Film interzis în România din cauza subiectului sensibil. Ce se întâmplă cu producția „21 de rubini”?
Dimensiune font:
Controversele din jurul filmului românesc „21 de rubini” continuă. În ciuda faptului că a fost foarte bine primită de public, pelicula a fost boicotată de autorități.
„21 de Rubini” este un film românesc regizat de preotul ortodox Ciprian Mega. Pelicula este o radiografie a țării noastre după 34 de ani de la Revoluția din 1989. Filmul a fost lansat în luna decembrie a anului trecut și a fost foarte bine primit de public. Totuși, a fost boicotat de autorități, probabil din cauza subiectelor sensibile pe care le atinge.
„21 de rubini” este o poveste cu politicieni și ierarhi corupți, cu securiști atotputernici, cu procurori implicați în malaxorul conștiințelor. Filmul are parte de o distribuție spectaculoasă, dintre care se disting câțiva actori de notoritate internațională, precum Mickey Rourke, Anthony Delon și Elisabetta Pellini. Alături de aceștia și-au adus aportul mai mulți actori români foarte apreciați, precum Corina Moise, Dorel Vișan, Magda Catone, Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu.
Încă de la lansare, filmul s-a bucurat de succes în rândul cinefililor din țara noastră. Totuși, se pare că mesajul critic asupra societății actuale din România, ce se află sub semnul corupției, inclusiv în instituții precum Biserica, a produs nemlțumirea unor politicieni. Astfel, filmul „21 de rubini” a fost interis în anumite localități din țara noastră, iar prelații, în frunte cu episcopul ortodox al Bihorului, Sofronie Drincec, chiar personaj interpretat în film, să împiedice preoții să vizioneze pelicula.
„În foarte multe localități din țară, administratorii spațiilor publice în care, în mod curent, se desfășoară proiecții cinematografice, au refuzat difuzarea filmului românesc 21 de Rubini, cu toate că pelicula nu conține instigări la violență, nici pornografie, nici alte elemente neadecvate unei proiecții publice, ci este destinată publicului larg, fiind clasificată de Centrul Național al Cinematografiei cu ratingul A.P.12.
Au existat localități unde, la presiunile autorităților locale sau ecleziastice, proiecțiile au fost anulate de funcționarii publici cu putere decizională”, au anunțat distribuitorul și producătorii filmului „21 de rubini”.
În urma solicitărilor venite din partea publicului, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, producătorii filmului au anunțat pe pagina de Facebook „21 de rubini” că pelicula va fi pusă spre vizionare pe rețeaua de streaming Vimeo. În ciuda faptului că perioada în care filmul urma să fie disponibil pe această rețea era prevăzută între 16 și 22 decembrie, după doar două zile a dispărut inexplicabil. Mai exact, pe data de 18 decembrie, pagina de Facebook a filmului și cea de pe site-ul de streaming au fost închise de autori necunoscuți, fără a mai putea fi recuperate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau