30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd

muzica  Traviata1

Dimensiune font:

| 10-09-2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică clasică. Acest muzician german excepțional și-a adus contribuția în epoca de tranziție dintre perioada clasică și cea romantică.

Până și cei care nu știu să numească vreuna dintre compozițiile lui Beethoven i-au auzit muzica la un moment dat. Așadar, iată 30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, artistul desăvârșit, muzicianul care a compus unele dintre cele mai importante opere după ce a surzit.

 

Portret al lui Beethoven la 13 ani, realizat de pictor necunoscut din Bonn (circa 1783). Foto: Wikimedia

 

1. Ludwig van Beethoven s-a născut în Bonn, Germania, în decembrie 1770. Data exactă a nașterii sale nu este cunoscută.

2. Tatăl lui Ludwig, un cântăreț ratat, și-a pus toate speranțele în fiul său, pe care îl obliga să exerseze ore întregi în fiecare zi.

3. Adeseori, tatăl său îl bătea atunci când Ludwig greșea notele. 

4. Beethoven a fost nevoit să abandoneze școala la 11 ani pentru a ajuta la întreținerea familiei sale. Astfel, nu a învățat niciodată operații matematice cum ar fi înmulțirea sau împărțirea.

5. Beethoven a avut alți șase frați, însă patru dintre ei au murit în timpul vieții compozitorului.

 

6. Înainte să împlinească 18 ani, Beethoven era deja principalul întreținător al familiei sale.

7. Tatăl lui i-a spus că s-a născut în 1772, nu în 1770. A făcut asta pentru a întreține iluzia că era mai tânăr decât era în realitate și pentru a face ca talentele lui să pară și mai remarcabile. Beethoven a aflat adevărul după cinci ani.

8. Impresionant este faptul că Beethoven și-a publicat prima compoziție la vârsta de 12 ani. Pe deasupra, opera era compusă în Do minor, o alegere ciudată la acea vreme și destul de dificil de interpretat. 

9. Din păcate, Beethoven era bolnăvicios şi şi-a petrecut o mare parte din viață suferind de o mare varietate de afecțiuni, cum ar fi colici, reumatism, febră reumatică, tifos, boli ale pielii, abcese, o serie de infecții, oftalmie, degenerarea inflamatorie a arterelor, icter, hepatită cronică și ciroză.

10. Când s-a mutat în Viena, la scurt timp după ce împlinit 20 de ani, Beethoven a luat lecții de la Joseph Haydn – un alt compozitor semnificativ și influent.

 

„Beethoven plimbându-se prin natură”, de Julius Schmid. Foto: Wikimedia

 

11. Cei doi compozitori își pierdeau adeseori răbdarea unul cu altul și nu s-au plăcut prea mult.

12. Când Beethoven a început să compună, clavecinul era instrumentul dominant. Însă Beethoven a compus pentru pian, instrument pentru care nimeni nu scrisese încă compoziții elaborate. 

13. Celebra „Sonată a Lunii” i-a fost dedicată elevei sale, Julie Guicciardi, de care Beethoven era îndrăgostit.

14. Ludwig van Beethoven a făcut câteva dedicații foarte interesante – una dintre ele este dedicația „Simfoniei a Treia”, adresată lui Napoleon Bonaparte.

15. Beethoven detesta să ofere lecții de pian – în afara cazului în care elevii erau femei atrăgătoare sau deosebit de talentați.

Ludwig van Beethoven a compus opere nemuritoare când era complet surd

16. La 25 de ani, auzul lui Beethoven a început să se înrăutățească. La 27 de ani auzea un țiuit permanent, iar la 46 de ani era deja complet surd.

17. Chiar și după ce și-a câștigat celebritatea, Beethoven a fost nevoit să continue să muncească pentru a trăi în condiții confortabile.

18. Un grup de nobili vienezi i-a oferit lui Beethoven un salariu de 4.000 de florini ca să rămână în Viena drept virtuoz și compozitor al orașului. 

19. Beethoven a fost primul muzician care a primit un salariu pentru a compune ce și când voia.

20. Înainte de a-și pierde auzul, Beethoven devenise celebru pentru abilitățile lui de improvizație.

21. Chiar și după ce și-a pierdut auzul, Beethoven a continuat să compună.

 

Ludwig van Beethoven, portret de Joseph Karl Stieler, 1820. Foto: Wikimedia

 

22. „Simfonia a Noua” a fost prima simfonie care a inclus porțiuni pentru voce.

23. Circula zvonul că Beethoven își scufunda capul în apă rece înainte de a compune, însă nimeni nu știe de ce ar fi făcut asta. 

24. Un fabricant englez de piane, Thomas Broadwood, i-a trimis lui Beethoven un pian în dar în 1818. Însă compozitorul era complet surd și nu a putut auzi nicio notă produsă de instrument.

25. După ce și-a pierdut auzul, Beethoven comunica cu prietenii lui prin intermediul unor „caiete pentru conversație”.

26. Unele dintre cele mai importante opere ale sale au fost compuse în ultimul deceniu al vieții, perioadă în care compozitorul era complet surd.

27. Când compunea, Beethoven se folosea de niște caiete cu schițe, care, în mare parte, au supraviețuit – astfel putem afla foarte multe despre felul în care compunea. 

28. Tatăl lui Beethoven era alcoolic, trăsătură care s-a manifestat și la marele compozitor.

29. Când Ludwig van Beethoven se afla pe patul de moarte, un prieten i-a adus în dar câteva sticle de vin. Beethoven i-a spus: „Păcat, păcat, prea târziu.” Acestea au fost ultimele sale cuvinte.

30. Ultima operă terminată de Beethoven a fost „Cvartetul de coarde numărul 13”, în 1825. Compozitorul a murit în 1827.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei