Top 7 condimente care nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie
Dimensiune font:
Mirodeniile au inceput sa invadeze lumea de acum 4.000 de ani, civilizatiile istorice din Asia, Africa si Europa facand comert maritim cu acestea. Scortisoara, piperul, cardamomul, ghimbirul si turmericul erau utilizate in scop culinar, medical si religios, iar negotul cu mirodenii a fost dominat, pe rand, de arabi si chinezi (inainte de aparitia crestinismului), romani (in primele 5 secole d.Hr.), venetieni (secolele X-XV), portughezi (secolul XVI), olandezi (secolul XVII) si britanici (secolul XIX). Din orice bucatarie nu trebuie sa lipseasca 10 condimente esentiale
1. Scortisoara
Scortisoara este apreciata pentru abilitatile ei de a ajuta digestia, de a scadea tensiunea arteriala, de a stabiliza insulina, de a aroma atat feluri dulci, cat si mancaruri sarate. Se foloseste in bolul cu cereale integrale, la micul dejun, in bauturi calde (cidru cald de citrice si merisoare, latte de carbune), sosuri, smoothie-uri, deserturi de casa sau feluri principale de mancare (orez natur, curry, cartofi dulci la cuptor).
2. Turmeric
Turmericul (sau „sofranul indian”, cum i se mai spune) este un condiment popular in medicina ayurvedica si a ajuns la fie la moda, in ultima vreme, gratie proprietatilor sale antiinflamatorii (asigurate de continutul de curcumina). Acest condiment portocaliu intens da culoare retetelor in care este utilizat. Se foloseste in bauturi calde, retete dulci sau sarate (paine cu malai, unt vegan, omleta de tofu umpluta, pasta de tofu cu morcov, clatite de naut).
3. Ghimbir pudra
Nu intotdeauna ai ghimbir proaspat in casa si, desi acesta din urma are un gust mai intens, ghimbirul pudra are farmecul lui si rezista mai mult timp pe raft. Bogat in gingerol, substanta cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice, ghimbirul (Zingiber officinale) este eficient impotriva starilor de greata (ca cea matinala, din timpul sarcinii) si poate scadea glicemia. Foloseste ghimbir pudra in ceaiuri, retete asiatice si mediteraneene, dulci (turta dulce si prajituri) si sarate (sosuri, tagine si marinade). Ghimbirul pulbere se poate folosi atat in scop culinar (pe post de condiment), cat si in scop terapeutic (sub forma de ceai), fiind utilizat de mii de ani in medicina ayurvedica, datorita proprietatilor sale.
4. Chilli pudra
Pudra de chili este obtinuta din diverse tipuri de ardei iute uscat si maruntit, este perfecta pentru iubitorii de retete picante si poate fi un adjuvant de nadejde in lupta cu osteoartrita (functioneaza ca agent antiinflamator) si cu kilogramele in plus (deoarece contine calorii negative). Alege un condiment fara sare si zahar adaugate si incorporeaza chilli pudra in marinade, supe, mancaruri de fasole/legume si feluri de mancare mexicane, portugheze, indiene, chineze, coreene si thailandeze.
5. Chimion
Semintele de chimion pot fi folosite intregi sau sub forma de pudra in bucatarie. Acest condiment aromat este bogat in fier si ajuta digestia. Chimionul este prezent in retetele asiatice, din Orientul Mijlociu si din nordul Africii. Se foloseste in retete de paine, clatite din cartofi dulci si linte, ciuperci umplute cu legume, chiftelute de post, orez cu legume sau musaca vegana de vinete.
6. Oregano uscat
Oregano (Origanum vulgare) este inrudit cu maghiranul si menta, contine antioxidanti fitonutrienti care lupta cu infectiile bacteriene, fibre, vitamine si minerale. Un pic de oregano merge de minune in orice reteta cu sos de rosii si in feluri de mancare de inspiratie italiana, greceasca sau mexicana, conferindu-le aroma, fara a coplesi restul ingredientelor. Presara-l peste crutoane aromate si pizza cu legume sau in dressing-uri, spaghete, tagliatelle cu legume, calzone cu ciuperci, kebab cu sos de cocos si condimente creole, snitele de soia.
7. Busuioc uscat
Odata uscat, busuiocul (Ocimum basilicum) isi pierde din gustul specific, dar asta nu inseamna ca este un condiment care trebuie sa iti lipseasca din colectia culinara. Antiinflamator si antioxidant, busuiocul ajuta la detoxifierea corpului (sprjinind functia ficatului) si este un adjuvant al digestiei sanatoase. Adauga-l in supe si sosuri de rosii, in pate vegetal de naut, chiftele din seminte de floarea-soarelui, placinta ciobanului, placinta vegetariana cu legume, friptura vegetala pe pat de orez brun sau burgeri vegetali.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau