4 tipuri de formulă de lapte praf pentru nou-născuți
Dimensiune font:
(Sursa foto: Freepik)
Laptele matern este hrana ideală pentru nou-născuți. Asta nu înseamnă însă că nu există situații în care alăptarea nu este posibilă și proaspetele mămici trebuie să apeleze la formule de lapte praf pentru a se asigura că bebelușii lor se dezvoltă așa cum ar trebui. Există mai multe tipuri de lapte praf potrivite pentru nou-născuți, iar în acest articol îți vom vorbi despre câteva dintre acestea.
1. Formula de lapte praf pe baza de lapte de vacă
Laptele praf pe bază de lapte de vacă este cel mai comun tip de lapte praf pentru nou-născuți, fiind ușor de găsit în majoritatea magazinelor și accesibil din punct de vedere financiar. Este o opțiune nutritivă, conținând proteine, vitamine și minerale esențiale pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. Cu toate acestea, ei pot dezvolta alergii la proteinele din laptele de vacă sau o intoleranță la lactoză.
Pentru a veni în întâmpinarea unor astfel de probleme, producătorii de lapte praf creează formule modificate pe bază de lapte de vacă ce conțin proteine parțial hidrolizate și o compoziție ajustată de nutrienți, facilitând astfel digestia și reducând riscul de alergii. Aceste formule sunt recomandate în special pentru bebelușii care nu prezintă alergii sau intoleranță la proteinele din laptele de vacă.[1]
2. Formula de lapte praf pe baza de lapte de capră
Formula de lapte praf pe baza de lapte de capră poate fi o opțiune mai bună decât cea pe bază de lapte de vacă în anumite situații. Laptele de capră are o compoziție nutritivă similară cu cea a laptelui de vacă, dar cu unele diferențe importante. În primul rând, nivelul de lactoză și grăsimile din laptele de capră sunt diferite de cele din laptele de vacă, ceea ce face ca acesta să fie mai ușor digerabil pentru unii bebeluși. În plus, comparativ cu formulele pe bază de lapte de vacă, laptele praf de capră conține în cantități mai ridicate anumite vitamine și minerale.
Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje potențiale ale laptelui de capră. Unul dintre aceste constă în faptul că acest tip de lapte praf are un gust distinct, care este posibil să nu fie pe placul bebelușului tău.[2]
3. Formula de lapte praf antireflux
Refluxul este o problemă comună la bebeluși, ce apare adesea la finalul mesei sau la scurt timp după aceea și care poate fi cauzată de imaturitatea sistemului digestiv sau intoleranțe alimentare. Simptomele includ regurgitarea frecventă, iritabilitatea și problemele de somn. În astfel de cazuri, laptele praf antireflux poate fi o soluție eficientă - astfel de formule sunt îngroșate cu amidon pentru a crește stabilitatea conținutului gastric și a reduce refluxul.
Atenție! Acest tip de lapte se folosește doar la recomandarea pediatrului. Ține cont, de asemenea, și de faptul că metoda de preparare poate fi diferită de cea a formulelor de lapte praf standard, deci trebuie să te asiguri că citești cu atenție instrucțiunile producătorului și le urmezi întocmai.[3] Înainte de a comanda aici o astfel de formulă de lapte praf, discută cu pediatrul tău.
4. Formula de lapte praf fără lactoză
Acest tip de lapte praf poate fi folosit de asemenea de la naștere, la recomandarea medicului. Formulele de lapte praf fără lactoză au fost create special pentru bebelușii diagnosticați cu intoleranță la lactoză. Deși rar, se poate întâmpla ca organismul acestora să nu poată digera și absorbi lactoză, ceea ce înseamnă că nu pot fi hrăniți cu formule standard de lapte praf. În caz contrar, apar simptome precum diareea, durerile abdominale, gazele intestinale și balonarea.[3]
Folosirea formulei de lapte praf potrivite pentru bebelușul tău este esențială pentru a-i asigura o creștere și dezvoltare sănătoasă. Fie că optezi pentru lapte praf pe bază de lapte de vacă, de capră, antireflux sau alte formule speciale, este important să consulți medicul pediatru și să ții cont de nevoile individuale ale micuțului tău pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere.
Bibliografie:
- „Choosing a Baby Formula”, HealthyChildren.org, 2023, www.healthychildren.org/english/ages-stages/baby/formula-feeding/pages/choosing-an-infant-formula.aspx. Accessed 16 May 2023.
- Dix, Megan. „The Best Goat Milk Formulas”, Healthline, 19 Aug. 2020, www.healthline.com/health/parenting/best-goat-milk-formulas#best-goats-milk-formulas. Accessed 16 May 2023.
- „Types of Formula”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/bottle-feeding/types-of-formula/. Accessed 16 May 2023.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau