Două dintre cele mai citite romane din lume, interzise într-un liceu din Scoţia

Dimensiune font:

| 03-08-2021 11:00


Conducerea liceului James Gillespie din Edinburgh (Scoţia) vrea să modifice programa de limbă engleză şi să renunţe la două dintre cele mai citite romane din lume – To Kill a Mockingbird (Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee) şi Of Mice and Men (Oameni şi şoareci, de John Steinbeck) – din cauza faptului că au o abordare învechită despre rasă şi pun accent pe „motivul salvatorului alb”.

Iată cum corectitudinea politică care l-a mutilat şi pe Disney s-a insinuat şi în viaţa elevilor şi profesorilor de la liceului James Gillespie. Totuşi, explicaţiei oferite de profesorul Allan Crosbie îi lipseşte contrabalanţa.

Acesta a criticat folosirea cuvintelor cu caracter rasist şi a motivului „salvatorului alb” şi a militat pentru înlocuirea romanelor citate unele moderne, care reprezintă persoane de culoare. Acest caz aminteşte de modul în care corectitudinea politică nu i-a iertat nici pe cei zece negri mititei.

Înainte de a trece la dezvoltarea ştirii din Scoţia, subliniem că puteţi afla mai multe despre ce reprezintă corectitudinea politică în editorialul Cariera unui român de geniu, înecată în haznaua Corectitudinii Politice.

Dezbatere cu argumente pro şi contra
Revenind la liceul din Edinburgh, trebuie spus că acesta reprezintă o instituţie de învăţământ de top din Scoţia, astfel că iniţiativa a stârnit dezbateri ample în ţară. Astfel, cei care nu sunt de acord cu modificarea programei spun că şcoala ar trebui să educe, nu să dicteze.

Crosbie este şeful catedrei de Limba şi Literatura Engleză şi a dezvăluit cum vor arăta cursurile în viitor. Spre exemplu, orele pentru elevii din anul trei vor fi concentrate pe romane ca „The Hate U Give”, scris de Angie Thomas. Opera a fost inspirată de modul în care poliția l-a ucis pe Oscar Grant în 2009.

Cei care susțin demersul ținteșre „decolonizarea” programei şcolare și punerea accentului pe materiale ce reprezintă mai bine întreaga arie a experienţei umane. „Ca fiecare departament de engleză din ţară, avem încă Of Mice and Men şi To Kill a Mockingbird pe rafturi.

 

Sunt acum predate mai rar, pentru că aceste romane sunt învechite şi problematice în termeni de decolonizare a programei. Personajele principale nu sunt persoane de culoare.

 

Reprezentarea persoanelor de culoare este demodată, folosirea cuvântului care începe cu N şi a motivului salvatorului alb în Mockingbird ne-au făcut să decidem că acestea chiar nu sunt texte pe care să le mai predăm la anul trei”, a declarat Allan Crosbie conform Daily Mail.

Conservatorii scoţieni au reacţionat în forţă
De cealaltă parte a baricadei, reprezentantul conservatorilor scoţieni, Oliver Mundell, are altă opinie: „Cred că eliminarea completă a anumitor lucrări din programă ar fi o greşeală.

Înainte de a impune orice formă de cenzură, ar trebui să avem o dezbatere pertinentă despre care ar trebui să fie politica excluderii anumitor cărţi. Decât să interzicem copiilor accesul la anumite lucrări de literatură, poate ar trebui să le prezentăm subtextul subliniind cum s-au schimbat vremurile şi ce putem învăţa din ele. Şcolile au responsabilitatea de a educa, nu de a dicta.”

La rândul său, Stephen Kelly, directorul Liberton High din Edinburgh, a precizat: „Şcoala noastră a devenit mult mai diversă, ceea ce cred că este un lucru bun. Când ne prezentăm programa, dacă sunt o tânără persoană de culoare şi mă uit fie la engleză, istorie, studii moderne, mă văd reprezentată?

Aşadar, pentru noi, este vorba despre dezvoltarea unei culturi anti-rasiste care recunoaşte stereotipurile, noţiunile de atitudine centrată pe albi, noţiuni despre albii care sunt mai importanţi, noţiuni de reprezentare.

Există şi o cale de mijloc?
Nu spun că trebuie să interzicem To Kill a Mockingbird sau Of Mice and Men. Dar dacă predaţi ceva legat de ce înseamnă de fapt salvatorul alb, aţi putea folosi aceste cărţi ca exemplu.”

Este interesant de remarcat şi punctul de vedere exprimat de Jo Bisset, de la UsForThem Scotland: „Cenzurarea sau interzicerea unor cărţi nu va ajuta niciun copil din Scoţia să îşi atingă potenţialul maxim.”

„Ne-am angajat în dezvoltarea resurselor educaţionale şi realizăm un nou program de educaţie antirasistă în şcoli, inclusiv sprijiin pentru dezvoltarea profesională a dascălilor, permiţând fiecărei şcoli să aibă acces la edicaţie anti-rasistă de calitate. Reforma programei şcolare va fi un aspect-cheie al programului, pentru a ne asigura că sistemul nostru de educaţie şi programele noastre încorporează şi promovează anti-rasismul cu fiecare ocazie”, a declarat ministrul scoţian al Educaţiei, Shirley-Anne Somerville. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
6 mai, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
06/05/2025 06:34

Prezentul este, poate, cel mai important, dar una dintre cele mai importante idei din viaţă este să nu ne uităm trecutul aşa că vă invităm să aflaţi ce evenimente deosebite s-au petrecut pe 6 mai de-a ...

În „Grădinile Reginei”, la Balcic, cu pictorul Constantin Tofan
05/05/2025 11:31

Expozitia pictorului iesean Constantin Tofan, de la Balcic (Bulgaria), a deschis colaborarea intre Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iasi si Palatul Reginei, din Balcic. Expozitia este deschisă p ...

Cele mai bune aplicații de muzică pentru iPhone 16 în 2025
29/04/2025 22:26

Tehnologia devine din ce in ce mai sofisticată, iar iPhone 16 nu rămane in urmă, ci se evidentiază atat prin inovatii hardware, cat si printr-o experientă auditivă imbunătătită. Cu o gamă atat de va ...

Cornel Constantiniu a împlinit 80 de ani, dar nu își mai serbează ziua de naștere. Motivul este dureros:
28/04/2025 05:56

Cornel Constantiniu a implinit, pe 6 aprilie, 80 de ani, dar a ales să nu se serbeze. Artistul nu mai marchează in niciun fel zilele aniversare de cand fratelui lui geamăn a murit, asta pentru că durerea e ...

VIDEO O fostă vedetă TV s-a retras din fața camerelor și a ajuns la Spitalul 9: M-au internat imediat
27/04/2025 19:12

  Sanda Tăranu s-a retras din fată camerelor, din proprie initiativă. Ea a dezvăluit si motivul: a căzut „intr-o depresie ingrozitoare” cand programul TVR a fost redus la d ...

De unde vine expresia „Gura păcătosului adevăr grăiește”. Mulți o folosesc, dar puțini știu cum a apărut, de fapt
24/04/2025 05:16

Romanii sunt un popor al proverbelor si zicalelor, iar expresia „Gura păcătosului adevăr grăieste” este frecvent folosită in conversatiile de zi cu zi. Fie că e rostită pe un ton glumet sau intr-un c ...

Câți domnitori a avut, de fapt, România? Istoria i-a uitat complet pe cei mai mulți dintre ei
21/04/2025 06:10

Tara noastră are in spate o istorie impresionantă, iar de-a lungul acesteia, nenumărati domnitori au ajuns pe tronul tărilor romanesti. Unii dintre acestia s-au transformat in adevărate legende, despre car ...

Ioan-Aurel Pop. ”Cea mai adâncă lecție, dar pe care am refuzat să o învățăm”
17/04/2025 06:33

Prezent la un eveniment „dedicat reflectiei asupra fortei interioare si identitătii nationale a romanilor”, cu tema „Rezilienta psihologică si istorică a romanilor”, care s-a desfăsurat la Cluj-Napo ...

Cartea care i-a schimbat complet viața lui Dan Negru. Prezentatorul TV a împărtășit totul cu fanii: „Îți dă de gândit”
16/04/2025 07:38

Dan Negru (54 de ani) nu este doar un prezentator TV de succes, ci si un bun orator atunci cand vine vorba despre tainele vietii. Recent, acesta a dezvăluit numele unei cărti pe care a citit-o si care, totoda ...

Actorii din România care au renunțat la celebritate și au ales să se călugărească. De ce și-au schimbat stilul de viață
16/04/2025 07:35

Unele vedete din Romania nu s-au putut obisnui cu celebritatea, asa că s-au retras din lumina reflectoarelor si au trecut la cele sfinte. Asadar, dacă in trecut au fost actori de exceptie, astăzi au ajuns c� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei