Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
Dimensiune font:
Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel prajite si invaluite de un sos acrisor de smantana cu ciuperci si mustar.
Prima mentionare scrisa a acestui preparat, “File de vita Stroganoff” (sau Stroganov), s-a facut de catre Jelena Molochowetz in editia din 1871 a cartii ei de bucate rusesti Podarok molodym chosajkam (“Cadou pentru tinerele gospodine”). Acolo preparatul este descris ca fiind un ragu cu sos de smantana si mustar. Nu reiese insa exact data la care ar fi aparut reteta.
In anul 1891 chef Charles Brière, care traia si activa in St.Petersburg, a prezentat Boeuf Stroganoff la un concurs culinar din Paris. Astfel a ajuns un mare clasic al gastronomiei internationale. (sursa)
Numele preparatului provine de la familia de nobili rusi Stroganov (frantuziti in Stroganoff). Preparatul nu este insa o mancare ruseasca traditionala ci este o capodopera relativ recenta a artistilor culinari. In casa contelui Stroganoff din Odessa au avut loc mereu banchete si dineuri unde s-au intalnit “oameni culti si frumos imbracati”. Pentru o astfel de masa s-a creat si aceasta reteta care a primit ulterior numele de Boeuf Stroganoff. O alta sursa arata ca reteta ar fi fost creata de bucatarul francez André Dupont special pentru conte, care era batran si nu ar mai fi avut dinti cu care sa mestece bucatile mari de carne.
Un lucru e cert: reteta uneste in mod spectaculos gastronomia rusa cu cea franceza.
Variantele acestei retete sunt multe si nu este unanim stabilit daca se foloseste carne de vita, vitel sau manzat, daca se pun sau nu castraveti murati, daca se pune sau nu cognac, suc de rosii etc. Ceea ce este sigur, in toate retetele, este prajirea rapida a carnii taiate in fasii subtiri (sau cubulete) si adaugarea unui sos de ceapa si ciuperci si acrirea cu smantana si mustar a preparatului. In unele retete apare si lamaia.
Din tot ceea ce am citit pe internet si in cartea de retete “Die 100 berühmtesten Rezepte der Welt” a lui Roland Gööck (Cele 100 de retete renumite ale lumii”) va prezint varianta poate cea mai raspandita a acestei Boeuf Stroganoff.
Ingrediente
* 900 g carne de vita/manzat/vitel
* 2 cepe mici (170g)
* 250 g ciuperci proaspete (champignon)
* 10 g faina
* 1 lingura de mustar
* 125 g smantana acrisoara cu min. 20% grasime
* 500 ml supa de vita
* 80 ml ulei
* 30 g unt 82%
* 10 g faina
* sare, piper
* optional: suc de lamaie, castraveti murati, coniac
Garnituri la alegere:
orez simplu, cartofi natur, paste, tarhane, cuscus, spaetzle, galuste de faina
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau