și pensii?
09/05/2025 17:07

Persoanele care au obtinut anul trecut venituri in afara salariului – din chirii, dobanzi, activităti independente, agricultură sau drepturi de autor – trebuie să depună la ANAF Declaratia Unic� ...

Ce a cerut Rusia la negocierile cu SUA privind Ucraina. Dezvăluirile făcute de vicepreședintele american JD Vance
09/05/2025 14:42

 Vicepresedintele american JD Vance a declarat că Rusia a cerut teritorii pe care nu le-a cucerit incă in Ucraina. Cererea a fost formulată in cadrul negocierilor mediate de SUA pentru incheierea războ ...

Opt spații comerciale din centrul Iașului și aproape 200 de locuri de parcare, scoase la licitație
09/05/2025 12:10

 Primăria Iasi scoate la licitatie de inchiriere aproape 200 locuri de parcare si opt spatii comerciale din zona centrală. Procedurile vor fi organizate pe parcursul lunii mai si iunie.  Î ...

Temperaturi scăzute la sfârșit de primăvară. Prognoza meteo pe următoarele săptămâni
09/05/2025 10:47

 Temperaturile vor fi mai mai coborate decat cele specifice pană aproape de sfarsitul lunii mai, anunţă vineri, 9 mai, meteorologii, precizand că apoi vremea se va incălzi, astfel că in prima decadă ...

Americanii au început să închirieze găini, ca să nu mai cumpere ouă scumpe din magazine. Cât plătesc pe lună
09/05/2025 06:02

Speriati de scumpirea masivă a ouălor si de restrictiile impuse in supermarketuri, tot mai multi americani aleg o solutie inedită: inchirierea de găini. Yong-mi Kim, profesoară universitară din California ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei