„Lucrul cel mai important la un spectacol este să provoace emoție”

1ovidiu lazar1

Dimensiune font:

| 09-01-2020 08:44

 Dialog cu regizorul Ovidiu Lazăr, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

 

 

 

- Începeți 2020 cu o premieră, „Gaițele. A câta este în cariera dvs? Aveţi 33 de ani de când slujiţi teatrul.

- (râde) Și 60 de ani, în februarie! Mai mult de jumătate din viață am petrecut-o în Teatrul Național și nu realizez când au trecut anii. Când am venit la teatrul din Iași, pentru examenul de diplomă, Cătălina Buzoianu mi-a spus un lucru absolut extraordinar – Dacă stai mai mul de cinci ani la Iași, acolo rămâi. Și exact asta s-a întâmplat, a fost ca un soi de profeție. Mi-au rămas tot timpul în cap și în suflet vorbele ei. Ea a stat vreo cinci ani la Iași, a lucrat la teatru, știa ce se va întâmpla.

Lumea în care trăim a uitat de emoții”

- Care să fie misterul, ce se întâmplă în cei cinci ani?

- Nu știu. Eu am avut ocazia să plec de mai multe ori, am și avut câteva colaborări, dar puține. Eu sunt leneș, în general, și dacă nu am confortul mental și profesional de care am nevoie, nu stau. Atmosfera de aici este într-un fel anume – clădirea, trupele de actori... Există un soi de continuitate care dă un firesc, un foarte rafinat și profund grad de profesionalism care te atrage la trupa de aici. Există și maniera care îmi convine, o anumită factură de teatru realist-psihologic, care este esenţială pentru mine. Spectacolul în sine nu este altceva decât, vorba lui Shakespeare, oglinda vremurilor pe care le trăim. Nu vorbesc despre o oglindă grosieră, cu tușe groase, ci una stilizată. La un moment dat, după vreo 30-40 de ani de viață și vreo 20 de ani de carieră, mi-am dat seama că lucrul cel mai important la un spectacol este să provoace emoție. Lumea în care trăim a uitat de emoții și este absolut important ca o reprezentaţie să provoace vibraţii fie în comic, fie în tragic, dar să meargă direct la sufletul spectatorului.

- Mă întreb care să fi fost prima piesă la Naționalul ieșean și ce emoții ați stârnit?

- Vaiii! Prima piesă a fost în 1986 şi a fost examenul meu de diplomă, O noapte furtunoasă. Eu discutasem caietul de regie cu Cătălina Buzoianu, aveam şi o distribuție de aur cu Teofil Vâlcu, Dionisie Vitcu, Sergiu Tudose, Violeta Popescu, Emil Coșeru, Doru Zaharia. Carmen Tănase era cea mai tânără din distribuție, era Zița. La facultate, în grupă am fost cinci studenți, iar eu am fost singurul pe care Cătălina Buzoianu l-a lăsat să monteze într-un teatru. Toți ceilalți susţineau examenele de diplomă la Cassandra, la București. Mai târziu am aflat că a fost o conjurație între Cătălina Buzoianu, Mircea Radu Iacoban și Teofil Vâlcu. Eu m-am trezit luat aproape cu forța de către Teofil Vâlcu şi depus la Mircea Radu Iacoban, căruia i-a spus: Ți-am adus un regizor!. Stai, dom’le, că eu vreau la Piatra Neamț, am zis. Eu eram la festivalul de la Piatra Neamț, de acolo m-au luat. La finalul facultăţii aveam de ales între Piatra Neamț, unde-mi convenea şi pentru că regizorii angajați erau Ducu Darie și Victor Ioan Frunză, iar trupa era senzațională cu Maia Morgenstern, Claudiu Istodor, Oana Pellea. În egală măsură aveam și propunerea să rămân în institut ca asistent la clasa lui Cojar, dar mai voiam să mă duc și la Teatrul Național din Cluj, pentru că Ardealul mi se părea o cu totul altă zonă decât a noastră.

- Cu toate astea, ați venit la Iași.

- Da. Îmi amintesc că la prima lectură ţineam caietul de regie sub braț şi eram ca o trestie în vânt, plin de emoție. Aveam în cap două lucruri pe care mi le spusese Cătălina Buzoianu - Ai grijă ce decor faci că scena e mare de întorci avionul și Dacă nu-i prizi în primele zece minute (pe actori – n.r.), te-ai nenorocit. Am intrat în sala de repetiție unde erau Teofil Vâlcu, Sergiu Tudose și alți actori de aur și am început să le spun ce vreau cu spectacolul. Ei stăteau într-un orizont de așteptare serios, aproape academic, dar pe măsură ce le vorbeam, am observat că surâdeau, clipeau complice, deja se destinsese atmosfera. La final, după ce le-am spus părerile mele și am făcut o lectură generală, Vâlcu a propus să mergem la Continental și inaugurăm începutul... Apoi am mai făcut Ivanov, al lui Cehov, care a fost o mare lovitură, iar pe 1 noiembrie 1987 m-am angajat. Așa au trecut 33 de ani, iar acum am încă o premieră!

- Câte au fost în acest răstimp?

- La un moment le-am pierdut șirul. Au fost ani în care am făcut și câte trei sau patru spectacole, ani în care au fost mai puţine. În total să tot fie vreo sută de premiere. Oricum, a fost un ritm constant, am avut grijă mereu la ceea ce fac. Se discută mult despre statutul de regizor angajat şi, cel puțin din punctul meu de vedere, este ca și cum ai fi un soi de fată în casă. Cumva trebuie să veghezi la ceea ce se întâmplă în teatrul în care ești angajat, să ai grijă ca proiectele tale să nu-i distorsioneze continuitatea activității. Când este vorba despre un teatru cum este cel din Iași trebuie să ai foarte mare grijă la elementul de continuitate, așa după cum ne-a învățat Cătălina Buzoianu. Este important să vezi ce actori aduci, ce texte propui. Toți pe care i-am adus eu – Ion Sapdaru, Teodor Corban, Tatiana Ionesi, Călin Chirilă, Horia Veriveș, sunt actori pe care am mizat și care între timp au devenit vedete. Am avut intuiție din start, plus cei 25 de ani de carieră pedagogică la Facultatea de Teatru, unde am pregătit generații întregi de actori, de regizori, de teatrologi. Am marea satisfacție că peste 90 la sută dintre cei care mi-au trecut prin mână lucrează în teatre. Am spus mereu că mi-am sacrificat de bună voie notorietatea în favoarea fidelității.

- Aveți notorietate, dar sunteți modest... Ce-i învățați pe studenții dvs referitor la aceste aspecte?

- Da, uneori o mai fac pe modestul și am avut această atitudine mult timp. Aşa am fost educat profesional, să nu dau din coate. Mi-am făcut mereu treaba și am încercat să fiu fidel propriilor idei și modului meu de a vedea teatrul. Un act teatral este ca o construcție - este foarte important să faci totul cu foarte mare seriozitate, de la fundație până la toate etajele, să pui la temelia fiecărui spectacol un gând și nu o intenție, un gând pe care să îl urmăreşti de la început până la final indiferent de vicisitudinile care apar. Nu poți să faci un spectacol de teatru după ureche, aşa cum un muzician adevărat nu poate să cânte fără partitură. Seriozitatea, munca, profesionalimul, implicarea sunt absolut obligatorii în această meserie, unde există și sacrificii.

- Care să fi fost, din partea dvs?

- Foarte multe, începând de la mai marile sau mai micile satisfacții pe care ți le dă viața personală, cea de familie, până la concedii, sărbători. Spre exemplu, la începutul anului, când toată lumea era în sărbătoare, eu am venit să montez decorul la scena mare și asta nu e prima dată. Au mai fost și alte momente – când mama era pe moarte, eu montam Unchiul Vanea, la Sibiu. Când tatăl meu era internat în spital cu cancer, eu repetam în Sala Mare. Implicarea de care vorbesc trebuie să fie totală și definitivă, nu are cum să fie parțială.

Am o profesie în care te poți reinventa mereu”

- Au fost și bucurii, cu siguranță

- Tot ceea ce am făcut în teatru mi-a adus bucuria de a fi ceea ce sunt. Am spus mereu că nu știu să fac altceva și că am preferat să citesc zece cărți decât să dau o dată cu sapa. Eu am o profesie în care te poți reinventa mereu şi caut elementul de continuitate în sensul profesionalismului, nu în sensul abordării vieții. Cu fiecare text redescopăr ceva despre mine, despre viața mea, a celor din jur. Faptul că nu fac zi de zi același lucru este probabil cea mai mare bucurie și este un lucru extrem de important. Aici poate interveni și un anumit pericol, cel de a deveni opac la viața din jurul tău. Eu am avut grijă să nu mă mulțumesc cu ceea ce sunt și cu ceea ce am descoperit despre mine. Din acest motiv propun mereu texte care să fie cel puțin consonante cu ceea ce se întâmplă în jurul meu.

- Și ce se întâmplă?

- Multe lucruri. Uite, într-o dimineață, pe când lucram la Gaițele, m-am întrebat care o fi cel mai lung traseu de tramvai din Iași și am constatat că este cel cu numărul 9. Pe la ora 6 m-am urcat în tramvai, am mers până în Copou, apoi înapoi în centru şi pe tot traseul am avut mari frământări interioare. Tramvaiul era ticsit de lume - tineri, bătrâni, oameni care mergeau la muncă, elevi care mergeau la cursuri și am văzut că nimeni nu comunica. Unii stăteau cu ochii în telefon, iar alții ca statuile în parc. Atunci mi-am spus întrebarea: Pentru ce fac eu teatru? Și mi-am dat seama că fac și Gaițele, ca tot ce am făcut până acum, pentru ca acești oameni să tresară puțin, să aibă o intenție de emoție care fie să-i determine să se uite în ei înșiși, fie măcar unul la altul.

- Și se uită? Studenții dvs se uită?

- Da! Și ei, și actorii mei! La Gaițe am lucrat cu foarte mare drag, iar într-o lună și jumătate de lucru nu am avut decât trei crize de nervi, ceea ce este extrem de puțin!

- De obicei câte sunt?

- (râde) Nenumărate, le pierd șirul, dar acum au fost foarte puține. Probabil că și eu însumi pe dinăuntru eram destul de pregătit. De fapt, așa a fost mereu. Partea grea vine după ce termin lucrul la un spectacol, când mă simt ca o gură de canal. Vreo câteva săptămâni îmi spun că sunt omul nimănui, că nu am niciun rost pe lumea asta şi sunt vai de mine până când apare următorul spectacol. În astfel de perioade mă uit la ceea ce am făcut şi vreau să simt că vibrațiile din jur sunt cele pe care mi le-am dorit.

Societatea românească este bazată pe scandal”

- Revenind la Gaițele, cum ați ales această piesă?

- Am avut o discuție cu Cristian Hadji-Culea (directorul Teatrului Național – n.r.) și el mi-a propus textul, iar eu spus foarte repede Da. Exista în portofoliul meu de intenții acest text din două motive – primul ar fi legat de faptul că am văzut multe variante proaste în care s-a mizat mult că este o comedie și cu asta vine succesul garantat. Din păcate, în loc de comedii adevărate, păstoase, s-au făcut șușe. Practic, se juca un comic de situație, un grotesc, iar lumea se hlizea. Eu am simțul umorului și-mi place să râd, dar să râd cu rost, nu să mă hlizesc moralizator. Mi-a plăcut mult una dintre variantele făcute de Horia Popescu și, mai ales, filmul lui, Cuibul de viespi pentru valoarea finalului (când cheful are loc în cavoul familiei – n.r.). Gaițele se joacă de 90 de ani, este o piesă cu valoare umană extrem de profundă și m-a interesat ce se întâmplă cu adevărat în acest text. Este vorba despre o familie sau despre un clan? Relațiile dintr-o familie se bazează pe sentimente, pe dragoste, pe grija unuia față de altul. Relațiile dintr-un clan se bazează pe interese. Or, acest text tocmai despre asta vorbește, despre diferența dintre familie și clan. În Gaițele avem de-a face cu un clan, deși aparent este o familie, și culmea că această meteahnă a sesizat-o multă vreme și Caragiale, iar Kirițescu a pus-o foarte bine în pagină. În momentul în care începi să forezi în text îți dai seama că toate personajele au o viață a lor. În plus, mi-a plăcut și ideea de stup, așa am discutat decorul cu Alina Dincă Pușcașu. Fiecare personaj are alveola lui, se descurcă pe cont propriu, iar coliziunile apar când sunt împreună. De fapt, societatea românească este bazată pe scandal. Noi nu comunicăm, noi ne certăm, în general.

- Avem gâlceava în ADN...

- Exact despre asta vorbesc în spectacol. Este chiar și o replică acolo. Zice Georges: Blestemată familie! Nu ne putem întâlni doi fără să ne certăm! și exact așa am construit. Cearta, scandalul ies aproape din nimic. Dacă aceste personaje tac, simt că nu îşi au rostul. Se pierde semnalul.

- Ați vorbit la un moment dat despre descoperiri. Ați aflat vreun amănunt legat de viața dvs care să vă fi uimit?

- Teatrul m-a ajutat să mă descopăr. Eu am avut, ca școlar, o structură foarte timidă, am fost un soi de șoarece de bibliotecă. Am citit enorm, continuu să fac acest lucru. Profesia m-a ajutat să aflu că sunt un om foarte puternic, care știe ce vrea, știe să aleagă și care se poate construi pe el însuși și ca intelectual, dar şi ca tată, ca soț, ca prieten, pe care nu îl inhibă mulțimile. Este mare lucru să ai curajul de a vorbi unor oameni și de a-i convinge să te urmeze.

- Afirmați că sunteți un om care știe să aleagă. Care a fost cea mai grea alegere?

- În cei 33 de ani de carieră am făcut un spectacol pe care eu l-am considerat a fi o ratare. Mi-a rămas în cap o discuție cu Cătălina Buzoianu, care ne-a spus că Atunci când ratați, măcar să fie o ratare somptuoasă care să vă reprezinte, nu una limfatică. Am făcut un spectacol care se chema Rosencrantz and Guildenstern sunt morți şi, ca de fiecare dată, am fost foarte atent la reacția publicului care, de această dată, după 10-15 minute obosea. Am înţeles că am făcut un spectacol foarte frumos vizual, dar excesiv de cerebral, ca un țurțure de gheață prin care nu intra lumina. Nu avea emoție, nu provoca vibrație în spectatori. După vreo trei sau patru reprezentații m-am dus la director, Val Condurache pe atunci, și i-am spus că, indiferent de consecințe, eu nu voi lucra o stagiune. Am făcut cu totul alte lucruri, reluări, dar nu am montat în teatru. Am văzut spectacole care erau mai proaste decât al meu și eram destul de fericit, dar și spectacole monumentale cum a fost Visul unei nopți de vară. Imediat după această stagiune, am revenit cu Proștii sub clar de lună, un spectacol care s-a jucat mult, s-a vorbit mult despre el. L-am dus și în turneu la București, este multipremiat. Acea stagiune m-a făcut să înțeleg că fac bine ceea ce fac, doar că trebuie să nu fie doar pentru mine, ci și pentru ceilalți, să găsesc acea cale prin care ceea ce am în cap atunci când aleg un text pentru un spectacol să meargă și la sufletul publicului, dar să intre și în mintea lui. Altfel nu se poate!

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Gaiţele”, de Alexandru Kirițescu, este un spectacol de Ovidiu Lazăr, iar premiera va avea loc pe 11 ianuarie, la ora 19. Scenografia este semnată Alina Dincă Pușcașu, iar asistenți de regie sunt Alice Moisă și Matei Lazăr. Din distribuție fac parte Mihaela Arsenescu Werner și Tatiana Ionesi, Irina Răduţu Codreanu, Andreea Boboc, Mălina Lazăr, Livia Iorga, Georgeta Burdujan, Dumitru Georgescu, Daniel Busuioc, Horia Veriveş, Diana Roman, Oana Sandu, Ioan Ursulescu, Radu Grăjdeanu, Bogdan Ionescu şi Ştefan Neagu.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Marea actriță a României,Elena Caragiu, a murit. Viața sa a fost un adevărat film
17/11/2024 15:20

Marea actrită a Romaniei a murit. Este doliu in lumea filmului romanesc, după ce o mare actrită a trecut la cele sfinte. Actrita a reusit să plece in Statele Unite ale Americii (SUA), acolo unde a si deceda ...

Netflix scumpeşte toate abonamentele pentru clienţii din România
15/11/2024 14:21

 Netflix a hotărat să majoreze preţurile tuturor abonamentelor pe care le oferă clienţilor săi din Romania  decizie care vine după mai multe anunţuri asemănătoare ale platformelor ...

Trafic cu bilete la Palatul Peleș. Ministrul Culturii trimite Corpul de Control
11/11/2024 15:57

  Ministrul Culturii trimite Corpul de control la Palatul Peles, deoarece există suspiciuni că ar exista o retea paralelă de vanzare de bilete, scrie Libertatea. Suspectii principali sunt chiar angajat ...

Celebrul bucătar Jamie Oliver, nevoit să retragă o carte de bucate, după un scandal uriaș
11/11/2024 00:21

Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver retrage de la vanzare cartea sa pentru copii, in urma criticilor aduse de aborigenii din Australia. Acestia l-au acuzat că este „lipsit de respect’” faţă de isto ...

Un mare actor pe care România l-a pierdut pe 10 noiembrie
10/11/2024 13:39

Un mare actor pe care Romania l-a pierdut pe 10 noiembrie. Gheorghe Dinică, actor de teatru şi film care a creat roluri memorabile, unul dintre cei mai versatili actori romani, s-a născut la 1 ianuarie 1934, ...

Două filme românești, nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film
10/11/2024 12:15

Filmul „Anul Nou care n-a fost” a fost nominalizat la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film la categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI, care celebrează inovatia si no ...

UDMR îi dă o 'palmă' lui Iohannis, după gestul ciudat de la Budapesta: 'Noi ne dorim un președinte educat!'
08/11/2024 11:08

Gestul straniu făcut de Klaus Iohannis la Budapesta, unde i-a intors pur si simplu spatele lui Viktor Orban, nu este trecut cu vederea de UDMR. Fostul ministru Tánczos Barna sugerează o lipsă de educatie di ...

George Zafiu trece de la matinalul „Deșteptarea”, de la Europa FM, la cârma unui alt post de radio. „Este o nouă provocare”
08/11/2024 09:19

După ce a anunţat in septembrie că părăseşte Europa FM, George Zafiu intră acum in echipa de management a Radio Impuls pentru a gestiona noile strategii pentru dezvoltarea operaţiunilor staţiei radio. ...

Dan Negru: Din păcate, sentimentul românesc dispare din R. Moldova; Moldovei i s-au deschis toate ușile românești, dar nu i-am auzit vorbind despre România
04/11/2024 13:05

„A murit zilele astea sotia lui Grigore Vieru. Nea Grig n-a apucat tămbălău’ de acu’, s-ar fi amuzat sau intristat…Scriu cuvintele astea cu gandul la Vieru sau Nicolae Dabija, oameni ce au acum statu ...

Actorul Mihai Mălaimare, concluzia despre emisiunile Antenei 3
03/11/2024 14:55

Actorul Mihai Mălaimare a ajuns la o concluzie clară referitor la dezbaterile electorale organizate de postul lui Dan Voiculescu. „De fapt, emisiunile acestea, chipurile americane, sunt despre alegerea pres ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei